luni, februarie 3, 2025
AcasăMainVIDEO. 63 de percheziții în România și două în Monaco, în escrocheria...

VIDEO. 63 de percheziții în România și două în Monaco, în escrocheria Nordis – o țeapă de sute de milioane de euro, cu protecție PSD

-

Polițiștii și procurorii fac 63 de percheziţii domiciliare în București și 6 județe, precum și două în Monaco, luni dimineață, în „dosarul Nordis”. Sunt cercetate mai multe infracțiuni, între care constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare și spălare a banilor, anunță Poliția Română.

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, printre cei 72 de suspecți (40 de persoane fizice și 32 de firme) se numără și patronul Nordis, Vladimir Ciorbă, soțul ex-deputatei Laura Vicol (PSD).

Cele 63 de percheziții de pe teritoriul României au loc în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Constanţa, Prahova, Galaţi, Giurgiu și Bistriţa-Năsăud.

Dosarul vizează „infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave”, a transmis Poliția Română.

În anchetă există 72 de suspecți – 40 de persoane fizice și 32 de firme. Potrivit DIICOT, gruparea funcționa din 2018 și era structurată pe trei niveluri ierarhice, operând printr-un sistem piramidal în domeniul imobiliar.

- Advertisement -

Printre cei vizaţi de percheziţii se numără şi acţionarul principal al firmei Nordis, Vladimir Ciorbă, soţul Laurei Vicol (49 de ani), fosa şefă – din partea PSD – a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, în perioada 2021-2024.

O percheziţie are loc şi la sediul central al companiei Nordis, situat pe Bd. Aviatorilor din București.

Conform anchetatorilor, „grupul infracțional organizat” coordonat de Vladimir Ciorbă, soțul Laurei Vicol, a înșelat atât persoane fizice, cât și statul român, printr-un „mecanism infracțional complex” ce viza, printre altele, rambursări ilegale de TVA, ca urmare a unor operațiuni fictive evidențiate în contabilitate.

- Advertisement -

Un mecanism infracțional complex, care frauda inclusiv statul!

Poliția Română a comunicat: „Cercetările efectuate până la această dată, vizând 72 de persoane (40 de persoane fizice şi 32 de persoane juridice), au relevat că, începând cu anul 2018, trei dintre acestea ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care ar fi conceput şi pus în aplicare un mecanism infracţional complex, constând în promovarea şi dezvoltarea unor proiecte imobiliare, sub acoperirea mai multor societăţi comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienţi (cumpărători), delapidarea fondurilor societăţilor, inducerea în eroare a cumpărătorilor în urma executării ante-contractelor şi contractelor de vânzare-cumpărare, evidenţierea de operaţiuni fictive în contabilitatea societăţilor controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi stabilirea cu rea-credinţă a taxelor (TVA), având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul de stat, ori compensări datorate bugetului general, cauzându-se prejudicii societăţilor comerciale, clienţilor cumpărători şi bugetului de stat”.

Fondurile financiare ilicite astfel obţinute ar fi fost supuse procesului de spălarea banilor. În schemă a intrat o rețea de rude și prieteni ai liderilor grupului infracțional organizat.

Poliția Română: „Din investigaţiile efectuate a rezultat că eşalonul secund al grupării de criminalitate organizată ar fi fost format din persoane apropiate liderilor (aflate în relaţie de rudenie sau prietenie), care ar fi aderat la grupare şi ar fi sprijinit-o activ, prin diverse modalităţi, sub controlul şi îndrumarea acestora, iar ultimul palier ar fi sprijinit grupul infracţional organizat, pe anumite componente sau în anumite perioade, având atribuţii de a întocmi documentaţia aferentă operaţiunilor de vânzare a imobilelor, apartamentare, intabulare sau consultanţă juridică (notari şi avocaţi) şi de a încasa sume de bani provenite din săvârşirea infracţiunii de delapidare, sub diferite titluri justificative”.

Sume încasate ca avans de la clienți: peste 195 de milioane de euro!

Anchetatorii (procurori + polițiști) susțin că liderii grupului infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 195 de milioane de euro, ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier). Banii au fost încasați prin intermediul mai multor societăți comerciale.

Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice (membri ai grupului infracțional organizat), transferuri către persoane juridice (societăți afiliate structurii criminale), plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 de lei și 2.400.000 euro, spun autoritățile. Așadar, în total, aceste cheltuieli făcute cu rea-credință s-au ridicat la suma fabuloasă de 71,6 milioane de euro!

Referatul DIICOT: „În majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor ar fi avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani ar fi ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența  unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani ar fi urmat aceeași destinație – conturile membrilor grupării și retragerea în numerar”.

Procurorii DIICOT amintesc că metodele folosite de grupare au inclus și:

  • „vânzarea imobilelor către alte persoane”;
  • „condiționarea semnării contractelor de vânzare-cumpărare de asumarea unor noi obligații neinserate inițial în promisiunea de vânzare, cum ar fi cedarea folosinței locuințelor pe o perioadă lungă de timp”;
  • „intenția de a folosi apartamentele edificate în interes propriu – pentru funcționarea hotelului”;
  • „grevarea imobilelor de sarcini în favoarea unor terțe persoane sau membri ai grupării fără notificarea clientului”;
  • „interdicția notării la cartea funciară a promisiunilor de vânzare-cumpărare”;
  • „asumarea în scris a obligației de a nu face aprecieri publice asupra oricărui aspect al relațiilor contractuale sub sancțiunea plății unor daune de valori mari care descuraja orice demers judiciar al clienților”.

DIICOT: „Cei în cauză ar fi recurs, de asemenea, la recompartimentări ale imobilelor, pentru a îngreuna identificarea apartamentelor care au făcut obiectul promisiunilor de vânzare; obstrucționarea accesului clienților în șantiere, pentru a verifica stadiul lucrărilor; vânzarea în bloc a unui număr mare de apartamente către propriile societăți, urmată la scurt timp de rezoluțiunea vânzării, în scopul needificării și/sau nepunerii la dispoziția clienților a imobilelor contractate”.

Investigația Recorder și dezvăluirile G4Media

În luna octombrie 2024, site-ul de investigații Recorder a dezvăluit că Nordis a încasat în ultimii ani sume uriașe în avans de la oameni care, deși au plătit integral apartamente, nu au intrat în posesia lor. În unele cazuri, spun jurnaliștii, aceleași apartamente au fost vândute de mai multe ori către diferite persoane fizice sau juridice.

De asemenea, reprezentanții Nordis au „dispărut de pe radar”, ascunzându-se clienții cărora le liaseră banii și refuzând să mai răspundă la întrebările disperate ale acestora.

Subiectul a fost continuat cu dezvăluirile G4Media. Site-ul a scris că un grup marcant de la PSD a călătorit de mai multe ori în străinătate cu un avion închiriat de Nordis. Zborurile au fost către Nisa – Coasta de Azur (cu deplasări la Monaco și Paris) și în capitala Spaniei, Madrid, iar în program au fost incluse curse de Formula 1 la automobilism și meciuri importante din Liga Campionilor la fotbal (semifinală, finală).

Beneficiari direcți – și documentați – ai generozității țeparilor de la Nordis au fost Marcel Ciolacu (prim-ministru, președinte PSD), Sorin Grindeanu (ministrul Transporturilor), Alfred Simonis (fost președinte interimar al Camerei Deputaților, actual președinte al Consiliului Județen Timiș) și Laura Vicol (fostă președintă a Comisiei juridice din Camera Deputaților).

Toți au susținut că și-au plătit din banii lor aceste zboruri, dar niciunul nu a prezentat vreo dovadă. Mai mult, Marcel Ciolacu a și încercat să înșele opinia publică, arătând pe TikTok, în ziua de Crăciun a anului 2024, câteva așa-zis facturi care erau, de fapt, niște falsuri grosolane. Ulterior, a spus că a găsit și facturile originale, dar nu le va arăta niciodată!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Istoricul Armand Goșu: „Călin Georgescu este reprezentantul celei mai sinistre părți a Sistemului românesc. Provine din Securitate, din burta Sistemului, din zona nereformată a serviciilor secrete! Pe linie de SIE“

* VIDEO. Severin amenință cu Rusia: „Salvați-vă pielea! Vă asumați riscuri personale” / „Ceasul dezastrului ticăie pentru fiecare dintre voi!” / „Ar trebui să înțeleagă riscul personal pe care și-l asumă”. Putinistul așteaptă o „contralovitură” rusească în România

3 COMENTARII

  1. Romanie! Sefa comisiei juridice(!)? a fost adusa la DIICOT cu mandat de aducere.
    Cei care au numit-o acolo, ori au fost din aceias tagma, ori prosti.
    Sa fie inlaturati si anchetati si ei.

  2. Într-un stat în care Justiția e complice cu hoții și criminalii, nimeni nu va păți nimic. Magistrații sunt doar niște fecaloizi puși pe îmbuibare, ticăloși și corupti, exturnători și securisti, cum sunt și caricaturile din KKR care au organizat la comanda lovitura de stat din 2024. îmn frunte cu activistul PCR Marinel Enăchiță din Vaslui, fpst lingău al lui Ceaușescu, Iliescu, Meleșcanu și tot neamul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -