vineri, martie 29, 2024
AcasăSportValentin Popescu, specialist în marketing sportiv: "Simona Halep este mult mai...

Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: „Simona Halep este mult mai deschisă și mai comunicativă pe Social Media”

-

Valentin Popescu (42 de ani) este unul dintre cei mai apreciați specialiști din industria marketingului sportiv. Discutăm cu creatorul Galei Trofeelor Alexandrion, acolo unde David Popovici a fost premiat la numai 14 ani ca tânără speranță, despre noul star mondial al înotului, despre imaginea Simonei Halep și despre „oamenii care sfințesc locul” în sportul românesc.

– Ascensiunea lui David Popovici poate fi folosită mai mult pentru atragerea copiilor către sport?

– Există deja o emulație. Eu merg regulat la un bazin de înot și am observat că numărul copiilor care vin acolo a crescut semnificativ în ultima perioadă. Sunt convins că performanțele lui David din aceste zile, de la Campionatul European de juniori, vor aduce și mai mulți copii către acest sport. Văd că și media din România este acum foarte deschisă către înot, descoperă acum că avem tineri foarte talentați. Noi, cei de la Fundația Alexandrion, l-am descoperit pe David la Gala din 2019, când nu prea se știa mare lucru despre el. Am văzut că media a scos acum în evidență campioni naționali în vârstă de 8 ani, iar asta este foarte bine. Și toate se întâmplă datorită rezultatelor lui David.

– Ar trebui ca și statul român să reacționeze, în afara banilor pe care i-a dat lui David, cu un program național pentru acest sport?

- Advertisement -

– Cum a zis și Ana Maria Brânză, statul trebuie să acționeze pe mai multe paliere. E foarte bine că l-a premiat pe David, dar să vedem ce se va întâmpla când sportivii români vor lua medalii mondiale la alte sporturi. Ar trebui să reacționeze la fel.

– Simona Halep e fost din nou în prim-plan, la Wimbledon…

– Da, și chiar am remarcat că s-a schimbat mult și la nivel de imagine, de care se ocupă acum Wesport, o agenție de management și marketing sportiv fondată de o fostă jucătoare de tenis suedeză, Nina Wennerström. Simona e mult mai atentă acum la imaginea ei, dă foarte multe interviuri la turneele la care participă, și nu numai publicațiilor de tenis. Este mult mai deschisă și mult mai prezentă pe tot ce înseamnă Twitter, Facebook, Instagram, și așa mai departe.

- Advertisement -

„Simona și-a dat seama că e foarte important să comunici cu fanii”

– Totuși, de ce există mulți oameni pe aceste rețele care nu o apreciază, ba dimpotrivă? N-a reușit să comunice foarte bine în anii precedenți?

– N-a reușit să comunice pentru că n-a pus preț foarte tare pe acest aspect. Apoi, când și-a dat seama că e foarte important, a început să comunice. E pe drumul cel bun de ceva timp încoace și apare la un nivel mult mai înalt. Eu sunt fan Simona, așa cum cred că ar trebui să fie toți românii care iubesc sportul. Am văzut niște imagini în care era în compania lui Djokovici și a altor mari tenismeni. Aceste apariții pot fi valorificate de o companie care știe ce înseamnă Social Media.

– Imaginea înseamnă bani, nu?

– Imaginea aduce bani, normal. Până acum, ea a câștigat mai mulți bani de pe terenul de sport, din tenis, și nu din contractele de publicitate, spre deosebire de alte sportive de top, care au venituri din contractele de publicitate cel puțin egale cu câștigurile din tenis.

– De imaginea lui David Popovici se ocupă cineva?

– Nu am această informație, dar, dacă nu are un profesionist care să se ocupe de imaginea lui, ar trebui să angajeze unul. Uite, apropo de imagine, vreau să menționez un eveniment care mi-a plăcut foarte mult, Turul Ciclist al Sibiului. Totul la superlativ pentru ceea ce înseamnă un eveniment în România, ajuns la a 12-a ediție. Anul acesta au adus 6 echipe de World Tour – BORA-Hansgrohe, Jumbo-Visma, Astana Qazaqstan, Lotto Soudal, Israel Premier Tech și Cofidis. Să paticipi ca sportiv român alături de astfel de echipe e mare lucru. Mai ales că Federația Internațională de ciclism acordă puncte cicliștilor clasați pe primele locuri la Turul Sibiului. Se face o imagine extraordinară României și ar trebui ca organizatorii să fie mult mai ajutați decât sunt acum.

Un eveniment de primă clasă în România

– De companii sau de autorități?

– De toată lumea. Am înțeles că Turul ciclist al Sibiului nu a primit niciodată vreun pemiu din partea autoităților locale, deși acestea au acordat multe distincții la alte sporturi. Eu vreau doar să semnalez că un astfel de eveniment important are loc în România.

– Alexandrion Goup e partener al Turului…

– Da, premiem în fiecare an Tricoul galben de la Prologul cursei. Anul acesta, pe olandezul Tim van Dijke, de la Jumbo-Visma.

– Sibiul a avut în acea perioadă și Festivalul de Teatru…

– Da, au mutat Turul din Centul istoric în Muzeul Satului Astra, unul din cele mai mari muzee în aer liber. A fost un circuit extrem de interesant și de tehnic, culoarele fiind destul de strâmte.

– Se întâmplă evenimente importante la Sibiu, la Cluj. Bucureștiului ce-i lipsește pentru a organiza astfel de evenimente, că sunt acum vreo 4 arene moderne în Capitală?

– Oamenii sfințesc locul. E voba despre oameni. Uite, acolo, la Sibiu, sunt niște oameni extraodinari. Chiar mă gândesc serios ca la Gala Trofeelor Alexandrion să creez un premiu gen „Omul sfințește locul”, să recunoaștem valoarea unor astfel de oameni, care știu să organizeze, să producă evenimente.

Valentin Popescu

„Să plătim salariile la timp!”

– Și, pentru că am vorbit mai mult de imagine, iată o știre destul de tristă: România este pe lista neagră a țărilor pe care jucătorii ar trebui să le evite, conform Sindicatului Internațional al Fotbaliștilor. Ce ar trebui să facem pentru a scăpa de pecetea asta?

– Este grav. Ehipe precum Gaz Metan Mediaș sau Academica Clinceni ne-au tras în jos. Dar suntem într-o companie selectă, lângă țări precum Grecia, Turcia, Arabia Saudită, China… Bineînțeles că nu ne onorează să fim în vârful listei. Ce să facem? Să plătim salariile la timp!

– Dinamo e pe cale să se închidă…

– Sper din tot sufletul să nu se întâmple scenariul ăsta. Mai sunt niște speranțe de la anumiți parteneri. Dar nu cred că e vorba doar de Dinamo, sunt și câteva echipe din prima ligă în situații dificile. Mă uit la Petrolul, care se află într-o situație incertă…

– Hermannstadt…

– Da, și Hermannstadt. Noi suntem în negocieri cu ambele echipe, dar cred că ar trebui să-și dea seama unde sunt. E bine să aducă mai mulți parteneri de pe raza lor de acțiune, companii din Prahova, de exemplu, la Petrolul. Noi suntem de 8 ani alături de Petrolul.

– Luați în considerare să alegeți alte echipe?

– Cu siguranță. Avem și parteneriat cu CS Univesitatea Craiova, urmează doar să semnăm prelungirea contractului. Acolo există un departament de marketing care-și face treaba foarte bine. Și ai cu cine să discuți.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -