duminică, octombrie 6, 2024
AcasăEconomieA scăpat economia Chinei de sub control? Reacţia României: blonde la ANAF...

A scăpat economia Chinei de sub control? Reacţia României: blonde la ANAF şi dezmăţ bugetar

-

Din datele disponibile existente în acest moment, analiştii internaţionali au dedus că încetinirea economiei Chinei a scăpat de sub control, iar asta nu poate fi decât un semn foarte rău pentru economia lumii.

România nu urmăreşte câtuşi de puţin aceste tendinţe, dimpotrivă. Guvernul Dăncilă pedalează în continuare pe sugrumarea mediului de afaceri, supraimpozitare şi supraîndatorare, care pregătesc viitorul colaps financiar. Mai mult, propulsarea unor personaje incompetente la vârful sistemului – vezi numirea la şefia Fiscului a Mihaelei Triculescu (poreclită şi „blonda de la ANAF”) doar pe criterii de cumetrie cu oameni politici (Darius Vâlcov) – e o dovadă în plus că România e ruptă de lume.

Nimeni din exterior nu poate şti cu certitudine de ce economia Chinei încetineşte sau, având în vedere că statistica oficială a Beijingului nu prezintă în­cre­dere, cât de mult încetineşte, scrie The New York Times.

- Advertisement -

O slăbire a creşterii este nor­mală, având în vedere eforturile guvernului de a schimba modelul economic (descurajarea creşterii pe datorie şi exporturi şi încurajarea producţiei de calitate şi a consumului intern) şi de a evita supraîncălzirea economiei. Însă

O încetinire semnificativă ar putea avea un impact major asupra unei lumi care îşi caută motoare de creştere, asupra compa­ni­ilor care au mizat pe expansiunea continuă a Chi­nei şi asupra investitorilor internaţionali care au văzut în consumatorii chinezi o sursă constantă de câştiguri.

Ascensiunea consumatorului chinez nu s-a terminat. Însă rezultatele dezamăgitoare de pe piaţa chineză ale producătorilor şi ex­por­ta­torilor, cărora li se adaugă date sta­tistice şi sondaje – scăderea vânzărilor auto, înghe­ţarea vânzărilor de retail, încetinirea pieţei imobiliare, înăsprirea condiţiilor de pe piaţa muncii – semnalizează erodarea încrederii consumatorilor.

- Advertisement -

„Economia Chinei a ajuns la un punct de cotitură. Timp de un deceniu au sprintat dopaţi cu datorie. Este dificil să îndepărtezi corabia de industrie pentru a o orienta spre consumatori în aceste ape neprietenoase“, spune Andrew Collier, analist la Orient Capital Research.

Economia înregistrează cea mai slabă creş­tere de după criza financiară globală, după cum remarcă Reuters. Conflictul co­mer­cial al Chinei cu SUA are şi el efect de frână.

Analiştii de la Capital Economics se aşteaptă ca îngrijorările privind perspec­tivele Chinei să persiste câteva luni.

Cât despre Apple, care şi-a redus prog­no­zele de vânzări şi a creat astfel un val de te­meri privind viitorul Chinei, The Guardian scrie că problemele acestei companii nu sunt cre­ate doar de încetinirea economiei chi­ne­ze, aşa cum s-a sugerat, ci şi de preţurile mari, de concurenţă, de saturaţia din Occi­dent şi de diferenţele culturale, care au dus la cicluri de înlocuire mai lungi.

(Sursa: Ziarul Financiar)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -