Schimbarea generalului Valeri Zalujnîi de la comanda forțelor armate ale Ucrainei vine într-un moment în care acesta, după doi ani incredibil de dificili, în care a reușit performanțe de neimaginat, a ajuns la capătul puterilor fizice, emoționale și intelectuale, estimează generalul american Mark Hertling, fost comandant al forțelor SUA în Europa.
Generalul Mark Hertling spune că modul în care generalul Valeri Zalujnîi a găsit rezolvare unor probleme aparent insurmontabile și în care a acționat tactic, operațional și strategic va intra în manualele de teorie militară, urmând a fi studiat la Academii de viitoarele generații.
Mai jos, analiza pe care generalul american a făcut-l la cald, pe contul său de Twitter, după ce s-a anunțat că Zalujnîi este înlocuit la comanda Armatei ucrainene de Oleksandr Sîrski, comandantul forțelor de uscat.
Many US media outlets proclaiming „Zelenskyy sacks Zaluzhnyi” or „Zaluzhnyi fired!”
I don’t see it that way.
Allow me to provide some context. A 🧵
— MarkHertling (@MarkHertling) February 8, 2024
Gen. Mark Hertlin: „Comandanții acestor forțe dorm câteva ore în fiecare noapte și se confruntă continuu cu probleme fără soluții. Dar Zalujnîi a fost magistral în performanța sa în ultimii peste 2 ani și va fi studiat ca un mare lider militar, care a excelat într-o perioadă de criză”
„Multe mass-media americane au proclamat «Zelenski îl demite pe Zalujnîi» sau «Zalujnîi concediat!».
Eu nu văd lucrurile așa.
Permiteți-mi să vă ofer un context.
Gen. Zalujnîi are 50 de ani, extrem de tânăr pentru un comandant al forțelor armate ale oricărei națiuni. Majoritatea generalilor cu 4 stele au în jur de 60 de ani și o experiență mult mai mare.
Din februarie ’22, el este liderul tactic, operațional și strategic al celei mai grele lupte pe care am văzut-o în secolul XXI.
Iată ce vreau să spun prin comandant «tactic, operațional, strategic»:
- Comandă frontul tactic de peste 2.000 de mile (3.200 de kilometri – n. red.).
- El coordonează fiecare bătălie într-un plan de campanie operațională.
- El «joacă» în arena strategică cu liderii națiunii sale și cu peste 50 de națiuni care îl sprijină.
Dar asta nu este tot:
- A început acest război fără o armată complet modernizată, ca parte a unei lupte defensive… și a încorporat sute de echipamente noi pe măsură ce Armata Ucrainei se moderniza.
- A trebuit să asigure suportul logistic al tuturor acestor «lucruri» noi.
A trebuit să găsească modalități de a-și antrena forțele – de la soldați la generali – în tipul de luptă modernă cu care s-a confruntat, determinând în același timp cum ar putea lupta eficient cu o sumedenie de sisteme de armament moderne.
A avut de-a face cu diverse personalități și naționalități unice, în timp ce NATO și SUA s-au reunit pentru a-l ajuta, unele oferindu-i lucruri de care avea nevoie, altele reținând lucruri pe care și le dorea cu disperare.
Sincer, a intrat în această invazie ca un comandant de nivel superior fără experiență și fără pregătire și s-a purtat ca un lider al unei mari armate și al unei națiuni emergente.
Dar – și întotdeauna există un dar – probabil că este epuizat fizic, emoțional și intelectual.
Comandanții acestor forțe dorm câteva ore în fiecare noapte și se confruntă continuu cu probleme fără soluții.
Dar el a fost magistral în performanța sa în ultimii peste 2 ani și va fi studiat ca un mare lider militar care a excelat într-o perioadă de criză.
Dumnezeu să vă binecuvânteze, domnule general!
Este timpul ca un nou comandant să preia frâiele. Este o decizie bună să aducem sânge nou în următoarea fază a campaniei.“
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI: