joi, februarie 20, 2025
AcasăNewsSUA și Rusia au început discuțiile privind soarta Ucrainei fără prezența ucrainenilor....

SUA și Rusia au început discuțiile privind soarta Ucrainei fără prezența ucrainenilor. Zelenski anunță deja că nu va recunoaște deciziile luate peste capul Kievului. UE nu contează deocamdată

-

Discuțiile dintre Federația Rusă și Statele Unite ale Americii privind soarta Ucrainei au început marți,la Riad, capitala Arabiei Saudite, fără prezența reprezentanților țării vizate, adică a ucrainenilor. Modul brutal în care noul președinte american Donald Trump a inițiat această negociere fără a invita Ucraina a făcut ca întreaga lume să-și amintească de Conferința de la München, din 29-30 septembrie 1938, când Marea Britanie și Franța au cedat Germaniei teritorii din Cehoslovacia fără să-i invite ori să-i întrebe și pe cehi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat deja că nu va recunoaște deciziile luate la Riad.

Agenția Reuters scrie că discuțiile dintre delegațiile conduse de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, și secretarul de stat american Marco Rubio, care se poartă în Palatul Diriyah din Riad, ar putea duce și la un summit între Donald Trump și Vladimir Putin.

În acest moment, Rusia încearcă să creeze o ruptură între SUA și Europa, scriu experții de la think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Aceasta este singura șansă a Rusiei, care altfel este surclasată atât ca putere militară, cât și ca forță economică de americani și europeni.

Operațiunea pare să reușească, pentru că și noua administrație americană urăște Europa și încearcă să distrugă Uniunea Europeană. Rușii resping categoric ideea ca europenii să fie implicați în negocierile de pace. Nici americanii nu-și doresc acest lucru.

- Advertisement -

Europenii sunt divizați într-un moment crucial

În acest timp, la Paris, reuniunea principalilor lideri de state din UE s-a încheiat dezamăgitor, fără o poziție fermă și clară la atacurile lansate de SUA după venirea lui Trump. Europa nu reușește să fie unită în aceste momente critice. Polonia și Germania nu sunt de acord ca Europa să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, în timp ce Marea Britanie, dimpotrivă, și-a manifestat disponibilitatea.

Comisia Europeană a transmis din nou, prin Ursula von der Leyen, că UE vrea „să lucreze alături de SUA pentru a pune capăt vărsării de sânge și pentru a contribui la asigurarea păcii juste și durabile pe care Ucraina și poporul său o merită pe drept“. În discuția cu Keith Kellog, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Von der Leyen i-a prezentat „planurile Europei de a crește producția de armament și cheltuielile de apărare, consolidând atât capacitățile militare europene, cât și pe cele ucrainene“.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a anunțat clar că, dacă Ucraina nu e parte la aceste negocieri ruso-americane, nu le va recunoaște și nici nu va accepta ce se discută acolo. „Orice discuții despre Ucraina fără Ucraina sunt fără sens“, spune Zelenski.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

  1. Concluzie de MAGAr

    Cea mai mare MAGA-rie: Sa-nchei tratate pe vecie!?!
    Pai, daca unora li se nazare
    sa mai revendice niste hotare,
    Pe care le-au avut odata,
    chiar pe nedrept, sa nu mai poata?
    Eu nu sunt de acord, fratie,
    si-o spun pe sleau… ca-i MAGArie!

    Acum, bagandu-mi si eu coada,
    am spus ca mi-as dori Canada!
    (De Groenlanda nu mai zic…
    ca asta-i doar… un mizilic.)
    Problema e cu Panama:
    aici e-o mare dandana!
    Dar… abandonez Taiwanul…
    si-am reluat, din nou, canalul!!!
    Chiar daca sunt hulit de unii,
    Precis m-apreciaza… Orban!!!

  2. In urma cu cateva ore a fost difuzata conferinta de presa a delegatiei americane de la Riad.
    Rubio, aparent lipsit de aplomb dupa intilnire, a afirmat ca au fost convenite 3 puncte principale. Primul priveste „normalizarea” relatilor diplomatice dintre SUA si Fed.Rusa – ajunse la un minim istoric dupa declansarea agresiunii criminale din Ucraina – chipurile pentru a facilita operatiunile diplomatice viitoare legate de negocieri. Nu putem banui decat ca asupra acestui punct a insistat delegatia putinista care prin aceasta a reusit o prima spartura in bariera diplomatica care a fost impusa Rusiei ca urmare a activitatilor sale criminale din ultimii trei ani. Putin si ciracii sai vor putea ciocni un pahar in cinstea acestui castig cu un toast, parafrazand pe Stalin, de genul „Va fi sarbatoare si pe ulitza noastra de paria internationali”.
    In schimb asupra celui de al treilea punct, pe care eufemistic Marco Rubio l-a caracterizat ca fiind legat de chestiuni „geostrategice si economice”, s-ar fi convenit ca acestea sa fie discutate doar dupa stabilirea unei paci definitive in Ucraina. Nu putem citi printre randuri decat ca dinozaurul diplomatiei sovietice Javrov a cerut cu nesimtirea caracteristica ca „pacea” sa includa si asa-zisele interese geostrategice ale Rusiei putiniste, cu referire la ultimatumul dat inainte de inceputul agresiunii, prin care se cerea retragerea NATO si a „Lumii libere” pe aliniamentul din 1997, ceea ce pentru Romania inseamna intrarea in sfera de influenta rusa ca in 1944, si obliterarea bazei de la Deveselu care le sta rusilor si tradatorului kremlin dementescu pe creier. Cat despre chestiunea „economica” mentionata de Rubio, putem fi siguri ca in aceiasi nota de tupeu nesimtit, delegatia lui Putin a cerut eliminarea imediata a sanctiunilor, lucru care ii doare cel mai tare pe acesti criminali. Faptul ca delegatia americana a respins aceste 2 cereri neobrazate este probabil cel mai pozitiv rezultat al intilnirii.
    In schimb Javrov a respins cererea delegatiei Americane de a se institui un moratoriu asupra atacurilor distructive ale Rusiei asupra structurii energetice a Ucrainei, lucru care nu a fost mentionat de delegatia americana la conferinta de presa, si atunci cu atat mai deplasat apare optimismul consilierului pentru securitate nationala Waltz, in vizibil contrast cu atitudinea mult mai sobra a lui Marco Rubio. Bazandu ma si pe declaratiile anterioare, partial repetate in conferinta dupa care Ucraina trebuie sa faca concesii, prezenta lui Waltz in echipa Americana este in defavoarea Ucrainei. „Filozofia” sa nu e diferita de a mesagerilor trumpisti JD Vance si Pete Hegseth, insa spre deosebire acesti doi tiriplici incompetenti este mult mai bine pregatit si astfel este mai periculos.
    Alt element incurajator ar fi ca Marco Rubio a repetat de doua ori ca Uniunea Europeana va participa la rezolvarea conflictului din Ucraina si a lasat de inteles ca in viitor interactiile diplomatice Rusia-SUA pentru solutionarea situatiei din Ucraina va fi facuta de comisii cu o componenta de mana a doua. Nimic despre intilnirea la varf Trump-Putin asa cum multi se asteptau, un element care poate fi apreciat deasemenea pozitiv.
    Scorul acestei intiniri a fost 1 – 1.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -