Senatul României a anunțat oficial, miercuri dimineața, că președintele Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit marți, 9 aprilie, la Washington, cu Mike Pence, vicepreședinte SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA și cu gen.lt.(r) Keith Kellogg, consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA.
Vizita s-a dorit o încercare a liderului ALDE România (la un pas de a fi exclus din ALDE Europa) de a „poza” în pro-american şi pro-occidental, într-un moment în care Călin Popescu Tăriceanu este puternic asociat cu Liviu Dragnea în operaţiunea anti-UE privind atacul la democraţia de tip vestic.
Au apărut, între timp, şi detalii legate de această acţiune de marketing politic. Jurnaliştii de la G4Media.ro au aflat că totul a costat 50.000 de dolari, pentru lobby-ul pe lângă administraţia americană.
Contractul este semnat de firma de lobby Mercury Public Affairs LLC și Keystone Strategic Advisers LLC, reprezentantul ALDE. Din partea Keystone Strategic Advisers, contractul este semnat de Vladimir Petrovic în data de 5 aprilie, deci cu câteva zile înainte de vizita lui Tăriceanu în Statele Unite.
O primă tranșă în valoare de 10.000 de dolari a trebuit plătită simultan cu prestarea serviciului, alte două tranșe în valoare de 20.000 de dolari urmând să fie plătite fiecare pe data de 5 mai și 5 iunie 2019.
Mercury este o companie de consultanță apropiată de Partidul Republican și care a fost menționată de Robert Mueller în investigația care privea presupusul amestec al Rusiei în campania din SUA. Potrivit publicației The Daily Beast, Mercury a înflorit sub administrația Trump și a continuat să facă afaceri cu oligarhi ruși, în ciuda atenției lui Mueller. Unul dintre clienții săi este oligarhul rus, Oleg Deripaska, extrem de apropiat de Putin.
Alt client controversat al lui Mercury e compania chineză ZTE, acuzată, ca și Huawei, de legături cu serviciile secrete chineze, scriu jurnaliştii.
Tăriceanu este urmărit penal de DNA pentru o şpagă de 800.000 de euro în Dosarul Microsoft. Majoritatea PSD-ALDE blocheză însă ancheta penală, refuzând să dea „verde” procurorilor anticorupţie să-şi continue ancheta.