Alegerile prezidențiale din Republica Moldova au evoluat, la fel ca și referendumul pentru aderarea la UE, într-o direcție neașteptată, relevând un avans mai mare al taberei pro-ruse decât era de așteptat. Președinta în funcție de la Chișinău, pro-europeana Maia Sandu, intră în turul 2 cu candidatul Rusiei, Alexandr Stoianoglo, iar finala se anunță mai strânsă decât anticipau analiștii.
Înaintea alegerilor se credea că Maia Sandu nu va avea probleme să-și asigure un al doilea mandat de președintă a Moldovei. Optimiștii sperau chiar că totul se va tranșa încă din primul tur de scrutin, desfășurat duminică, și că Maia Sandu putea obține 50+1%. Puzderia de contracandidați nu era cotată cu șanse prea mari.
Numai că, la vot, lucrurile au evoluat altfel. Luni, când se număraseră deja 98,38% din sufragii, Maia Sandu strânsese 41,98% (638.106 voturi), în timp ce candidatul Rusiei, Alexandr Stoianoglo, avea 26,31% (399.981 voturi). Pe locul 3 se situează un alt candidat care e putinist convins, oligarhul Renato Usatîi, cu 13,74% (208.845 voturi). Restul de aproape 18 procente sunt împărțite între tot felul de candidați mai mici.
Alexandr Stoianoglo + Renato Usatîi = Maia Sandu
Față de alegerile câștigate în 2019, la primul mandat, Maia Sandu a înregistrat un progres de 6 procente în turul 1. Dar situația e mai proastă decât se spera și, în orice caz, destul de periculoasă. Acum 5 ani, candidatul de pe locul 3 – care a fost tot oligarhul Renato Usatîi – i-a sfătuit pe cei 17% dintre votanți care au pus ștampila pe numele său să voteze „împotriva lui Igor Dodon“, reprezentantul socialiștilor și al Rusiei.
De data asta, e posibil ca Usatîi – care e și primar al orașului Bălți – să-și îndemne susținătorii să-l voteze pe Stoianoglo. În vârstă de 45 de ani, oligarhul Usatîi este un populist pur-sânge. Își îndoapă votanții din Bălți cu concerte, e foarte activ pe rețelele de socializare și e bun de gură. El a locuit mult timp în Rusia și se declară în mod public un admirator al lui Vladimir Putin. Este cunoscut pentru relațiile sale cu interlopii. Fotografii ale lui Usatîi cu Grigore Caramalac, un mafiot apropiat de FSB și refugiat de peste 20 de ani la Moscova, au făcut înconjurul presei și al rețelelor de socializare. Usatîi a cerut, de-a lungul anilor, ca Moldova să ridice la granița cu România un zid după modelul Marelui Zid Chinezesc.
Foarte interesantă este legătura indirectă a lui Usatîi cu Klaus Iohannis. Veronica, sora oligarhului, este soția lui Michael Schmidt, româno-germanul care deține Automobile Bavaria și e foarte bun amic și sponsor al președintelui României.
De Renato Usatîi depinde în mare măsură al doilea tur de scrutin la alegerile prezidențiale. Dacă el își îndeamnă alegătorii să-l voteze pe Stoianoglo, iar oamenii îi ascultă sfatul, vedem că diferența aparent mare în favoarea Maiei Sandu este, practic, anulată.
Analistul Sorin Ioniță spune că și rezultatul referendumului, de asemenea mult sub așteptările taberei pro-europene (50,42% în favoarea intrării în UE după numărarea a 99,5% din voturi), va juca un rol în campania pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale din Moldova.
Mai mult decât atât, fondatorul Expert Forum spune că serviciile secrete și politicienii din România, care n-au suportat-o niciodată pe Maia Sandu pentru că face un altfel de politică decât practică elitele de la București, vor profita de ocazie pentru a încerca să-și facă propriile jocuri.
Mai jos, considerațiile lui Sorin Ioniță.
Jocul tulbure al elitelor de la București. Sorin Ioniță: „Urmează două săptămâni de tărăboi straşnic şi manipulări cât cuprinde”
„Moldova – referendumul va trece, la mustaţă, şi va produce consecinţe juridice, ceea ce e infinit mai bine decât dacă nu trecea. Nişte mii de voturi fac diferenţa.
În acelaşi timp, rămâne un semi-eşec politic al cărui dozaj de cauze (amestec extern în alegeri, erodarea naturală a guvernării, erori de parcurs ale PAS) trebuie analizat bine de moldovenii înşişi. Un efect prost va fi din păcate reactivarea bursierilor lui Plahotniuc de la Bucureşti, de prin partide, instituţii, servicii şi mass-media româneşti, care n-au înghiţit niciodată genul de politică făcut de Maia Sandu, fără plecăciuni la Cotroceni şi prin păduri.
Ei îi vor scoate iar la înaintare pe băieţii lor de casă tranzacţionali de la Chişinău care, atunci când au mers în alegeri, au luat între 0,01 şi 0,1% voturi de la popor. Asta va fi noua «alianţă pro-UE» împinsă de la Bucureşti perioada următoare, soluţia miracol pentru a combate şi pe mai departe amestecul agresiv al Rusiei în Moldova. Adică modelul statului captiv alimentat cu fonduri UE în care partidele româneşti se mişcă atât de natural.
Urmează două săptămâni de tărăboi straşnic, blame games, ipocrizii şi manipulări cât cuprinde. Iar apoi, încă jumătate de an la fel, până la alegerile parlamentare din vară.”