Propagandiștii lui Putin încearcă disperați să abată furia populară în creștere, în Rusia, către comandanți locali de la centrele de recrutare, după ce au apărut informații și imagini cu bărbați în vârstă, bolnavi sau cu dizabilități care au fost mobilizați pentru a fi trimiși pe front! Presiunea asupra Guvernului a devenit atât de mare, încât chiar Kremlinul a admis că „s-au făcut greșeli” în procesul de mobilizare a rezerviștilor.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a dat vina pe autoritățile de pe plan local: „Acolo sunt cazuri în care decretul (de mobilizare – n. red.) a fost încălcat. Toate erorile vor fi corectate”.
Revoltele împotriva mobilizării „parțiale” proclamate de Putin s-au extins în toată țara, băgând în sperieți conducerea de la Moscova care a pus la cale o diversiune tipică, pentru a deturna furia oamenilor. Cei mai importanți propagandiști ai regimului, Margarita Simonian (șefa Russia Today) și Vladimir Soloviov (moderatorul unui talk-show TV transmis în prime-time), au tunat și au fulgerat împotriva proastei organizări a mobilizării parțiale. Mimând compasiunea pentru „bieții oameni” mobilizați deși e clar că nu sunt apți militar, cei doi au cerut trimiterea pe front a comandanților centrelor de recrutare care ar fi vinovați de „erori”.
Un muzician grav bolnav a fost mobilizat la Novosibirsk pentru că recrutorul a vrut să se răzbune: omul îi făcuse o plângere în trecut
Jurnalista Julia Davis a redat în The Daily Beast emisiunea de duminică seara, în care Simonian și Soloviov le-au spus telespectatorilor că, desigur, nu comandantul suprem e de vină, ci nemernicii din teritoriu. „Există apeluri de panică pe telefonul meu, pe telefonul Margaritei, ceea ce arată că o serie de persoane implicate au uitat cum să-și facă treaba”, a reclamat Soloviov.
Simonian a intervenit, spunând că, deși mesajul lui Putin a fost cât se poate de clar, că numai persoanele cu experiență militară vor fi mobilizate, totuși nu s-a întâmplat așa. Ea a menționat că știe personal multe persoane care au participat în trecut la lupte, dar niciuna n-a fost mobilizată. În schimb, sunt numeroase cazuri de studenți, persoane în vârstă sau cu boli grave mobilizate. Soloviov și Simonian au povestit că au informații despre oameni în vârstă de 62 și 59 de ani mobilizați.
Soloviov a relatat cazul unui muzician grav bolnav mobilizat în Novosibirsk, ceea ce l-a determinat pe senatorul Alexander Karelin să intervină. Recrutorul a explicat că l-a recrutat pe muzician pentru că acesta depusese în trecut o plângere împotriva sa. Gazda a menționat, de asemenea, un caz în care arme automate ruginite au fost distribuite noilor recruți, întrebând furioasă de ce s-a procedat astfel. Simonian a intervenit pentru a spune că aceste „lucruri mărunte” au un impact major asupra oamenilor.
Soloviov și Simonian s-au erijat în apărătorii celor nedreptățiți și-l apără pe Putin: „Dacă cineva încearcă să îl discrediteze pe comandantul nostru suprem-șef, l-aș sfătui cu tărie să nu o facă„
Mimând compasiunea, Soloviov s-a erijat în apărătorul celor sărmani: „Toți au telefoane și nu vor să tacă. Dacă li se înmânează lucruri putrede, dacă nu au căști, nu au veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O să vă spun foarte politicos: Nu vă jucați cu oamenii… Nu este vorba de niște rable liberale, aceștia sunt oamenii noștri și refuz să păstrez tăcerea în această privință”.
Simonian a avut același tip de discurs: „Tovarăși comandanți, nu este momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”. Șeful RT i-a îndemnat pe cei implicați în procesul de mobilizare să-și amintească povestea revoltei care a avut loc pe cuirasatul Potemkin, declanșată de faptul că echipajul a fost hrănit cu carne infestată cu viermi“. Simonian a avertizat: „Permiteți-mi să vă reamintesc că, în 1905, lucruri mărunte ca acestea au dus la prima revoltă a unei întregi unități militare din istoria țării noastre. Asta este ceea ce doriți? Vă jucați cu oameni înarmați”.
Singurul care a primit laude a fost Putin. Simonian l-a lăudat pentru că și-ar fi asumat singur „sarcina grea a responsabilității”. Referindu-se la criteriile de mobilizare stabilite de Putin, Soloviov a adăugat că oricine nu respectă liniile directoare impuse ar trebui să fie supus „celei mai aspre pedepse”: „Dacă cineva încearcă să îl discrediteze pe comandantul nostru suprem-șef, l-aș sfătui cu tărie să nu o facă”.