vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDistracțieMituri de Hollywood: ficțiune sau realitate?

Mituri de Hollywood: ficțiune sau realitate?

-

A șaptea artă este reprezentată de industria cinematografică. Aceasta are o istorie de aproximativ 200 de ani, primele proiecții fiind realizate prin anii 1830. La început, filmele erau niște proiecții de cadre statice implementate pe o rolă de film și redate la viteza corespunzătoare, astfel încât creierul uman să perceapă mișcarea continuă. La început a fost filmul mut, ce era redat la 16 cadre pe secundă, apoi au apărut filmele sonore, care erau redate la 24 de cadre pe secundă.

Industria cinematografică a evoluat foarte mult în doar 200 de ani și s-a trecut de la filmul mut la adevărate realizări computerizate. În decursul anilor au existat numeroase curente cinematografice și treptate au apărut casele de producție din Europa și Statele Unite. Italia prefera filmele istorice, în timp ce Franța promova comediile, iar Germania a debutat cu melodramele.

Producția de filme comerciale a prins avânt la Hollywood în vremea Primului Război Mondial, perioadă în care producția de filme din Europa era în scădere. Așa au apărut filmele de comedie cu Charlie Chaplin, filmele de aventură cu Douglas sau melodramele cu Greta Garbo.

În decursul anilor, filmele au fost folosite cu scop politic, propagandistic, pentru promovarea unor ideologii ce țineau de rasă, castă socială sau pentru a promova diferite alte interese etc. Unele filme au dat startul unor curente sociale, iar altele au stat la baza unor modificări de mentalitate.

- Advertisement -

Filmele au fost condimentate cu efecte speciale, cu acțiuni petrecute în studiouri specializate de producție și au dus la scene fabricate, care cu greu ar putea fi redate în viața reală. Fie că vorbim de filme de acțiune, de aventură sau comedie, filmele de la Hollywood au ajuns la nivelul la care nu mai impresionează. E bine de conștientizat faptul că multe dintre scenariile și scenele prezentate în filme pot fi doar în filme.

Mai jos aveți o listă cu unele mituri despre vestite scene din filme. Acestea sunt doar creații ale unor regizori și scenariști, departe de realitate.

Averile nu se fac peste noapte

Prezentarea unor oameni de succes, care se îmbogățesc peste noapte, a creat multe probleme în realitate. Oamenii au impresia că ceea ce văd în filme pot pune în practică și în realitate. Filmele despre gambling și jocuri de cazino au o dramă inerentă, fiind despre riscuri. Faptul că vedeți în filme cum actorii principali se îmbogățesc în urma nor jocuri de masă sau ruletă nu înseamnă că se întâmplă și în realitate. Jucați prudent, responsabil și nu vă lăsați influențați de ce vedeți în filme!

- Advertisement -
Filme clasice (foto: unsplash.com)

Scenele de box

Filmele de box precum clasicul Rocky cu siguranță v-au făcut să deveniți fani Sylvester Stallone. Seria de filme Rocky prezintă scene de acțiune în care actorii se bat în ring și, cu toate că loviturile par a fi puternice, aceștia își revin imediat.

În viața reală, scenariile pot fi mult diferite. O persoană care a fost lovită cu pumnul poate suferi multe traume. Poate să-și piardă cunoștința, iar funcțiile cognitive pot fi afectate. Nu încercați să redați acasă scenele cu bătaie din filme!

Despre explozii

În numeroase filme de acțiune vedem scene cu explozii puternice, dar actorii principali par să nu fie afectați. Eroi precum James Bond și Jason Bourne sunt adesea văzuți mergând pe lângă o explozie puternică. Oare așa să fie și în viața reală?

Cu siguranță, lucrurile nu stau așa în viața reală. Exploziile de tip film necesită un exploziv precum TNT sau C-4. Astfel de materiale provoacă explozii atunci când se combină cu oxigenul. Când are loc deflagrația, suflul e foarte puternic încât aruncă în aer oameni, copaci, mașini, distrug clădiri și orice altceva se în cale.

Scenele cu hackeri

În multe filme de acțiune de la Hollywood am văzut și scene cu hackeri care au misiunea de a transmite viruși în toată lumea sau să preia controlul unor tehnologii aflate la distanță. Scenele sunt cu adevărat comice, pentru că, în realitate, un hacker nu are nevoie de echipamente extravagante. Hackingul în viața reală se referă la decodarea liniilor complexe de coduri, mai degrabă, decât a sistemelor cu detalii neconvenționale.

Resuscitarea

Este posibil ca Hollywood să nu fi făcut totul corect, mai ales când vine vorba de efectuarea unor tehnici de salvare a vieții, cum ar fi resuscitarea cardio-pulmonară, alias „CPR”. Vă amintiți scena de resuscitare din „The Hunger Games: Catching Fire”, în care Peeta este aruncată cu mare forță la pământ? Finnick începe imediat procedura de resuscitare cu respirații și compresii. În cele din urmă, Peeta ia o gură de aer și se ridică perfect.

În viața reală, CPR nu funcționează în toate cazurile. Majoritatea cazurilor de CPR pentru stop cardiac se dovedesc a fi nereușite. Potrivit experților, CPR nu repornește inima, ci este pur și simplu o modalitate de a menține sângele să curgă prin corpul victimei până când o echipă medicală de urgență sosește și preia controlul.

Și acest tip de tehnică de salvare a vieții poate fi întreprinsă doar de persoane instruite. În ciuda a ceea ce filmele vă fac să credeți, aproape 40% dintre victimele resuscitate au supraviețuit. Cu toate acestea, doar 10-20% vor se vor reface aproape complet cât să fie și externați.

Nu conduceți ca în filme!

Numeroase filme de la Hollywood prezintă scene impresionante cu mașini care gonesc prin orașe cu viteze amețitoare. Aici putem menționa seria Fast and Furious, Need for Speed, dar și altele.

Nu încercați așa ceva în viața reală! În primul rând, depășirea vitezei legale vă poate face să rămâneți fără permis și vă aduce o amendă usturătoare, în cel mai ”fericit caz”. În al doilea rând, puteți pune în pericol viața celorlalți participanți la trafic. Scenele din filme sunt regizate, realizate într-un cadru controlat. Viteza este principalul factor de producerea accidentelor pe drumurile din România.

Spionii din filme, doar actori

În numeroase filme vedem scene cu presupuși spioni care arată bine, sunt îmbrăcați elegant, conduc mașini scumpe și iau parte la tot felul de acțiuni periculoase.

În realitate, viața unui spion nu este atât de palpitantă. Spionii nu doresc să se facă remarcați, nu ies în evidență, nu au apucături extravagante și, de cele mai multe ori, au rolul de observatori.

Concluzii

Oricât am vrea să credem că ceea ce vedem în filme se poate și în realitate, adevărul e că sunt doar mituri. Este adevărat că imaginația unora nu are limite, dar ce se întâmplă în filme, rămâne în filme. Viața bate filmul de cele mai multe ori!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -