vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsUzinele Dacia și Ford au produs în primele 4 luni din acest...

Uzinele Dacia și Ford au produs în primele 4 luni din acest an 176.000 de mașini, cu 32.000 mai multe decât a produs România comunistă în tot anul 1989

-

Uzinele Dacia și Ford din România au produs, în primele 4 luni ale anului 2023, peste 176.000 de autorisme, cu 0,2% mai mult decât în perioada similară a anului precedent – și asta după ce Dacia a oprit temporar producția în aprilie. Chiar și așa, cele două uzine au fabricat, în perioada ianuarie-aprilie, cu peste 32.000 de mașini mai mult decât a produs România comunistă în tot anul 1989 – unul de vârf pentru producția auto din țara noastră înaintea revoluției.

Comparația este sugestivă pentru nostalgicii care susțin că „pe vremuri aveam industrie, iar acum nu mai avem nimic“, dar și pentru conspiraționiștii care susțin că „suntem doar piață de desfacere, nu producem nimic și importăm totul“.

În 1989, România a fabricat, în total, 144.000 de autoturisme. Mașinile Dacia și Oltcit erau exportate în țările lumii a treia, deoarece erau de proastă calitate, îmbătrânite moral și cu tehnologie veche. Un mic număr de mașini – circa 20-30% – rămânea pentru piața internă, unde oamenii plăteau în avans 70.000 de lei (o Dacia 1310), adică echivalentul a circa 25 de salarii medii, și erau trecuți pe o listă de așteptare, mașina urmând să le fie livrată peste 5-8 ani.
În 2022, România a fabricat 509.000 mașini – record care sunt șanse să fie doborât anul acesta. Modelele produse la Dacia și Ford sunt competitive pe plan internațional și sunt vândute în principal în Europa. Dacia a anunțat, dealtfel, că în 2022 a ocupat locul 3 în Europa la clasamentul vânzărilor către clienții particulari.

În ceea ce privește producția, în 1989 la Dacia lucrau circa 30.000 de angajați care produceau maximum 300 de mașini pe zi. Acum lucrează sub 13.000 de angajați care produc peste 860 de mașini pe zi.

- Advertisement -

Producția ar fi fost semnificativ mai mare în primele 4 luni din 2023 dacă nu ar fi apărut probleme în aprovizionarea cu componente, ceea ce a dus la oprirea temporară a fabricii din Mioveni în aprilie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Luați-i gâtul!“ Hăndrălăii lui George Simion, aduși de AUR în București, i-au agresat pe deputații Ludovic Orban și Csaba Botond când încercau să intre în Parlament

* Șoșoacă a aniversat Ziua Victoriei împreună cu ambasadorul rus Kuzmin. Pentru România, momentul din 1945 a însemnat trecerea totală sub control sovietic

* VIDEO. Un singur tanc și niciun avion la parada de 9 mai, în Piața Roșie! Putin, discurs paralel cu realitatea: „Noi salvăm lumea de nazism. Elitele vestice și globaliștii provoacă conflicte”

* Prietenul lui Ponta e anchetat pentru că le-a dat rușilor (prin fugarul Șor) Aeroportul Chișinău. Iurie Leancă a fost prim-ministru, i-a făcut galerie lui Ponta la prezidențiale și a luat șpagă de la Șor

4 COMENTARII

  1. Stați un pic să o lămurim !
    Pe vremea comunismului, absolut tot profitul era al statului. Or face mai multe mașini Dacia și Ford, dar 88% din profitul net, pleacă la ei !
    La noi, se fabrică pentru mâna de lucru ieftină. În momentul în care se vor mări salariile și le va scădea prea mult profitul, își vor lua jucăriile și se mută cu producția în altă țară mai ieftină !

    • Hai s-o lămurim și mai bine ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Se pare că nomenklatura bolșevico-securistă a rămas fără bani și s-a gândit că n-ar fi rău o naționalizare ca să facă iar „privatizări strategice” pe șpagă 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -