joi, octombrie 17, 2024
AcasăSportVIDEO. Calificare de senzație, antrenor meseriaș cu comportament de grotă. România merge...

VIDEO. Calificare de senzație, antrenor meseriaș cu comportament de grotă. România merge la Campionatul European de tineret pentru a patra oară consecutiv. Louis Munteanu și Ianis Stoica au fost magistrali

-

Naționala de tineret a României a reușit o performanță extraordinară: a patra prezență consecutivă la Campionatul European Under 21. Echipa antrenată de Daniel Pancu a învins Elveția, marți seară, în Giulești, cu 3-1, grație unei prestații excepționale a tandemului ofensiv Louis Munteanu – Ianis Stoica, și s-a calificat direct la turneul final din Slovacia (12-29 iunie 2025). Selecționerul Pancu a creat însă scene grotești, intrând pe teren să-l bată pe arbitrul olandez!

România a câștigat Grupa E, una dintre cele 9 grupe preliminare ale Campionatului European de tineret. Înaintea ultimei etape, și Elveția, și Finlanda aveau șanse să ocupe primul loc. Victoria României a rezolvat însă ecuația: calificare directă, de pe locul 1, în  vreme ce Finlanda (clasată pe 2) mai are șansa unui baraj. În schimb, Elveția (locul 3) a ratat calificarea.

Tragerea la sorți a grupelor turneului final este programată pe 3 decembrie.

România – Elveția 3-1 (Under 21): I. Stoica (16, 35), Akdag (68) / Hajdari (65)

ROMÂNIA: R. Sava – Pantea (83 Maftei), Ignat, Ümit Akdag, Borza – Perianu, R. Ilie (76 Silaghi), Grameni (87 Vulturar) – I. Stoica (76 Corbu), L. Munteanu, Oct. Popescu (76 M. Rădulescu). Selecționer: Daniel Pancu.

- Advertisement -

Clasamentul Grupei E

 

 

- Advertisement -

 

 

Bucurie triplă: Andrei Borza – Ianis Stoica – Louis Munteanu

Jucători de nădejde pentru Naționala de mâine

Jucătorii-cheie ai României U21 au fost:

  • Ianis Stoica (21 de ani, Hermannstadt) – a marcat primele două goluri, prin execuții de atacant pursânge;
  • Louis Munteanu (22 de ani, CFR Cluj) – a pasat perfect la primele două goluri, a provocat eliminarea elvețianului Jaquez în minutul 28);
  • Ümit Akdag (21 de ani, Toulouse) – deși fundaș central, „turcul” nostru a urcat în atac și a marcat imediat după ce elvețienii se apropiaseră la un singur gol.

Foarte buni au fost și alți doi jucători crescuți de Gică Hagi la Constanța (la fel ca Louis Munteanu), dar transferați la Rapid: Andrei Borza (18 ani) și Constantin Grameni (21 de ani). Fundașul stânga l-a lansat magistral pe Louis Munteanu la golul 1, mijlocașul „2 în 1” a contribuit la faza braziliană de la golul 2.

Excelent a jucat și Octavian Popescu (21 de ani), de la FCSB. Combinația lui cu Louis Munteanu la golul 2, finalizată de Ianis Stoica, a fost a fost una antologică.

Unii dintre acești jucători, ca și alții din lot, sunt mari speranțe și pentru „Naționala mare” în perspectiva Campionatului Mondial din 2026 și a următoarelor turnee finale.

VIDEO: Rezumatul meciului România – Elveția 3-1 (Under 21)

Alături de Spania, Italia, Germania, Anglia, Olanda și Portugalia

Cele 9 câștigătoare de grupe, calificate direct la turneul final din 2025, găzduit de Slovacia, sunt: Italia (Grupa A), Spania (B), Olanda (C), Germania (D), România (E), Anglia (F), Portugalia (G), Slovenia (H) și Danemarca (I).

Asta arată în ce „lume bună” s-a plasat România, prin câștigarea Grupei E. Lipsește doar Franța, depășită cu un punct de Slovenia în Grupa H. Dar francezii pot ajunge la Euro 2025 în urma play-off-ului.

Rezultatele României în Grupa E

  • 1-0 (a) și 0-2 (d) cu Finlanda
  • 3-1 (a) și 2-2 (d) cu Elveția
  • 5-0 (a) și 2-3 (d) cu Albania
  • 1-0 (a) și 6-2 (d) cu Muntenegru
  • 2-0 (a) și 1-0 (d) cu Armenia

Marcatorii României în Grupa E

  • 5 goluri: Louis Munteanu (Rapid)
  • 3 goluri: Constantin Grameni (Rapid), Rareș Ilie (Nice)
  • 2 goluri: Ianis Stoica (Hermannstadt), Matei Ilie (CFR Cluj)
  • 1 gol: Oct. Popescu (FCSB), Mihnea Rădulescu (Petrolul), Andrei Borza (Rapid), Ștefan Baiaram (Univ. Craiova), Ümit Akdag (Toulouse), Marian Danciu (Univ. Craiova), Cătălin Vulturar (Rapid), Cristian Mihai (UTA).
Fuleul lui Octavian Popescu

Semifinala din 2019, parcursul onorabil din 2021 și naufragiul din 2023

Este a patra prezență consecutivă a României la Campionatul European de tineret. La ediția precedentă, pe care a organizat-o împreună cu Georgia, România s-a calificat din oficiu, ca țară-gazdă.

La precedentele trei ediții, „tricolorii” au avut evoluții diferite: de la parcursul extraordinar din 2019 la naufragiul din 2023 (ultimul loc în grupă, zero goluri marcate, deși România și-a jucat toate meciurile pe stadionul „Steaua” din București).

2019 (Italia): locul 1 în Grupa C (4-1 cu Croația, 4-2 cu Anglia, 0-0 cu Franța), 2-4 în semifinale cu Germania. Selecționer: Mirel Rădoi. Campioană: Spania.

2021 (Ungaria + Slovenia): locul 3 în Grupa A (1-1 cu Olanda, 2-1 cu Ungaria, 0-0 cu Germania). Selecționer: Adrian Mutu. Campioană: Germania.

2023 (România + Georgia): locul 4, ultimul, în Grupa B (0-3 cu Spania, 0-1 cu Ucraina, 0-0 cu Croația). Selecționer: Emil Săndoi. Campioană: Anglia.

Selecționerul-agresor: Daniel Pancu

La meciul decisiv cu Elveția, o scenă incredibilă s-a petrecut în minutul 26, la scorul de 1-0. Fundașul Luca Jaquez a comis un fault dur împotriva lui Louis Munteanu, lovindu-l cu crampoanele la nivelul umărului.

Faultul grosolan al lui Jaquez asupra lui Louis Munteanu

Prima reacție a arbitrului olandez Marc Nagtegaal a fost să-i acorde lui Jaquez cartonașul galben. Asta a declanșat furia selecționerului român Daniel Pancu (47 de ani), care a intrat pe gazon și s-a repezit spre Nagtegaal. Ajuns lângă acesta, Pancu a urlat la el, agresiv, părând gata-gata să-l lovească.

Fără a se lăsa intimidat, olandezul i-a arătat imediat cartonașul roșu și l-a trimis în tribune. Pancu s-a înfuriat și și mai rău, ca și cum își pierduse mințile. El a forțat apropierea de Nagtegaal, dar câțiva jucători – „elevii” săi, cărora ar fi trebut să le fie model de comportament – l-au oprit.

Exemplul lui Pancu a fost urmat și de unul dintre jucătorii de rezervă, Vladislav Blănuță. Pătruns și el pe teren, atacantul de la U Cluj, născut în Republica Moldova, a primit de asemenea cartonașul roșu.

În final, lămurindu-se că atacul lui Jaquez a fost brutal, arbitrul olandez l-a eliminat și pe fundașul elvețian.

Rămasă în 10 oameni, Elveția n-a putut evita înfrângerea în fața unei naționale române cu adevărat extraordinare, chiar dacă antrenorul acesteia a fost „exilat” în tribună.

Pe Daniel Pancu îl așteaptă o suspendare drastică din partea UEFA, iar pedepsa va fi aplicată la următoarele meciuri oficiale, care vor fi cele de la turneul final din Slovacia. În aceste condiții, se pune întrebarea dacă Pancu mai poate rămâne selecționer al naționalei Under 21.

Pancu vede cartonașul roșu

În 2022, Pancu a pierdut contractul cu Superbet după ce a făcut apologia criminalului Kadîrov și a violentelor „tradiții” anti-femei din Cecenia

Daniel Pancu este recidivist în privința mentalității agresive. În martie 2022, el făcut declarații oribile într-un interviu acordat revistei „Fanatik”. Fostul atacant de la Terek Groznîi a vorbit cu admirație despre obiceiurile barbare din Cecenia și despre liderul acestei republici musulmane din Federația Rusă, Rahman Kadîrov.

* „Pentru mine, cecenii sunt un popor exemplu tot timpul! Au naționalismul foarte, foarte mare, dau dovadă de o putere și o forță incredibilă!”

* „Eu am jucat și în Turcia, unde e la fel, un popor foarte naționalist, dar n-am văzut așa ceva. Nu la nivelul cecenilor. Neam de luptători și naționaliști, fără doar și poate!”

* „Cecenii au războiul în sânge. Eu cred că e echipa la care m-am simțit cel mai bine din punct de vedere al luptătorului. Și la Rapid, și la Beșiktaș m-am simțit extraordinar, dar acolo a fost ceva aparte. Ca spirit de luptă, acolo m-am simțit cel mai bine, pentru că atunci când colegii mei intrau pe teren, era ca la război!”

* „Dacă vezi femeile cecene, o să rămâi surprins. Au gleznele ca unii bărbați! Sunt cu arma în mână pe stradă. Erau permanent gărzi pe străzi.”

* „Ramzan (Kadîrov – n. red.) a venit la putere în 2007, după ce în 2004 l-au aruncat cu tribuna în aer pe tatăl lui, Ahmad, la un meci al lui Terek. Știu că s-a dus în trening și în pantofi la Kremlin, la Putin, și i-a zis că va fi de partea lui.”

* „Și în Turcia am fost invitat de diverși miliardari la prânzuri sau cine de unul singur, dar dintre toți oamenii puternici pe care i-am întâlnit în viața mea, Ramzan m-a impresionat cel mai mult! E născut lider, e un luptător prin excelență.”

* „Am o amintire foarte puternică legată de el. Înainte de o întâlnire cu Putin în Rusia, lui Putin i-a întârziat avionul două ore și a venit căpitanul de echipă să mă ia cu mașina. Ramzan Kadîrov voia să stea cu mine alea două ore, cât a întârziat Putin, să petrecem timpul împreună la masă. E cea mai mare formă de respect! Își dorea să mă vadă, ce gândesc și ce simt. Am avut o relație excelentă cu el și o am în continuare.”

* „Îl respect enorm pe Ramzan Kadîrov. Problemele cu războiul mă depășesc și nu vreau să fac comentarii politice. Eu vorbesc despre Ramzan ca om.”

* „Eu cred că, în Cecenia, este în primul rând respectat, nu temut. Spune multe faptul că e la putere de 15-16 ani. Nu e deloc întâmplător. Dar, repet, mi-a lăsat cea mai puternică impresie dintre toți marii lideri pe care i-am întâlnit în viața asta! Pur și simplu m-a fermecat!”

* „Kadîrov a făcut multe lucruri minunate pentru Cecenia. Construise cea mai scumpă moschee din Europa, am fost chiar la inaugurare. A construit zgârie-nori și a făcut multe lucruri bune pentru popor. Politic nu vreau să mă pronunț, pentru că acolo e o situație tensionată.”

* (Reporter: „Se spune despre Kadîrov că e un om sângeros…”) „Eu nu știu de atentate sau crime, dar nu mă miră cu nimic. E un om foarte credincios și fidel legilor Islamului. Chiar dacă sunt ortodox, pentru că am trăit mult în Turcia și în Cecenia, apreciez foarte mult musulmanii.”

* (Reporter: „Ce te-a șocat în Cecenia? Avem ceva de învățat de la ei?”) „Acolo poți să omori femeile oricând! Nu neapărat că sunt de acord cu așa ceva, dar mi se pare că ei își păstrează niște tradiții cu care eu sunt de acord. Asta e viziunea mea despre viață! Nu putem să mai fim niciodată ca ei. Noi am pierdut multe lucruri pe parcurs. Chiar dacă bisericile sunt din ce în ce mai populate, copiii noștri au alte exemple în viață și altă educație. Îmi pare rău să spun lucrul ăsta, dar suntem foarte departe de ei!”

În urma acestui interviu, compania de pariuri sportive Superbet a reziliat contractul pe care-l avea cu Daniel Pancu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -