Dezvăluirile despre rețeaua rusească din jurul lui Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO și actual candidat la Președinția României, au generat o reacție prostească, de-a dreptul nebunească, a acestuia. În loc să explice prezența în anturajul său, până de curând, a unui individ combinat cu rușii lui Putin (Rareș Mănescu), Geoană a născocit niște acuzații demne de balamuc: cică jurnalistul român care a făcut dezvăluirile, Attila Biro, „este acuzat în presa din Bulgaria și din alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”! Dar „presa” care scrisese asemenea aberații era un fel de Șoșoacă Press, nu vreo publicație credibilă din Bulgaria.
Realitatea pe care a trebuit s-o înfrunte Mircea Geoană: Rareș Mănescu (55 de ani), fostul om de casă al lui Crin Antonescu și fost primar PNL al Sectorului 6 (2012-2016), iar mai recent coordonator al campaniei electorale a (pe atunci) secretarului general al NATO, este foarte strâns legat de un afacerist rus conectat la regimul Putin. Dezvăluirea a fost făcută de jurnalistul Attila Biro, de la site-ul de investigații Context.ro, după o amplă anchetă la care au participat jurnaliști din mai multe țări, grupați în The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Geoană a ascuns acest lucru, deși era obligat să raporteze conducerii Alianței Nord-Atlantice.
Rareș Mănescu a a înființat o firmă alături de afaceristul rus Aleksei Alexandrovici Kozlov (50 de ani). Acesta din urmă are o identitate oficială, de specialist în acvacultură, dar și una secretă, sub pseudonimul Alex Krepcinski, din spatele căreia face propagandă pentru regimul Putin. Kozlov a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală a peninsulei, din 2014.
Confruntat cu aceste dezvăluiri despre anturajul său, Mircea Geoană a refuzat să dea explicații, alegând să atace. Și a atacat bezmetic, irațional, revanșard, arătând publicului un caracter murdar.
Deși s-a prezentat drept victima unuei acțiuni de kompromat comandată de la Moscova, Mircea Geoană este cel care a încercat un kompromat de tip rusesc, cu ținta Attila Biro. Politicianul „independet” l-a acuzat pe jurnalist de participare la tentativa de asasinat care a avut loc în 2023 la adresa lui Ivan Gheșev, pe atunci procurorul-șef al Bulgariei!
Mircea Geoană: „Aș vrea să spun și câteva vorbe despre un subiect care a izbucnit în presă noastră, generat de o așa-zisă anchetă jurnalistică internațională, sub finanțarea oligarhului Hodorkovski și declanșată de un așa-zis jurnalist de investigații, Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria și alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general al Bulgariei”!
Fostul secretar general adjunct al NATO s-a prezentat drept o victimă a lui Attila Biro, și nu un politician care ar trebui să dea explicații pentru legăturile dubioase ale anturajului său.
Mircea Geoană: „Pentru mine, acest subiect reprezintă o linie roșie cu privire la modul în care, aici, în Romania, știm să discernem între compromitere, defăimare și operațiuni de linșaj mediatic, externe și interne, și ceea ce înseamnă un joc democratic și o campanie electorală. De aceea am făcut un apel către instituțiile române specializate, care se ocupă de aceste subiecte, pentru a investiga această operațiune de compromitere a unui fost oficial NATO și potențial viitor președinte al României. Este o campanie împotriva mea, de linșaj mediatic programatic, pe bani publici, finanțată de partide. Voi prezenta public toate dedesubturile acestei operațiuni, demonstrând modul în care funcționează Rusia și acoliții lor din România. S-a încălcat o linie roșie, de interfață nepermisă a unei puteri străine în democrația țării mele”.
Fostul președinte al PSD, prieten apropiat – de-a lungul timpului – al unor personaje precum Sorin Ovidiu Vîntu, Marian Vanghelie și Cristian Rizea (pușcăriași cu toții), arată cu degetul și spre Rusia, deși el însuși are de explicat tot mai multe „intersectări” cu Rusia!
Mircea Geoană: „Un om cu statura mea, cu CV-ul meu, cu competența mea, cu relațiile mele internaționale, evident că deranjează Moscova. Cum ai vrea să ai într-o țară atât de importantă ca România un președinte care a fost șef la NATO?! Există și o motivație internă, pentru că primul candidat independent cu șanse de a câștigă Președinția României deranjează interesele acestor partide. Au bani, au influență, cumpără presă, intoxică opinia publică… și vă spun că sunt mai hotărât să câștigăm aceste alegeri. Va fi victoria democrației românești, victoria unor oameni liberi care-și aleg liderii pe care-i doresc”.
Attila Biro: „Un fake news grosolan”
Într-o reacție pentru Digi 24, Attila Biro a arătat că afirmațiile lui Mircea Geoană sunt false, că platforma Context.ro nu este finanțată de Mihail Hodorkovski, iar afirmațiile despre implicarea sa în tentativa de asasinat sunt „un fake news grosolan”.
Attila Biro: „Platforma Context.ro nu este finanțată și nu a fost finanțată de domnul Hodorkovski. Sursele noastre de finanțare sunt publice și la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile. Avem ca principal finanțator Comisia Europeană, prin granturi, în acest moment. Domnul Geoană a reluat o teorie a conspirației și un fake news grosolan, care a fost condamnat de rețeaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este că jurnaliștii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operațiuni de fraudă financiară, de câteva sute de milioane de euro. În timp ce am investigat această operațiune, o serie de publicații care ventilează fake news-uri în Bulgaria au inventat această teorie legată de fostul procuror general al Bulgariei. Faptele sunt că noi am investigat de ani de zile crima organizată care acționează transfrontalier între România și Bulgaria”.
Tentativa de asasinat din 2023
Afirmațiile nesăbuite ale lui Mircea Geoană despre Attila Biro se bazează pe o minciună vehiculată iresponsabil, anul trecut, de unele site-uri nefrecventabile din Bulgaria. Totul a pornit după ce puternicul procuror-șef Ivan Gheșev (53 de ani), un mare protector al crimei organizate, a scăpat nevătămat după explozia unui dispozitiv amplasat pe marginea drumului, la trecerea mașinii sale oficiale.
Imediat, în discuție a apărut numele unui afacerist român: Ovidiu Semenescu, cel care în 2015 fusese reținut în „dosarul Apa Nova”. Acesta a avut afaceri în imobiliare, panotaj stradal, mass-media (canalul de business Money.ro, site-ul Stireazilei.ro). Despre el s-a spus, în știrea bulgarilor „șoșocari”, că ar fi fost implicat în tentativa de asasinare a lui Ivan Gheșev.
Ovidiu Semenescu a acuzat o înscenare. Întrucât el a vorbit cu jurnaliștii pentru o anchetă la care aceștia lucrau, articolele din mass-media bulgară referitoare la Ovidiu Semenescu au fost ilustrate cu o fotografie în care apar trei jurnaliști: bulgarii Atanas Ciobanov, Dimitar Stoianov și românul Attila Biro, poză în care se observă sigla organizației de investigații RISE.
Publicații care au acționat iresponsabil în „cazul Biro”
Prezența lui Attila Biro în poză a fost comentată de câteva publicații din România ca o asociere la evenimentele din țara vecină.
Antena 3 a titrat: „Presa bulgară publică numele românului care ar fi încercat să-l asasineze pe procurorul general Ivan Gheșev / Materialul este ilustrat cu imaginea unui jurnalist din România”.
Flux 24 (site-ul nefrecventabilului Andrei Bădin) a mers mai departe cu fake news-ul, acuzându-l pe unul dintre co-fondatorii Context.ro că a luat parte la „caracatița implicată în încercarea de asasinat a procurorului general al Bulgariei”.
Mai mult, Radio RFM (radioul din familia Realitatea Plus, cea a cuplului Maricel Păcuraru – Cozmin Gușă) a scris chiar acum: „Jurnalistul român Atilla Biro, implicat într-un complot de asasinat al procurorului general al Bulgariei”!
„Un site bulgăresc a ventilat o conspirație bazată pe informații false, inventate cap-coadă”
Context.ro a dat replica, explicând că poza cu cei trei jurnaliști (Biro, Ciobanov, Stoianov) este făcută la traning-ul de la Sofia la care românul a participat alături de colegii de la Centrul de jurnalism de investigație Bird.bg.
Context.ro: „Întâlnirea era parte dintr-un proiect jurnalistic prin care vrem să investigăm crima organizată și fraudele financiare româno-bulgare. Am convins 15 jurnaliști bulgari să-și dedice două zile în care am făcut schimb de tehnici de investigare, dar am și muncit concret la o investigație, primele rezultate ale acestui workshop fiind serialul EUROFRAUDA ROMÂNO-BULGARĂ. Înainte să începem training-ul, un site bulgăresc a început să ventileze o conspirație bazată pe informații false, inventate cap-coadă”.