sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăCulturăScrisoarea în care Einstein neagă existența lui Dumnezeu și a "poporului ales"...

Scrisoarea în care Einstein neagă existența lui Dumnezeu și a „poporului ales” a fost vândută cu 3 milioane de dolari

-

O scrisoare a lui Albert Einstein, cunoscută drept „Scrisoarea despre Dumnezeu”, a fost vândută marți pentru 2,89 milioane de dolari, într-o licitație organizată de Christie’s la New York. Suma este aproape dublă faţă de cât s-a estimat iniţial, transmite BBC. Când Christie’s a anunțat scoaterea ei la licitație, scrisoarea lui Einstein a fost evaluată la 1-1,5 milioane de dolari.

Epistola are o pagină și jumătate și a fost scrisă în limba germană, în 1954, cu un an înainte de moartea lui Einstein (la vârsta de 74 de ani). Aflat atunci la Universitatea Princeton din statul american New Jersey, marele fizician – autorul teoriei relativității – i-a adresat-o filosofului Eric Gutkind.

Precedenta vânzare a acestei scrisori a avut loc în 2008, când epistola a fost adjudecată de un colecționar privat pentru 404.000 dolari, a precizat Christie’s. În zece ani, prețul a crescut de peste 7 ori.

Cuvântul Dumnezeu – „produsul slăbiciunilor umane”

Scrisoarea conține reflecții despre Dumnezeu, Biblie și iudaism. În rândurile sale, Einstein refuză orice credință religioasă, notează agenția France Presse.

- Advertisement -
„Cuvântul Dumnezeu nu este pentru mine nimic altceva decât produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia o culegere de legende venerabile, dar, în ciuda a toate, destul de primitive. Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu va schimba nimic (pentru mine)”, scria Einstein.
„Este una dintre cele mai categorice declarații în dezbaterea <<știință contra religie>>”, crede Peter Klarnet, specialist în cărți și manuscrise la Christie’s.

Chiar dacă era evreu, Einstein scria că nu există „popor ales”

În scrisoarea din 1954, Einstein nu scutește nici iudaismul.
„Pentru mine, religia iudaică este, ca orice altă religie, expresia unei superstiții primitive. Iar poporul evreu, din care cu mândrie fac parte și în a cărui mentalitate mă simt profund ancorat, nu înseamnă o formă de demnitate diferită de a altor popoare. Din experiența mea, nu sunt mai buni decât alte grupuri umane, chiar dacă sunt protejați de cele mai grave excese prin lipsa lor de putere. Nu găsesc nimic la ei care să justifice termenul de (popor) «ales». Nicio interpretare, oricât ar fi de subtilă, nu schimbă nimic pentru mine”.

Premiul Nobel în 1921

În octombrie 2017, o notă redactată de Einstein, privind teoria relativităţii, a fost vândută la licitaţie pentru 1,56 de milioane de dolari.

Albert Einstein a publicat teoria relativităţii restrânse în 1905, completând-o în 1915 cu teoria relativităţii generalizate. În aceasta, el a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect.

Einstein a primit Premiul Nobel pentru fizică în 1921.

4 COMENTARII

    • De acord, dar stiinta evolueaza odata cu lumea..Si chiar si Einstein, cat de genial a fost-fara nici o discutie-daca ar trai pana azi ar trebui sa recunosca ca stiinta a evoluat f mult si ca multe concepte s-au mai schimbat..De cand cu teoria ,,Particulei lui Dumnezeu,,, pe care insisi oamenii de stiinta o numesc asa sau de cand cu teoria stringurilor, se pare ca savantii de astazi se apropie din ce in ce mai mult de Divinitate, pe care deja o introduc in ipotezele lor ca fiind foarte posibila existenta Ei..

  1. faptul ca-si destainuie crederile intime intr-o scrisoare ,personala ma intriga …de ce NU si a asumat public ?…pentru ca , ce e fascinant la problema cu dzeu e dezbaterea temei, , cumva convingerea generala ,cand a fost in viata , a fost ca Einsten e credincios ,a aratat semne ale ereziei dar a evitat tema in general ..celebra lui conversatie cu N.Bohr din care :””God does not play dice with the universe.” a fost o arma -n mana credinciosilor o dovada a credintei lui Einstein …si reven la intrebarea de inceput : de ce nu si a asumat ? (cum a facut Stephen Hawking) de vina sa fie comoditatea umana ?

  2. Ma mira afirmatiile astea din partea celui care a demonstrat ca ceeea ce stim la un moment dat e numai o „privire”, ca fizica newtoniana nu-i ultimul cuvint in fizica.
    Un lucru e sigur: nici cuvintul lui Einstein nu-i ultimul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -