vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsScenariul “Revoluția din 1989”, varianta Belarus: 32 de “combatanți ruși”, arestați înaintea...

Scenariul “Revoluția din 1989”, varianta Belarus: 32 de “combatanți ruși”, arestați înaintea alegerilor unde dictatorul Lukașenko va primi un nou mandat. În țară au izbucnit tulburări

-

32 de “combatanți ruși” – după cum au fost numiți chiar de autorități – au fost arestați în Belarus înaintea alegerilor prezidențiale unde dictatorul Alexandr Lukașenko se pregătește să primească un nou mandat în fruntea țării.

Situația din țara ex-sovietică tinde să se asemene tot mai mult cu ce a trăit România în noiembrie-decembrie 1989, în timpul Revoluției. În Belarus, la putere se află cel mai longeviv dictator al Europei, Alexandr Lukașenko. Pe 9 august e programat simulacrul de scrutin electoral care-i va aduce un nou mandat în fruntea țării.

În Belarus au pătruns 200 de combatanți ruși înaintea alegerilor prezidențiale. Imediat, au început protestele și mișcările violente de stradă

Numai că, se pare, la Moscova “cineva” s-a săturat de mutra lui Lukașenko, iar asta a însemnat imediat tensionarea situației în Belarus. Potrivit principalului canal de televiziune din țara cu capitala la Minsk, „pe teritoriul Belarusului au ajuns 200 combatanți veniți să destabilizeze situația politică a țării în perioada de campanie electorală”.

În acest timp, în țară au izbucnit tulburări și manifestații de protest împotriva lui Lukașenko.

- Advertisement -

Miercuri, agenția oficială a guvernului, Belta, a relatat că „în această noapte (n.r. – marți spre miercuri), forțele de ordine din Belarus au arestat 32 combatanți din grupul militar privat Wagner. Pe de altă parte, un bărbat a fost găsit și arestat în sudul țării“.

Televiziunea de stat a prezentat momentul arestării agenților ruși, precum și teancuri de bani, pașapoarte rusești și manuale de instrucție militară.

Lukașenko se află la putere de 26 de ani (Ceaușescu domnea de 25 de ani când a fost înlăturat) și acum vrea al 6-lea mandat consecutiv. Belarus a fost considerat, permanent, un stat satelit al Rusiei, un fel de “tampon” între această putere nucleară și blocul NATO. Lukașenko, de asemenea, era considerat aliat și fidel al Kremlinului. Dar situația s-a deteriorat în ultimele luni.

- Advertisement -

Rusia consideră că Belarus îi revine de drept, la fel ca toate țările din spațiul ex-sovietic, iar statele din Europa de Est ar trebui să-i fie vasale

Lukașenko i-a acuzat în repetate rânduri pe ruși că vor să facă din Belarus stat vasal (ceea ce oricum era) și că intervine în alegerile prezidențiale.

Ca de obicei în astfel de situații, Kremlinul neagă cu vehemență orice implicare.

Tiparul din Belarus a mai fost repetat, până acum, de zeci de ori de Rusia, care are o mare expertiză în acest gen de “revoluții”. Rușii se folosesc – așa cum a fost și în România – de faptul că la putere e un dictator care n-are mare susținere nici din partea poporului, nici din partea Occidentului.

Conform noii sale doctrine imperialiste, Rusia se consideră îndreptățită să facă orice vrea în țările ex-sovietice care “i-ar aparține” și țintește spre readucerea fostelor state-satelit din Europa de Est sub influența sa.

Acest lucru poate fi constatat și în România, unde propaganda rusă este foarte activă și duce o intensă muncă de convingere a publicului că ne-ar fi mai bine în afara UE, a NATO și fără prezență aliată pe teritoriul nostru. Ce se întâmplă cu statele din vecinătatea Rusiei care nu sunt apărate de alianța NATO – Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, acum și Belarus – se poate vedea cu ochiul liber.

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Rusii sunt preocupati sa reocupe o parte a Europei si scapa din vedere ca pierd partea asiatica unde milioane de chinezi au ocupat zone mari si continua in fiecare an sa migreze masiv. China practica arma etnica. Trimite acolo oameni pasnici sa colonizeze iar cind vor fi destui, zona va fi a lor. Fara nici-un efort militar. Acele zone nu au multa populatie insa au resurse naturale uriase. China gindeste pe termen lung. Asa se explica faptul ca e cel mai longeviv imperiu aglomerind inauntru diverse culturi, limbi, natii, rase, ce nu au in comun decit apartenenta la China..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -