duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsMitingul din 10 august 2018. O primă pedeapsă definitivă: judecătoarea clujeană care...

Mitingul din 10 august 2018. O primă pedeapsă definitivă: judecătoarea clujeană care i-a lăudat pe jandarmi și i-a jignit pe protestatari

-

În seara de 11 august 2018, judecătoarea Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj a făcut o declarație publică lipsită de bunăcuviință, prin intermediul Facebook, în legătură cu protestatarii pașnici tratați inuman de Jandarmeria „regimului Dragnea”. După trei ani și jumătate, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că atitudinea judecătoarei clujene „este susceptibilă să știrbească încrederea publicului în imparțialitatea instanțelor”.

Iată ce scria judecătoarea Adina Daria Lupea pe 11 august, la o zi după urgia declanșată de „regimul Dragnea” împotriva a zeci de mii de oameni pașnici, în Piața Victoriei din București: „Nu vă mai obosiți să mă convingeți. Susțin tot ce a făcut aseară Jandarmeria. A fost absolut justificat răspunsul lor. Ca om al legii, nu am cum tolera indisciplina sau violența. Nu ai cum să răspunzi cu petale de trandafiri la bolovani, fecale, petarde, violențe contra jandarmilor. Câtă vreme vorbim de proteste violente, nu vă așteptați la baloane de săpun. Azi arată protestul mai normal. Așa se poate discuta. Toți cei care aveți un cui împotriva jandarmilor de ieri, vă rog să părăsiți singuri lista mea. M-am săturat să tot fac curățenii”.

Se știe că în dimineața zilei de 11 august 2018, cu 10 ore înainte de declarația judecătoarei, Ministerul Public a informat opinia publică astfel: „În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Municipiului București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018”.

Liviu Petrina

Societatea Științifică Jacques Maritain din România (care s-a unit ulterior cu Asociația Casa Gratis Pro Deo), apropiată de Partidul Corectei Guvernări, a cerut Instituțiilor Statului competente, Inspecției Judiciare să penalizeze actul iresponsabil al judecătoriei. Inspecția Judiciară a refuzat, luând apărarea Judecătoarei. La fel a procedat și instanța de fond, Curtea de Apel București.

- Advertisement -

Remarcăm cu bucurie că Înalta Curte de Casație și Justiție (complet format din judecătorii Daniel Gheorghe Severin, Alina Nicoleta Ghica Velescu, Denisa Angelica Stănișor, magistrat asistent Corina Vîlcea) a admis recursul Societății Maritain și a casat sentința Curții de Apel București, admițând că judecătoarea a făcut o abatere disciplinară pedepsită de Art. 99, lit. a) din Legea nr. 303/2004: declarația judecătoarei era „susceptabilă să aducă atingere prestigiului Justiției”.

Înalta Curte a statuat următoarele:

„Așadar, libertatea de expresie a judecătorului nu este una absolută, ci trebuie să se asigure un just echilibru între nevoia de a proteja dreptul magistratului la liberă exprimare și nevoia de a proteja autoritatea puterii judecătorești.

- Advertisement -

Or, Înalta Curte de Casație și Justiție constată că exprimarea de către un judecător a unei opinii cu privire la o situație socială conflictuală de natură să polarizeze societatea și care, în mod previzibil, generează inclusiv conflicte judiciare este susceptibilă să știrbească încrederea publicului în imparțialitatea instanțelor și să slăbească aptitudinea justiției de a soluționa, în mod credibil, litigiile care îi sunt deduse în legătură cu respectiva situație.

Este pusă în lumină, prin astfel de acțiuni, imaginea unui judecător care are o opinie gata formată în legătură cu vinovăția părților aflate în conflict. Contrar susținerilor instanței de fond, Înalta Curte de Casație și Justiție reține că acest lucru nu afectează doar încrederea în judecătorul care și-a exprimat părerea, ci există un risc real ca publicul să extrapoleze această atitudine la toți judecătorii, să perceapă acest mod de gândire ca fiind unul generalizat la nivelul organelor judiciare”.

Pe când vom vedea sentința pentru cei care au încălcat legea în 10 august 2018?

Liviu PETRINA

Președintele Asociației Casa Gratis Pro Deo

Fost Membru al Parlamentului României

Fost secretar general al PNȚCD (1990)

București, 3 martie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -