Poloneza Iga Swiatek a câștigat „la zero” finala feminină de la Wimbledon și a egalat recordul care dăinuia din 1911, adică de 114 ani! Prestația americancei Amanda Anisimova a fost șocant de slabă, la două zile după ce o eliminase pe belarusa Aryna Sabalenka, liderul autoritar al tenisului mondial.
Finala masculină, dintre primii doi jucători ai lumii, italianul Jannik Sinner (23 de ani) și spaniolul Carlos Alcaraz (22 de ani), se va juca duminică, de la ora 18.00 (în direct la Eurosport și HBO Max). Cei doi au „confiscat” ultimele 6 titluri de Grand Slam: câte 3 fiecare.
Iga Swiatek (24 de ani, locul 4 mondial) a câștigat finala feminină de la Wimbledon fără să piardă nici măcar un singur ghem: 6-0, 6-0 cu Amanda Anisimova (23 de ani, nr. 12 WTA)!
Iga Swiatek reușește o performanță fabuloasă: a câștigat toate cele 6 finale de Grand Slam jucate: patru la Roland Garros (2020, 2022, 2023, 2024), una la US Open (2022) și una la Wimbledon (2025)! Doar la Australian Open n-a triumfat niciodată, oprindu-se de două ori în semifinale (2022, 2025).

Lipsa de soluții a Amandei Anisimova în finala de azi e cu atât mai surprinzătoare, cu cât vine la doar două zile după marea surpriză din semifinale, când americanca de origine rusă a eliminat-o pe belarusa Aryna Sabalenka (locul 1 WTA, la mare distanță de locul 2): 6-4, 4-6, 6-4.
În urma rezultatelor de la marele turneu londonez, Swiatek va urca pe locul 3 în ierarhia mondială (depășind-o pe americanca Jessica Pegula), iar Anisimova va avansa până pe 7 (salt de 5 poziții).
Clasamentul live WTA:
Dorothea Lambert Chambers (1911), Steffi Graf (1988), Iga Swiatek (2025)
A fost a doua finală de la Wimbledon, în istoria de 141 de ani a turneului feminin. care se încheie cu scorul de 6-0, 6-0. Precedenta a fost cea din 1911, când Dorothea Lambert Chambers a învins-o pe Dora Boothby (ambele fiind britanice).
De atunici au trecut, așadar, 114 ani. Plasată în istorie, finala Chambers – Boothby a avut loc cu trei ani înainte de izbucnirea Primului Război Mondial (28 iulie 1914 – 11 noembrie 1918)!
Un asemenea scor extrem a mai fost înregistrat într-o finală a unui turneu de Grand Slam: în 1988, la Roland Garros, nemțoaica Steffi Graf a învins-o pe rusoaica Natalia Zvereva cu 6-0, 6-0.
La US Open și Australian Open, nicio finală feminină nu s-a încheiat „la zero”.
Ani grei, de cumpănă, în viața Amandei Anisimova
Amanda Anisimova a revenit după trei ani pe tabloul principal de la Wimbledon. La precedenta sa participare, în 2022, ea s-a oprit în „sferturi”.
Anul trecut, Asisimova n-a reuşit să treacă de ultimul tur al calificărilor.

Tenismena din SUA are o poveste de viață impresionantă. Ea s-a retras provizoriu din tenis, la 21 de ani, dar a revenit mai puternică decât fusese anterior.
Amanda Anisimova a devenit ținta bullyingului pe rețelele sociale, a body shamingului și a criticilor, scrie Eurosport.ro.
Au urmat anxietatea, depresia și problemele de sănătate mintală, astfel că, în 2023, Anisimova a spus „stop”.
Ea s-a retras provizoriu din tenis și a coborât până în jurul locului 400 WTA. Acum, însă, sportiva de 23 de ani a jucat prima sa finală de Mare Șlem și a urcat în Top 10.
În luna mai 2023, Anisimova a anunțat pe Instagram că ia o pauză pe o perioadă nedeterminată de la sportul profesionist. Ea a explicat: „Am fost în dificultate cu sănătatea mea mintală și cu burnout-ul încă din vara lui 2022. A devenit insuportabil să fiu la turneele de tenis. În acest moment, prioritatea mea este bunăstarea mea mintală și să iau o pauză pentru o perioadă. Să fiu vulnerabilă în privința asta a fost eliberator și a luat o povară de pe umerii mei și de pe suflet”.
Pe lângă burnout, Anisimova a vorbit și despre impactul body-shaming-ului din social media, după ce a primit o serie de comentarii negative despre aspectul ei fizic. „Numărul de oameni care comentează zilnic despre corpul meu pe rețelele sociale e imens, nu voi înțelege niciodată această obsesie”, a spus ea, răspunzând la un mesaj care o descria ca având „cel mai neatletic corp”.