Indonezia a fost lovită de un nou tsunami, provocat de o nouă erupție vulcanică. Bilanțul victimelor a ajuns la 168 de morți, 30 de dispăruți și peste 750 de răniți.
Valurile uriașe au lovit coastele insulelor Java și Sumatra. Cauza dezastrului: erupția vulcanului Anak Krakatau, care a provocat alunecări de teren submarine, informează Agenţia de climatologie din Indonezia. Erupţia vulcanului a creat o coloană de cenuşă vulcanică de până la 500 de metri înălţime.
Vulcanul este situat în strâmtoarea dintre insulele Java şi Sumatra. Anak Krakatau este o mică insulă vulcanică apărută din mare la o jumătate de secol după erupţia gigantică a vulcanului Krakatoa, în 1883.
Iniţial, autorităţile indoneziene au anunţat că valul nu era un tsunami, ci o maree înaltă. De aceea, au cerut populaţiei să nu intre în panică și să rămână în case. „A fost o greşeală, ne pare rău”, au transmis ulterior autoritățile.
Țara cu 127 de vulcani activi
În Indonezia există 127 de vulcani activi. Erupțiile acestora se află la originea celor mai multe cutremure submarine, care provoacă tsunami-uri devastatoare. Țara asiatică a fost lovită de o serie nesfârșită de tragedii.
Indonezia este o țară insulară, în Asia de Sud-Est, fiind formată din 17.508 insule și împărțită în 33 de provincii. Cele mai mari insule sunt Kalimantan, Sumatra, Java, Sulawesi și Papua.
Indonezia are o suprafață de 1.919.440 kilometri pătrați (de opt ori mai mare decât România) și o populație de 264 de milioane de locuitori (a patra țară din lume, după China, India și SUA; țara cu cei mai mulți musulmani).
Arhipelagul indonezian este format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice: indo-pacifică, australiană şi eurasiană. De aici vin și nenorocirile fără sfârșit: erupții vulcanice, cutremure, tsunami.
Concertul fatal: un muzician a murit pe scenă, alții sunt dispăruți
Acest ultim tsunami a provocat victime mai ales în provinciile Lampung (din insula Sumatra) şi Banten (din Java). Unele dintre cele mai afectate zone sunt cele din Banten, provincie foarte populară în turismul mondial. În Banten există multe complexuri hoteliere pe plajă, care în peroada sărbătorilor sunt aglomerate, mai ales cu turişti străini.
Agenţiei de climatologie din Indonezia a anunțat că 430 de case, 9 hoteluri, 10 ambarcațiuni şi zeci de maşini au fost avariate pe plaja Carita, din provincia Banten.
În imagini difuzate de televiziuni pot fi văzute drumuri blocate de resturile de la casele deteriorate, mașini răsturnate și copaci căzuți. Apa a măturat o scenă în aer liber unde concerta o formație rock, omorând cel puțin un muzician, iar alții sunt dați dispăruți, potrivit agenției Reuters.
Autoritățile au avertizat locuitorii și turiștii din zonele de coastă, din jurul strâmtorii Sunda, să stea departe de plaje.