Premierul armean Nikol Pașinian l-a ridiculizat pe dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko, spunându-i clar că nu va participa fizic la ședința Uniunii Economice Eurasiatice de anul viitor, care va fi organizată la Minsk, ci doar în format online, în regim de videoconferință. La scenă a asistat și tiranul rus Vladimir Putin.
Scena s-a produs într-o întrunire ținută la Sankt Petersburg, de la care Pașinian a lipsit din motive întemeiate: a intrat în izolare, după ce, zilele trecute, a fost depistat cu Covid. El a intervenit însă online.
Scos din sărite de tupeul lui Pașinian, Lukașenko i-a adresat imediat o întrebare: „Dar ce probleme aveți? E departe de Minsk sau n-aveți pe nimeni care să vă aducă? Suntem pregătiți să organizăm deplasarea delegației dumneavoastră, dacă va fi necesar”.
Replica lui Pașinian a fost promptă. Acesta i-a amintit lui Lukașenko că a făcut deja o declarație publică în privința acestei chestiuni și că ea rămâne în vigoare. În plus, liderul de la Erevan i-a transmis că discuția de față nu este una propice pentru reluarea subiectului.
Obișnuit doar să dicteze, iar alții să-i execute ordinele fără să crâcnească, Lukașenko l-a informat pe Pașinian că „va lua în considerare” declarația sa. În schimb, Pașinian i-a furnizat, râzând, „nucleara”: „Ce înseamnă să «luați în considerare»? Nu puteți analiza declarația mea, fiindcă declarația mea nu face obiectul revizuirii”.
Lukașenko a încercat să iasă din înghesuială cu o glumă de prost gust: „Poate nu va fi televizor pentru a putea vorbi de la distanță”.
Evident mai inteligent și mai educat, armeanul l-a încuiat definitiv: „Nicio problemă. Înțeleg că poate mai aveți probleme cu televizoarele, înțeleg asta”.
În luna iunie a acestui an, Pașinian a precizat ferm că nu va mai călători niciodată în Belarus câtă vreme Lukașenko va fi președintele republicii. Nici el, dar nici vreun alt reprezentant oficial al Armeniei.
Tot scandalul a pornit după ce, în cadrul unei întâlniri avute cu președintele azer Ilhan Aliev, Lukașenko a numit tragedia armeană din Nagorno-Karabah drept un „război de eliberare”.
De fapt, a fost o operațiune de preluare în forță, de către azeri, în septembrie 2023, a enclavei armene de pe teritoriul lor. Peste 100.000 de armeni, dintre cei 120.000 aflați în Nagorno-Karabah, au părăsit enclava. Majoritatea s-au mutat în Armenia, dar alții au plecat în țări occidentale.
GREVA GENERALA. Târâturile psd+pnl care au dus România in prapasite – LA PUSCARIE!
Ăsta de prim ministru,nu beșinosu și râgâitu de Ciolacu….