sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăViațaCălătoriiCine a fost Magellan și pentru ce a rămas cunoscut în istoria...

Cine a fost Magellan și pentru ce a rămas cunoscut în istoria omenirii

-

Fernando Magellan a rămas în istorie după ce a devenit primul om care a făcut înconjurul lumii. Fostul navigator și explorator portughez a făcut numeroase expediții revoluționare pentru vremurile în care a trăit. În același timp, el a descoperit și calea de acces din Atlantic în Pacific, prin strâmtoarea care în zilele noastre îi poartă numele – Strâmtoarea Magellan.

Fernando Magellan s-a născut în octombrie 1480 în nordul Portugaliei, însă data nașterii nu este cunoscută cu exactitate. A urmat Școala de Paji a Reginei Leonora și aici a învățat despre navigație, astronomie și cartografie.

La vârsta de 25 de ani, s-a alăturat unei flote portugheze și a navigat spre Africa de Est. Scopul era descoperirea unor noi zone, dar și comerțul cu condimente și alte mirodenii. Magellan era convins că poate ajunge și prin vest la insulele cu mirodenii, mai ales că a fost aproape de ele în timpul unei călătorii la Malacca.

Acest impuls a stat la baza ocolului Pământului, realizat din partea Spaniei. Inclusiv regele Spaniei l-a susținut, mai ales că astfel se putea deschide „drumul mirodeniilor” fără a strica relațiile cu Portugalia.

- Advertisement -

Magellan a părăsit Spania în anul 1519 în fruntea unei flote cu cinci nave:

1. Trinidad – de 110 tone și cu 55 de marinari la bord;

2. San Antonio – de 120 de tone, cu 60 de marinari;

3. Concepcion – de 90 de tone, cu 45 de marinari;

- Advertisement -

4. Victoria – de 85 de tone, cu 42 de marinari;

5. Santiago – de 75 de tone, cu 32 de marinari.

Flota condusă de Magellan a navigat prin Oceanul Atlantic, spre Patagonia și a trecut prin Strâmtoarea Tuturor Sfinților, care în prezent poartă denumirea de Strâmtoarea lui Magellan. Surpriza sa a fost descoperirea unui „ocean gol”, căruia i-a dat numele de Pacific. Călătoria întreagă a durat 3 luni și 20 de zile. Pe 16 martie 1521, Magellan a ajuns în Insulele Filipine și a devenit primul european ajuns în arhipelag.

În drumul său, Magellan coloniza fiecare insulă pe care o găsea. Nu făcea asta pentru Portugalia, ci pentru Spania, țara care îi finanța expediția. De asemenea, el a contribuit și la creștinarea oamenilor din zonă, unul dintre aceștia fiind regele din Cebu, Rajah Humabon.

Totuși, Magellan a fost ucis de conducătorul unei insule mici pe nume Mactan, ce purta denumirea de Lapu-Lapu. Acesta nu a dorit să se supună colonizării și l-a ucis pe Magellan în timpul unei lupte. Expediția a continuat însă și după moartea lui Magellan, sub comanda lui Juan Sebastian Elcano. Cei 18 supraviețuitori s-au întors cu o singură navă la Sevilla, pe 9 septembrie 1522.

Fernando Magellan în filme și jocuri

Fiind unul dintre cei mai cunoscuți exploratori din istorie, Magellan apare și în numeroase documentare, filme și jocuri. Cel mai nou documentar despre Magellan a apărut în 2022. Are numele Magellan’s Extraordinary Odyssey și poate fi urmărit și în format 4K. Există și jocuri de societate inspirate din expedițiile acestuia, cel mai cunoscut fiind Conflicting Legends: Ferdinand Magellan.

Cât despre jocurile video, un titlu apreciat este Magellan: Elcano. Nici industria de cazino online nu a ignorat expedițiile lui Magellan, jocul cu acest nume din colecția de pacanele EGT fiind printre cele mai populare pe platformele online – este „echipat” cu rotiri gratuite, dublaj și conectat la Jackpot Cards.

2 COMENTARII

  1. Informații deosebit de utile iar materialul este scris într-o manieră atractivă, captivantă. „Ziariștii” este o publicație de foarte bună calitate, cu articole dintre cele mai incitante în presa noastră. De exemplu, acesta. Aprecieri deosebite!

  2. Informațiile sunt deosebit de utile iar materialul este scris într-o manieră atractivă, captivantă. „Ziariștii” este o publicație de foarte bună calitate, cu articole dintre cele mai incitante în presa noastră. De exemplu, acesta. Sincerele mele aprecieri întregii redacții și d-lui Cartianu pentru publicistica și literatura (mai ales) non ficțiune scrise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -