joi, noiembrie 21, 2024
AcasăRăzboi în Ucraina50.000 de militari ruși și nord-coreeni sunt concentrați pentru o mare ofensivă...

50.000 de militari ruși și nord-coreeni sunt concentrați pentru o mare ofensivă în Kursk. Occidentul continuă să se „consulte“ în privința „răspunsului“ pe care să-l dea la intrarea Coreei de Nord în războiul ruso-ucrainean

-

Rusia a asamblat o forță de 50.000 de militari ruși și nord-coreeni pentru o mare ofensivă în regiunea Kursk, raportează publicația „The New York Times“. Informațiile sunt confirmate de serviciile speciale de la Kiev, care estimează că atacul va fi lansat în zilele următoare. În acest timp, liderii occidentali continuă „consultările“ pentru a găsi un „răspuns“ la extinderea conflictului odată cu intrarea în război a Coreei de Nord.

Jurnaliștii americani de la NYT citează oficiali de la Pentagon care spun că această nouă concentrare de forțe, posibilă în mare parte prin folosirea contingentului nord-coreean trimis de Kim Jong-un, s-a făcut fără a fi nevoie ca rușii să disloce trupe de pe Frontul de Est ucrainean. În acest fel, forțele putiniste reușesc să preseze Ucraina simultan pe mai multe fronturi.

Oficiali ucraineni confirmă că se așteaptă la o mare ofensivă în Kursk pe parcursul zilelor următoare. În luptă vor fi aruncați masiv nord-coreeni, care se antrenează intens acum alăturid e trupele rusești în partea vestică a regiunii Kursk.

Rușii au descoperit că „trupele de elită“ nord-coreene sunt complet nepregătite. Acum, soldații nord-coreeni sunt instruiți intensiv de ruși în tactici elementare

Potrivit surselor americane, nord-coreenii au venit complet nepregătiți. Rușii îi antrenează acum în tactici de bază pentru infanterie, îi învață să tragă cu artileria și să ducă lupte de tranșee. Surse ucrainene au adăugat că forțele nord-coreene au fost deja împărțite în două eșaloane, unul de asalt și un altul de sprijin.

- Advertisement -

În ciuda acestor pregătiri, generalii de la Pentagon cred că trupelor ruso-nord-coreene le va fi foarte greu să-i scoată pe ucraineni din regiunea Kursk. Acolo s-au realizat ample lucrări de fortificații, pozițiile sunt protejate și de obstacole naturale precum cursuri de apă, iar Kievul menține trupe numeroase. E de așteptat, anticipează americanii, ca rușii și nord-coreenii să înregistreze pierderi masive, similare cu cele înregistrate în estul Ucrainei. Rușii pierd în acest moment, pe frontul din Donbass, în jurul a 1.000 de oameni pe zi.

Miza frontului din Kursk este foarte mare și trebuie explicat de ce rușii sunt disperați să reușească aici. Ei ocupă în acest moment aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, în zona de est și sud. Pe de altă parte, prin ofensiva-surpriză de astă-vară, ucrainenii au ocupat circa 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk.

Miza ofensivei lui Putin în Kursk

Ambele tabere știu că se apropie momentul negocierilor. Rușii vor să păstreze teritoriile ocupate prin forță și să impună condiții extrem de dure ucrainenilor – să renunțe la dorința de a adera la UE și NATO, să se dezarmeze, să-și demobilizeze armata etc.

- Advertisement -

Singura realitate care contează, din perspectiva dictatorului Putin, este cea de pe teren. Moscova n-are de gând să renunțe la niciun metru pătrat din ce a ocupat prin forță. Însă, în acest moment, și ucrainenii dețin teritorii rusești în Kursk.

Aceasta este o armă foarte puternică la negocieri. Rușii nu pot pretinde ca pacea să consemneze actuala linie a frontului pentru că ar însemna să renunțe la propriile teritorii aflate acum în mâinile ucrainenilor. Dacă situația se va menține așa, la negocieri Putin va fi silit să renunțe la o parte din cuceririle din sud și est pentru ca ucrainenii să se retragă din Kursk.

Din acest motiv Kremlinul se agită să lanseze acum această ofensivă în nord și a recurs la aranjamente foarte păguboase cu China și Coreea de Nord, primind la schimb trupe nord-coreene cu care să atace în Kursk.

Reacția Vestului este până acum inexistentă. Nici SUA, nici țările europene n-au avut vreo reacție concretă. Au fost câteva declarații ale noului secretar general al NATO, olandezul Mark Rutte, care a condamnat escaladarea războiului, și unele afirmații din partea unor oficiali din Vest care au spus că iau în considerare un răspuns. Dar nimic concret.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -