Brânza este unul dintre cele mai iubite alimente, hrănitoare și gustoase deopotrivă. Totuși, uneori brânza realizată din lapte poate fi problematică, mai ales dacă vrei să ții post sau dacă suferi de alergii alimentare. În acest caz, tofu pare a fi cea mai bună alegere, fiind o brânză vegetală, obținută din lapte de soia. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre tofu și despre beneficiile pe care le aduce acest produs!
Ce este brânza tofu?
Brânza tofu este o brânză vegetală realizată din boabe de soia, conform unui principiu similar realizării brânzei tradiționale. Chiar dacă din punct de vedere al aspectului vorbim despre produse similare, din punct de vedere al gustului lucrurile stau destul de diferit. Tofu prezintă aroma specifică de soia, însă nu într-un mod deranjant, ci din contră.
Tofu este originar din China, acolo unde rețeta presupune realizarea din lapte de soia condensat. Laptele este obținut prin hidratarea boabelor de soia și zdrobirea acestora.
Prin coagularea laptelui, acesta devine mai vâscos, fiind aproape pregătit pentru a fi prelucrat. După întărire, calupurile de brânză sunt foarte bine presate, modelate și ambalate, pregătite astfel pentru consum. Tofu aduce o multitudine de forme de preparare și servire, dar și o multitudine de avantaje pentru organism, după cum urmează.
Beneficiile brânzei tofu
Tofu este unul dintre cele mai discutate alimente, considerându-se că în conținutul acestuia se găsesc anumiți compuși ce pot influența într-un mod negativ organismul femeilor, prin creșterea predispoziției de a se confrunta cu cancer la sân. Din fericire, nu există studii care să ateste acest lucru, însă există beneficii clare, dovedite.
Controlul greutății
Brânza tofu este recunoscută pentru conținutul mic de calorii, iar în consecință este unul dintre cele mai consumate produse în cazul persoanelor care țin post sau care vor să slăbească.
Chiar dacă tofu nu este în sine un aliment cu un gust propriu, el poate fi deosebit de gustos atunci când este combinat cu alte tipuri de produse. Principiul este asemănător cu cel al gustului de avocado, care este de asemenea fad și impropriu, dar care împrumută pe deplin aromele produselor alături de care este servit.
Controlul colesterolului
În organismul uman există două tipuri principale de colesterol, și anume: colesterol LDL (Low-Density Lipoprotein) și colesterol HDL (High-Density Lipoprotein).
Colesterolul HDL, cunoscut și sub numele de „colesterol bun”, are rolul de a transporta colesterolul înapoi la ficat, unde poate fi eliminat din organism. Cu cât nivelul de HDL din sânge este mai mare, cu atât este mai puțin probabil să se acumuleze colesterolul pe pereții arterelor și să se formeze plăci aterosclerotice.
Pe de altă parte, colesterolul LDL, cunoscut și sub numele de „colesterol rău”, este responsabil pentru transportul colesterolului de la ficat la celulele corpului. Dacă nivelul de LDL din sânge crește, acesta se poate acumula pe pereții arterelor și poate forma plăci aterosclerotice. Aceste plăci pot restricționa fluxul de sânge către inimă și pot crește riscul de boli de inimă.
Reducerea riscului de boli cardiovasculare
Tofu este un aliment care nu influențează negativ circulația sângelui și care poate preveni apariția bolilor de inimă. Acest lucru înseamnă că persoanele care consumă tofu nu vor întâmpina dificultăți nici în ceea ce privește problemele ce țin de hipertensiune aterială.
Reducerea riscului de apariție a diabetului
Tofu este unul dintre alimentele care ajută la reducerea riscurilor de apariție a diabetului de tip 2, o afecțiune cronică ce are drept caracteristică nivelurile crescute zahăr din sânge. Acest lucru se datorează faptului că organismul întâmpină dificultăți în ceea ce privește utilizarea insulinei, hormon produs de pancreas care ajută la absorbția glucozei din sânge în celulele corpului, pentru a fi utilizată ca sursă de energie.
Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 includ obezitatea, vârsta înaintată, istoricul familial de diabet, lipsa activității fizice și alimentația necorespunzătoare. Tofu este astfel un aliment care, prin conținutul său redus de grăsimi și calorii, poate preveni apariția acestui tip de diabet.
Îmbunătățirea funcțiilor ficatului și rinichilor
Introducerea brânzei de soia în alimentația unei persoane poate ajuta la îmbunătățirea funcției renale și la mai puține probleme în ceea ce privește funcționarea corectă a ficatului.
Ameliorarea simptomelor menopauzei
Menopauza poate apărea cu unele simptome mai puțin plăcute pentru femei, iar alimentația joacă un rol important în gestionarea acestora. Unele cercetări arată faptul că soia are un efect benefic în reducerea bufeurilor specifice menopauzei datorită fitoestrogenilor conținuți de aceasta.
Îmbunătățește funcțiile creierului
Soia este un aliment foarte bun pentru întregul organism, însă cu precădere pentru funcțiile creierului. Datorită consumului de soia sunt îmbunătățite capacitatea de concentrare și memorare, dar și atenția.
Tofu și alergiile
Ca orice aliment, și soia poate pune probleme în ceea ce privește alergiile. Dacă observi simptome asemănătoare cu cele ale unei alergii, se recomandă să nu mai consumi soia. Simptomele de alergie includ: mâncărimi, urticarie, erupții cutanate locale, senzație de usturime sau umflare, respirație deficitară.
În general, soia nu produce alergii, însă este important ca în momentul introducerii acesteia în dietă să se urmărească aceste simptome, mai ales în cazul copiilor.
Alte aspecte importante despre tofu
Deși vorbim despre un aliment foarte sănătos, există și aspecte particulare ce apar în discuție atunci când vine vorba de consum. Spre exemplu, o preocupare majoră este cea care face referire la consumul de soia în timpul sarcinii.
Perioada sarcinii este una provocatoare atât pentru mamă, cât și pentru făt. Fătul primește de la mamă, prin sânge și prin cordonul ombilical, toți nutrienții și substanțele ingerate de mamă. Se recomandă ca în cazul soia să existe precauție și să fie consultat medicul înainte de consum, astfel încât să fie excluse eventualele riscuri.
Cum se servește tofu?
Tofu este un aliment care nu are un gust propriu, însă există metode prin care acest tip de brânză poate fi servit pentru a te bucura de un gust excelent. Primul lucru foarte important pe care trebuie să-l știi despre tofu este că acest tip de brânză este ambalat în apă, așadar va trebui să elimini apa în exces. Pentru a face acest lucru poți folosi tifon și poți presa tofu în aceasta, lăsând să se scurgă excesul.
Atunci când este presat, tofu capătă consistență și este mult mai ușor de servit. Astfel, tofu poate fi servit cu roșii, castravete sau alte legume, însă în același timp poate fi folosit pentru diferite sosuri. Este important să nu amesteci tofu cu uleiurile, deoarece consistența acestui produs se poate modifica – și, odată cu acesta, și plăcerea savurării.
De asemenea tofu poate fi gătit în tigaie, cu puțin ulei de măsline, deoarece tofu va împrumuta aroma uleiului de măsline. Îl poți servi apoi ca garnitură, ca fel principal sau ca bază pentru sandvișuri. Pe asianfood.ro vei găsi mai multe tipuri de tofu din care vei putea alege, pentru ca preparatele tale să capete mai multă consistență.
Tofu poate fi adăugat de asemenea și în salate, cum ar fi salata cu piept de pui, salata de roșii sau alte tipuri de salate, chiar și mai consistente.
Tofu poate fi gătit pe grill, însă este nevoie să urmărești procesul de preparare termică pentru a te asigura că preparatul nu este gătit în exces.
Lucruri interesante de tofu
Deși de cele mai multe ori ne referim la tofu ca la o simplă bucată de brânză de soia sau brânză vegetală, în realitate tofu poate suplini cu succes aportul de carne din alimentație. Tofu este un aliment bogat în proteine; așadar, dacă vrei să faci o schimbare în dietă, aceasta este o alegere deosebit de bună. Tofu poate suplini de asemenea și alte tipuri de proteine, cum ar fi cele din aportul de ouă sau brânza uzuală.
Atunci când alegi tofu pentru dieta ta, este important să ai în vedere cultivarea organică a plantei de soia. Chiar dacă în general am putea spune că nu sunt mari diferențe între tipurile de soia, în realitate soiurile organice sunt în mod cert mai sănătoase și mai benefice pentru organismul uman.
Tofu este un aliment sănătos, nutritiv și deosebit de versatil, care poate fi o alegere excelentă pentru persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană sau care doresc să-și diversifice aportul de proteine și nutrienți. Este important să-l consumi cu moderație și să-l combini cu alte alimente sănătoase și variate, pentru a obține o dietă echilibrată.
Nu uita să testezi eventualele alergii și să alegi distribuitori de încredere de la care să cumperi! În acest fel, vei avea certitudinea că sănătatea ta nu este periclitată și că te bucuri de o dietă echilibrată, bogată în nutrienți.