Ucraina își poate dezvolta propriile arme nucleare în doar câteva luni, dacă noua conducere a SUA îi va suspenda sprijinul militar, scrie într-un document pregătit de Ministerul Apărării de la Kiev și citat de „The Times“. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a pus deja în temă pe noul președinte american Donald Trump. În mai puțin de un an, țara poate produce sute de bombe de tipul celei folosite de americani la Nagasaki în 1945, adică suficient de puternice încât să șteargă de pe fața pământului orașele rusești.
Vestea este șocantă și nu prea, pentru cine știe măcar puțin situația. În anii 1992-1994, Ucraina a deținut al treilea arsenal nuclear din lume, pe care-l moștenise după destrămarea Uniunii Sovietice (cea mai mare cotă revenise Federației Ruse). Podiumul nuclear pe planetă era: 1. Rusia; 2. SUA; 3. Ucraina.
În urma presiunilor marilor puteri, a renunțat la acest tip de armament prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994. La schimb, a primit garanții ferme de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Marii Britanii. Cele trei mari puteri se angajau nu doar să nu folosească niciodată forța împotriva Ucrainei, dar și să garanteze frontierele acesteia.
Deși infiltrată masiv de oamenii Moscovei la nivelul structurilor centrale de putere, Ucraina nu era dispusă să cedeze Rusiei arsenalul său nuclear, dar presiunile, promisiunile și garanțiile a două mari puteri occidentale – SUA și Marea Britanie – au făcut-o să accepte în cel din urmă. SUA și Marea Britanie nu aveau interesul să întărească Rusia, ci să evite proliferarea nucleară (dintr-o putere nucleară, URSS, să nu rezulte două – Rusia și Ucraina).
Ca urmare a Acordului de la Budapesta, arsenalul nuclear al Ucrainei a fost transportat în silozurile armatei ruse, până în 1996.
Temerile ucrainenilor s-au confirmat
De la bun început, adică de la disparția URSS în decembrie 1991, ucrainenii au fost foarte reticenți în a renunța la arsenalul nuclear, pentru că știau mai bine decât oricine cine este Rusia și ce politici duce. Doar marile dificultăți economice și presiunile făcute de SUA i-au determinat la vremea respectivă pe liderii de la Kiev să renunțe la această mare poliță de asigurare că nu vor fi atacați de ruși.
Temerile s-au confirmat nici 20 de ani mai târziu. În februarie 2014, Rusia a atacat prima oară militar Ucraina, anexând Crimeea și o mică parte din Donbass. În lunile următoare, Rusia a încercat mai multe lovituri de stat la Kiev și declanșarea unor secesiuni în jumătatea estică a Ucrainei, dar populația nu s-a raliat eforturilor făcute de agenții FSB (ex-KGB), iar tentativele au eșuat.
În 24 februarie 2022 a urmat invadarea masivă a Ucrainei, cu 3.000 de tancuri și 250.000 de soldați, obiectivul fiind ocuparea Kievului printr-un Blitzkrieg (război-fulger). Planuile lui Putin au eșuat, iar de atunci s-a intrat într-un război de uzură, cu pierderi enorme în ambele tabere.
Revenirea lui Trump la Casa Albă și amenințările cu tăierea ajutorului militar au readus pe masa Guvernului de la Kiev soluția nucleară. Ucraina are specialiștii și tehnologia necesare să se reînarmeze nuclear
Certa revenire a lui Donald Trump la Casa Albă (din 20 ianuarie 2025), în urma alegerilor prezidențiale organizate la 5 noiembrie în SUA, a pus sub un mare semn de întrebare sprijinul pe care l-a primit Ucraina până acum de la americani. Fără ajutorul militar al Washington-ului, e foarte probabil ca ucrainenii să nu poată rezista multă vreme rușilor, iar supraviețuirea lor ca stat să devină cu adevărat foarte problematică.
În acest context, Ucraina se gândește să-și fabrice din nou un arsenal nuclear, chiar dacă liderii săi declară contrariul. Așa cum arată jurnaliștii de la „The Times“, Kievul are și specialiștii, și know-how-l pentru a redeveni rapid putere nucleară.
Țara ar putea construi în scurt timp un dispozitiv simplu din plutoniu, folosind o tehnologie similară cu cea a bombei „Fat Man”, lansată de americani asupra orașului japonez Nagasaki pe 9 august 1945 (la trei zile după cea care a lovit Hiroshima).
„Crearea unei bombe atomice simple, așa cum au făcut Statele Unite în cadrul Proiectului Manhattan, nu ar fi o sarcină dificilă la 80 de ani distanță”, scrie în documentul Ministerului Apărării din Ucraina.
Cum situația de pe front, unde trupele ucrainene luptă cu invadatorii ruși, e presantă, nu ar fi timp pentru a dezvolta instalațiile necesare pentru îmbogățirea uraniului, dar Ucraina poate să apeleze la plutoniul extras din barele de combustibil uzat de la reactoarele sale nucleare. Ucraina are încă 9 reactoare operaționale și o expertiză nucleară foarte importantă.
Raportul Ministerului Apărării din Ucraina menționează: „Greutatea plutoniului din reactoare, disponibil pentru Ucraina, poate fi estimată la 7 tone. (…) Un arsenal semnificativ de arme nucleare ar necesita mult mai puțin material. (…) Cantitatea de material este suficientă pentru sute de focoase cu un randament tactic de câteva kilotone”.
Acest tip de bombe ar avea aproximativ o zecime din puterea bombei „Fat Man“, concluzionează autorii documentului.
Oleksii Ițak, autorul raportului și șeful unuia din departamentele de la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, a arătat: „Aceasta ar fi suficientă pentru a distruge o întreagă bază aeriană rusească sau instalații militare, industriale sau logistice concentrate. Randamentul nuclear exact ar fi imprevizibil, deoarece ar folosi izotopi diferiți de plutoniu“.
Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina este un centru de cercetare guvernamental care acționează ca organ consultativ pentru Biroul prezidențial și Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.
Plutoniul ar trebui implodat folosind „un design de explozie convențională complicat, care trebuie să se producă cu o viteză mare a undei de detonare, simultan pe întreaga suprafață a sferei de plutoniu”, se arată în raport.
Tehnologia este provocatoare, dar Ucraina are specialiștii și capacitatea de a produce așa ceva, scrie în document.
Zelenski l-a avertizat încă din octombrie pe Trump că Ucraina va fi nevoită să-și facă arme nucleare dacă nu e primită în NATO
Volodimir Zelenski a anunțat în octombrie că l-a informat pe Donald Trump despre faptul că Ucraina ar avea nevoie de arme nucleare pentru a garanta securitatea țării sale dacă i s-ar interzice aderarea la NATO, așa cum vrea dictatorul rus Vladimir Putin.
Ulterior, Zelenski a declarat că s-a referit la faptul că nu există o alternativă la garanția de securitate, iar oficialii ucraineni au negat de atunci că Kievul ia în considerare reînarmarea nucleară.
Documentul, publicat de Centrul pentru Studii asupra Armatei, Conversiei și Dezarmării, un influent grup de reflecție militară din Ucraina, i-a fost arătat ministrului adjunct al Apărării din Ucraina și urmează să fie prezentat miercuri la o conferință unde vin și miniștrii ucraineni pentru Apărare și Industrii Strategice. Nu este susținut de Guvernul de la Kiev, dar stabilește baza legală în baza căreia Ucraina ar putea să se retragă din Tratatul de neproliferare nucleară (TNP), a cărui ratificare a fost condiționată de garanțiile de securitate oferite de SUA, Marea Britanie și Rusia prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994. Acordul a stipulat că Ucraina va renunța la arsenalul său nuclear, de 1.734 de focoase strategice, în schimbul promisiunii de protecție.
„Încălcarea Memorandumului de către Federația Rusă, deținătoare de arme nucleare, oferă motive formale pentru retragerea din TNP și motive morale pentru reconsiderarea alegerii non-nucleare făcute la începutul anului 1994”, se menționează în document.
Trump a promis să reducă ajutorul militar al SUA dacă Kievul nu va accepta negocieri de pace cu Putin. Bryan Lanza, un consilier al lui Trump, a declarat deja că Ucraina va trebui să cedeze Crimeea. Săptămâna aceasta, fiul cel mare al lui Donald Trump, Donald Trump Jr, l-a ironizat grosolan pe Zelenski, postând pe X (ex-Twitter): „Mai ai 38 de zile până îți pierzi alocația”.
Forțele ucrainene depind de armamentul american, iar orice reducere a fluxului de arme occidentale către țară, cu atât mai mult o sistare totală, ar avea consecințe catastrofale pe câmpul de luptă. Aceasta i-a determinat pe ucraineni să caute o modalitate de a prelua controlul asupra propriei securități.
„În 6 luni, Ucraina va putea arăta că are capacitatea de a produce rachete balistice cu rază lungă: vom avea rachete cu o rază de 1.000 km”
„Trebuie să înțelegeți că ne confruntăm cu o provocare existențială. Dacă rușii cuceresc Ucraina, milioane de ucraineni vor fi uciși sub ocupație. Milioane dintre noi am prefera moartea decât să ajungem în gulaguri”, a declarat Valentin Badrak, directorul Centrului care a produs documentul.
Badrak este din Irpin, orașul în care ocupanții ruși au torturat și ucis civili, iar el a fost vânat de trupele de comando rusești cu ordinul de a-l omorî.
Experții occidentali credeau că Ucrainei i-ar trebui cel puțin 5 ani pentru a dezvolta o armă nucleară și un mijloc de transport adecvat, dar Badrak insistă că Ucraina e deja pe cale de a-și construi propriile rachete balistice. „În 6 luni, Ucraina va putea arăta că are capacitatea de a produce rachete balistice cu rază lungă: vom avea rachete cu o rază de 1.000 km”, a explicat Badrak.
Ițak și Badrak spun că, dacă SUA ar abandona Ucraina, Marea Britanie ar putea onora obligația sa de securitate conform Memorandumului de la Budapesta, ajutând Ucraina să dezvolte un factor de descurajare nuclear, dat fiind că nu are mijloace convenționale pentru a împiedica Rusia să cucerească Ucraina.
„SUA tratează armele nucleare ca pe un fel de zeitate. Așa că poate e și timpul nostru să ne rugăm la acest zeu…”
Oleksii Ițak consideră că momentul de la care Ucraina va începe să-și dezvolte un program de reînarmare nucleară ar fi acela în care invadatorii ruși ar ajunge la orașul Pavlohrad, un centru militar-industrial la aproximativ 90 de kilometri de actuala linie a frontului. Orice avans suplimentar ar însemna riscul ca unele dintre cele mai mari orașe ale Ucrainei, precum Dnipro și Harkov, să fie cucerite înainte ca arma să fie dezvoltată
Oleksii Ițak: „Am fost surprins de respectul cu care Statele Unite tratează amenințarea nucleară a Rusiei. Această atitudine este posibil să ne fi costat războiul. Ei tratează armele nucleare ca pe un fel de zeitate. Așa că poate e și timpul nostru să ne rugăm la acest zeu…”
Așa… deci locul Rusiei în Europa va fi luat de Ucraina? Întreb și eu…
auzea de pe vremuri ca ucraineenii nu ar fi dat chiar toate rachetele…
A inebunit lumea tot asa a fost si perioada 1930-1940…