duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsANALIZĂ. Eșecurile Rusiei în Ucraina duc la prăbușirea exporturilor de armament rusesc....

ANALIZĂ. Eșecurile Rusiei în Ucraina duc la prăbușirea exporturilor de armament rusesc. India, principala cumpărătoare, este foarte îngrijorată privind „calitatea tehnologiei rusești“

-

Revelația că armamentul rusesc nu e nici pe departe atât de performant precum avea reputația, venită odată cu înfrângerile suferite de armata lui Putin în Ucraina, a provocat îngrijorări majore printre țările care importau masiv arme din Rusia. Deja în scădere rapidă începând cu 2016, exporturile rusești e de așteptat să se prăbușească, Franța fiind pe cale să devină al doilea mare exportator mondial de armament.

Cele mai mari îngrijorări, după dezastrul rusesc din Ucraina, sunt la New Delhi. În ultimele decenii, India a fost unul dintre cei mai mari importatori de armament rusesc – e vorba de zeci de miliarde de dolari. Această țară este în concurență cu doi vecini care de asemenea se înarmează masiv, Pakistan și China – cu ambii a și avut, dealtfel, câteva războaie mai mici sau mai mari. Constatarea privind slăbiciunile armamentului rusesc a fost făcută, în mod evident, nu doar de Guvernul indian, ci și de puterile rivale, astfel că acum la New Delhi se fac calcule înfrigurate.

Aceste probleme au fost sesizate încă de astă-vară. Într-o analiză publicată pe site-ul think tank-ului francez Institut Montaigne, expertul Iurii Poita, șeful secțiunii Asia-Pacifc al Centrului pentru Arme, Conversie și Studiul Armelor, scria în iunie 2022: „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei pune în lumină multe aspecte ale strategiei și tacticilor forțelor rusești, permițând observatorilor să tragă concluzii importante cu privire la eficacitatea platformelor de arme rusești, a echipamentelor militare și a utilizării lor tactice în luptele moderne. Aceste concluzii, împreună cu situația geopolitică din ce în ce mai complexă, pot submina în mod semnificativ poziția Rusiei pe piața globală a armelor. Acest lucru este cu atât mai adevărat având în vedere parteneriatul în domeniul cooperării tehnico-militare dintre Rusia și India. Rusia este principalul furnizor de arme al Indiei. De-a lungul Războiului Rece și până în prezent, Rusia a furnizat Indiei o gamă largă de arme, de la tancuri la rachete, avioane și submarine, rămânând un furnizor cheie de arme pentru armata indiană“.

Impunerea de sancțiuni Rusiei a dus la stoparea aprovizionării cu componente de înaltă tehnologie din Occident, de care producția de armament rusească este foarte dependentă, scrie analistul.

- Advertisement -

În paralel, reputația armamentului produs de ruși a încasat lovituri nimicitoare. Mai jos, un fragment din analiza lui Iurii Poita.

Expertul Iurii Poita, de la Institut Montaigne: „Având în vedere că armele rusești rămân extrem de dependente de componente fabricate în Occident, se așteaptă o stopare a volumului de producție“

„(…) Distrugerea navei de război Moskva, nava amiral a Rusiei, în Marea Neagră, este un alt exemplu de subminare a eficacității militare de luptă a Rusiei. Această navă, în ciuda faptului că dispunea de o apărare antiaeriană cuprinzătoare și pe mai multe niveluri, a fost scufundată de două rachete ucrainene „Neptun”.

Pe lângă aspectele militare care au contribuit la pierderi grave pentru Moscova, industria rusă de armament și-a dezvăluit vulnerabilitatea față de mediul internațional al comerțului cu arme. La începutul lunii mai, au fost impuse 10.128 de sancțiuni împotriva Rusiei, iar printre ținte se numără companii-cheie din domeniul apărării. Având în vedere că armele rusești rămân extrem de dependente de componente fabricate în Occident, se așteaptă o stopare a volumului de producție. De exemplu, în cazul dronelor Orlan-10 (una dintre principalele drone ale Forțelor Armate Ruse), blocurile cheie constau din componente fabricate în Occident. În plus, tancurile rusești T-72 sunt echipate cu camere de termoviziune franceze. Rachetele de croazieră 9M727 Iskander și Kalibr se bazează, de asemenea, pe cipuri occidentale. Mai mult de șaizeci de elemente IT de fabricație occidentală sunt incluse în stația automată de interferențe radio Borisoglebsk-2. În cele din urmă, sistemul antiaerian TOR-M2 este echipat cu un oscilator dezvoltat de Marea Britanie într-un computer. Toate acestea subliniază modul în care Rusia rămâne extrem de dependentă de tehnologia străină.

- Advertisement -

Analistul concluziona – textul original este mult mai lung – că „ne putem aștepta ca poziția Rusiei pe piața globală de armament să intre în declin“.

Prima scădere masivă a exporturilor rusești s-a înregistrat după 2018, când s-a constatat că aviația israeliană n-a avut nicio problemă să depășească nevăzută sistemele antiaeriene rusești din Siria

Opt luni după apariția evaluării de mai sus, The Guardian publică o analiză a Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, în care se arată că Rusia va fi depășită, cât de curând, de Franța în topul marilor exportatori de armament la nivel mondial.

Franța va deveni al doilea exportator, după Statele Unite, luând locul Rusiei, care avea acest statut la nivel mondial încă de la dispariția URSS.

În intervalul 2013-2017, Rusia vindea 22% din totalul armamentului la nivel mondial, în timp ce Franța avea 7,1% din piață.

După acest moment s-a înregistrat o cădere brutală a rușilor, care au pierdut 31% din exporturi, în timp ce francezii au înregistrat o creștere cu 44% a sumei încasate din vânzarea de arme.
În perioada 2018-2022, Rusia a coborât la o pondere de 16% din totalul exporturilor mondiale, în timp ce Franța a ajuns la 11%.

Această primă schimbare dramatică are mai multe cauze, dar una dintre ele a fost constatarea că armamentul rușilor a eșuat lamentabil în Siria, în fața celui israelian. În timpul războiului civil din această țară, rușii au trimis trupe și armament pentru a sprijini regimul Assad, aflat la putere. Printre altele, pe aeroportul din Damasc și la granița cu Israel au fost desfășurate sisteme antiaeriene S-300 și Pantsir. Cu toate aviația israeliană a zburat nedetectată, lovind de mai multe ori ținte aflate pe aeroportul Damasc și la frontieră. Printre obiectivele distruse s-au numărat și sistemele antiaeriene rusești, lumea constatând dintr-o dată că acestea nu sunt atât de performante precum erau lăudate.

În ultimii trei ani, exporturile rusești s-au prăbușit. China și Egipt, alte două mari țări care cumpărau masiv armament de la regimul Putin, și-au revizuit strategia.

Din nou, punctul pe i îi aparține expertului Iurii Poitra, în finalul analizei din iunie 2022.

„Un grup de diplomați și generali indieni în retragere a concluzionat că «calitatea tehnologiei rusești, considerată anterior superlativă, este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării»“

„(…) Un grup de diplomați și generali indieni în retragere, asociați cu Fundația Internațională Vivekananda, apropiată Guvernului, într-un raport cuprinzător, după ce a enumerat eșecurile armatei ruse, a concluzionat că «calitatea tehnologiei rusești, considerată anterior superlativă, este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării», iar «blocarea de către Occident a livrărilor de înaltă tehnologie către Rusia ar putea avea un impact direct asupra industriei de apărare a Rusiei, având în consecință un impact asupra legăturilor ruso-indiene în domeniul apărării… O lecție clară pentru India ar fi să își lărgească portofoliul puterii aeriene dincolo de Rusia». Raportul adaugă: «Pe termen lung, India trebuie să depună eforturi pentru a se îndepărta de dependența de Rusia în ceea ce privește tehnologia militară».

În această situație, apar noi oportunități pentru furnizorii occidentali care oferă arme mai moderne și, prin urmare, tactici mai moderne de utilizare a acestora. În ultimele luni, unii dintre partenerii occidentali ai Indiei, inclusiv Marea Britanie și SUA, au semnalat disponibilitatea de a-și spori oferta de apărare către New Delhi. Prin urmare, este puțin probabil ca avantajul comparativ al Rusiei în Asia, de a oferi tehnologie militară avansată la prețuri relativ scăzute, să rămână. În viitorul apropiat, vom asista la o reducere a exporturilor de arme rusești și la o creștere a celor occidentale. Și în Asia de Sud-Est, unde Rusia este în prezent un furnizor important de arme, se așteaptă o tendință similară“.

 

2 COMENTARII

  1. Sigur e ingrijorata India…
    1. Armele folisite de rusi in Ukraina sunt cele mei bune arme rusesti. Insa variantele de export sunt muuult mai proaste. Iar asta se stie cel putin din Afganistan, Iraq. Asta se stia din 1990 mult prea bine.
    2. In schimb mita si parandaratul merg extrem de bine. Exceptional s-ar putea spune. Ca doar nu va imaginati ca India sufera de cinstita cronica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -