Rezultatele ultimului sondaj INSCOP, date publicității miercuri, pentru intenția de vot privind alegerile parlamentare de la 1 decembrie, par să reconfirme că ne îndreptăm fie spre o guvernare PSD-AUR, fie spre un guvern minoritar ori chiar o situație care poate duce la alegeri anticipate, în anumite circumstanțe. Potrivit sondajului realizat în intervalul 11–18 octombrie, PSD și AUR au împreună, în acest moment, 51,1% din totalul voturilor românilor care declară că merg sigur la vot și știu deja pe cine vor alege.
FLAGRANT. Și acest sondaj are un defect major: a măsurat separat Forța Dreptei și PMP, deși acestea s-au aliat din 6 octombrie în Alianța Forțelor de Dreapta, la care au mai aderat PNȚMM și Alternativa Dreaptă!
Planul pregătit de PSD pare să se concretizeze nu doar în privința alegerilor prezidențiale, ci și la cele parlamentare, unde AUR – partidul susținut și protejat pe ascuns de social-democrați în ultimii ani – e de departe pe locul 2 în topul preferințelor românilor.
Notabil este că USR depășește PNL și în sondajul INSCOP, la fel ca și în cel Verifield de săptămâna trecută, chiar dacă are semnificativ mai puține procente.
De asemenea, merită menționat că SOS România, partidul Dianei Șoșoacă, e la 7,5%.
Practic, PSD, AUR și SOS au împreună, în acest moment, aproape 60% din voturile românilor!
Trebuie spus însă că rezultatul alegerilor parlamentare va fi masiv influențat de rezultatul primului tur de scrutin de la prezidențiale. Dacă pe 24 noiembrie intră în finala prezidențialelor Ciolacu și Simion – conform „planului Hrebenciuc“ –, atunci PSD și AUR vor obține un scor chiar mai mare la parlamentarele de la 1 decembrie, pentru că electoratul celor două partide se va mobiliza, în timp ce electoratul celorlalți, dimpotrivă, se va demobiliza.
În schimb, dacă se produce o surpriză și în finala prezidențialelor intră Ciolacu și un alt candidat în afara lui Simion, va exista un efect invers.
Rezultatele sondajului publicat de INSCOP
Partid Votanți care aleg un partid/Votanți care aleg un partid și merg sigur la vot
- PSD – 30,2% (votanți care ales un partid) / 31,4% (merg sigur la vot)
- AUR – 21,4% / 19,7%
- PNL – 13,2% / 12,7%
- USR – 12,7% / 13%
- SOS (Șoșoacă) – 8,1% / 7,5%
- UDMR – 3,7% / 4,5%
- REPER (Cioloș) – 2,5% / 3,2%
- PNCR (Terheș + Dăncilă) – 2,3% / 2,3%
- PER – 2,1% / 1,5%
- PMP (Tomac) – 1,4% / 1,5%
- Forța Dreptei (Orban) – 0,6% / 0,7%
- Independenți – 1,3% / 1,3%
- Alții – 0,5% / 0,7%
+ electoratul scolit de Cati -educatie si cultura precare, studii slabe, diplome hartii, multi asistati social si bugetari capuse, caru inaintea boilor…. ce rezultat asteptam inutil? A muncit mult la asta Psd cancerul politicii vreo 30 de ani.
Singura noastra putere e votul.
Ce nu spun niciodata sondajele este cum se schimba (variaza) procentele astea in functie de participarea cetatenilor la vot.
Am convingerea ca variatia nu este liniara.
Adicatelea, la o participare masiva la vot situatia poate sa arate chiar invers decat arata sondajul.
Cu alte cuvinte, democratia exista de la un procent de participare in sus. Sub 50 de procente cetateni care ies la vot, pragul 50 e ales intamplator-probabil e prea mic in conditiile noastre, nu are semnificatia unui vot in democratic pentru ca nu exista participarea demosului, cetatenilor. Democratie participativa e un pleonasm si o prostie, daca nu e participativa atunci nu e democratie.
Asta inseamna ca in anii trecuti de la revolutie nu am fost o democratie. Concluzie logic adevarata.
Votul pentru Iliescu, votul masiv, a fost mahmureala dupa carciuma comunista, nu avea cum sa fie altfel.
Revenind la vot, sub 50 de procente participare, decisivi devin in ecuatie termenii de tip pomeni, cadouri si furtul. Care exista. Ascultam, in treacat la cineva, la radio, stirile- m-am crucit- curgea lapte si miere din radio peste toti cetatenii ascultatori.
Deci, vrem democratie? Iesim masiv la vot si procentele din titlu devin maculatura.
Altfel, ne asteapta niste ani, o combinata de anii cruzi dintre 1917 si 1950.
Alegeti calea. Adevarul si Viata.