Uciderea localnicului de 40 de ani din satul Verdea, comuna Răcoasa, județul Vrancea, care aduna lemne uscate din pădure pentru a face focul în sobă, a avut loc vineri, 27 decembrie 2024, într-o zonă cu puternice reverberații istorice. În 1917, acolo au murit mulți români, dar nu împușcați de alți români, ci de armata inamică.
Se trage cu pușca la Verdea – Răcoasa, dar nu ca în 1917, pentru a alunga oștirile cotropitoare, ci pentru a împușca mistreți. Din greșeală, și oameni.
Degetul de pe trăgaci nu mai e al unor oameni bravi, neînfricați, ci al unor potentați locali, din camarila PSD. Cap de listă: „regele asfaltului” din Vrancea, ex-deputatul Victor Roman.
De la apărătorii patriei la vânătorii de mistreți… și de oameni
Comuna Răcoasa se află pe aliniamentul Mărășești – Mărăști (ambele în județul Vrancea), cu prelungire până la Oituz (județul Bacău).
La Mărăști – care, ca și Verdea, este un sat al comunei Răcoasa – s-a dat o mare bătălie în 1917, într-un moment-cheie al Primului Război Mondial. Frontul a inclus toată comuna, inclusv satele Răcoasa și Verdea – ultimul, locul unde peste 107 ani avea să se întâmple nenorocirea din ziua a treia de Crăciun: un localnic a fost împușcat mortal de un mahăr local din bazinul PSD, aflat la vânătoare de mistreți.
De la sângele curs în 1917, pe timp de război, la sângele curs în 2024, într-un dezmăț vânătoresc
A curs mult sânge la Mărăști în 1917, dar și în satele vecine Răcoasa și Verdea. Dar atunci era război, în munții Vrancei se înfruntau armatele mai multor țări: România și Rusia țaristă pe de o parte, Germania și Austro-Ungaria în tabăra cealaltă.
Acum, în 2024, a curs sânge din nou la Verdea, dar pe timp de pace. Un om a fost omorât pentru că un baron local, Victor Roman (65 de ani), afacerist „mufat” la banii statului și fost deputat PSD, l-a confundat cu un mistreț și a tras în el. Nu e clar dacă victima, Maricel Dobrițoiu (40 de ani), se afla în pădure ca să adune lemne uscate, pentru foc, sau pentru o simplă plimbare.
Victor Roman este supranumit „regele asfaltului din Vrancea”. Prin firmele sale de construcții, acesta este abonat la contracte cu statul, obținând de-a lungul timpul contracte de peste 200 de milioane de euro.
Victor Roman a fost deputat PSD în mandatul 2012-2016. În 2022, el a fost propus de PSD Vrancea, în unanimitate, pentru funcția de prefect al județului, dar a fost respins la București pentru că în trecut fusese declarat incompatibil.
Comunicatul IPJ Vrancea
“La data de 27 decembrie 2024, ora 17.17, Dispeceratul IPJ Vrancea a fost sesizat prin S.N.U.A.U. 112 de către un bărbat cu privire la faptul că, în timp ce se afla la o partidă de vânătoare de mistreți, pentru care exista autorizație, în comuna Răcoasa, sat Verdea, a împușcat mortal, din greșeală, cu o armă de vânătoare, un bărbat.
În prezent, o echipă de polițiști, sub coordonarea procurorului de caz, desfășoară activitățile specifice de cercetare la fața locului, în vederea stabilirii împrejurărilor în care a avut loc incidentul și a identității persoanei decedate.”
Rețeta politică la Răcoasa: 6 PSD + 4 AUR + 1 PNL
Răcoasa este o comună cu 3.148 de locuitori (recensământ 2021), din nordul județului Vrancea, formată din 5 sate: Răcoasa (reședința), Mărăști, Gogoiu, Verdea și Varnița.
Primarul comunei este Vladimir-Sebastian Păun (PSD), aflat la cel de-al patrulea mandat. El conduce comuna, neîntrerupt, din 2012, anul în care prietenul său Victor Roman a devenit deputat. Amândoi au candidat atunci pe lsta USL (PSD-PNL).
Consiliul Local al comunei Răcoasa e dominat de PSD, care deține majoritatea: 6 consilieri din 11. Ceilalți sunt de la AUR (4) și PNL (1).
Bătălia de la Mărăști
Istoriografia românească a făcut o adevărată legendă din bătălile crâncene care s-au dat pe aliniamentul Mărășești – Mărăști – Oituz în Primul Război Mondial. A fost subliniat mereu eroismul ostașilor români, care au luptat „la baionetă” cu inamicii germani.
Conform Wikipedia, Bătălia de la Mărăști a fost una din principalele bătălii desfășurate pe teritoriul României în timpul Primului Război Mondial. S-a desfășurat între și a fost o operațiune ofensivă a armatelor română și rusă cu scopul de a încercui și a distruge Armata a 9-a Germană. Operațiunea a fost planificată a se desfășura în paralel cu operațiunea ofensivă de la Nămoloasa (județul Galați), la care s-a renunțat între timp.
Armata a 2-a Română, condusă de generalul Alexandru Averescu, trebuia sa execute o lovitură pe direcția Mărăști. Obiectivul operațiunii era luarea sub control a pozițiilor inamice din sectorul Poiana Încărcătoarea – Răcoasa.
Bătălia de la Mărăști a reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea operațiunilor militare pe frontul românesc, dar a și contribuit și la ridicarea moralului ostașilor români. Reorganizate și temeinic instruite, dar având și experiența campaniei din 1916, trupele române s-au dovedit capabile să pună probleme și chiar să învingă redutabilele armate germană și austro-ungară.
Un rol important în Bătălia de la Mărăști l-a avut prețiosul ajutor dat de localnici, prin furnizarea de informații despre inamic și prin călăuzirea trupelor române pe poteci de munte spre flancurile și chiar în spatele trupelor inamice.
Rezultatele ofensivei au fost spectaculoase:
- linia frontului a fost ruptă pe o lungime de 30 de kilometri, iar în adâncime s-a pătruns 20 de kilometri;
- forțele româno-ruse au făcut 2.700 de prizonieri, au capturat 70 de tunuri și importante cantități de muniție și material de război.
Pentru cinstirea memoriei eroilor de la Mărăști și în amintirea luptelor care s-au dus aici, în anul 1928 a început construcția Mausoleului de la Mărăști, întins pe e suprafață de 1.000 de metri pătrați, la cota 536.
La subsolul mausoleului se află osuarul ostașilor, precum și criptele ofițerilor căzuți în bătălie. Aici au fost așezate, ulterior, sarcofagul mareșalului Alexandru Averescu si criptele generalilor Arthur Văitoianu, Alexandru Mărgineanu și Nicolae Arghirescu.
La intrarea în satul Mărăști a fost ridcat un portal asemănător unui arc de triumf, pe care scrie: „Câmpul istoric Mărăști, 1916-1919”.
Holocaustul împotriva poporului organizat de psdpnl contunua… ALEGERI ANTICIPATE: CRIMINALII trebuie sa plateasca pentru distrugerea țării… PSD=FSN=PDL=USL=PNL = rmasii criminalilotr din 1989, ucigasii de astazi
În țările din vest se face pușcărie și pentru neglijență. Să sperăm ca și la noi, acest mistreț din PSD, va face pușcărie.
O să facă pușcărie ăsta când mi-oi vedea eu ceafa…… Justiția la noi e oarbă și surdă….