luni, februarie 26, 2024
AcasăFără categorieRAJA S.A. Constanța lucrează în grafic la derularea marelui proiect cofinanțat european...

RAJA S.A. Constanța lucrează în grafic la derularea marelui proiect cofinanțat european prin care 643.000 români, din 91 de localități din 6 județe, să aibă apă potabilă și canalizare la standardele secolului XXI

-

La nivelul companiei românești cu capital integral de stat RAJA S.A. Constanța (director-general: Aurel Presură), cel mai mare operator regional din domeniul apei potabile și apelor uzate din țara noastră (cu activitate în 8 județe, acoperind peste 40.000 kmp), continuă în grafic derularea investițiilor  din cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța, cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Acest program  reprezintă o nouă etapă pentru implementarea unor proiecte majore de modernizare și dezvoltare a sistemelor de apă și apă uzată din întrega arie de operare, preocuparea constantă fiind aceea de a asigura apă potabilă de calitate și servicii centralizate de canalizare durabile, fiabile, performante.

Proiectul  a fost elaborat în scopul conformării la Directivele Europene privind calitatea apei destinate consumului uman (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele europene de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Prin implementarea acestor investiţii gradul de conformare la prevederile directivelor europene va creşte de la 50,40% la 99,66% pentru sistemul de alimentare cu apă şi de la 64,06% la 87,27% pentru sistemul de apă uzată, totalul populației deservite în aria proiectului fiind de 643.000 locuitori.

- Advertisement -

Acest amplu proiect regional vizează investiții pe raza a 91 de localități din 6 județe (Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov), fiind structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii.

Pornind de la “Master-Plan”-urile judeţelorStudiul de Fezabilitate al Proiectului evidenţiază necesitatea şi soluţiile de extindere şi modernizare a infrastructurii reţelelor de apă şi apă uzată, principalii indicatori fiind următorii:

1. Sistemul de alimentare cu apă:

- Advertisement -

– Extindere şi reabilitare reţea de apă: aproximativ 726 km;

– Construcţie şi reabilitare staţii de tratare a apei: 48 unităţi;

– Construcţie şi reabilitare staţii de pompare a apei: 46 unităţi;

– Construcţie şi reabilitare surse de apă: 42 unităţi;

– Construcţie şi reabilitare rezervoare: 45 unităţi;

– Dispecerate locale SCADA (monitorizare și control automatizate) – apă: 14 locaţii, cu întreg sistemul necesar. 

2. Sistemul de canalizare:

– Extindere şi reabilitare reţea de canalizare: aproximativ 578 km;

– Construcţie şi reabilitare staţii de pompare apă uzată: 138 unităţi;

– Construcţie şi reabilitare staţii de epurare apă uzată: 6 unităţi;

– Construcţie instalaţie de valorificare nămol: 1 unitate;

– Dispecerate locale SCADA (monitorizare și control automatizate) – canal: 17, cu întreg sistemul necesar.

Aplicația de finanțare (care cuprinde: studiul de fezabilitate, analiza cost-beneficiu, devizul general, documentațiile tehnice) a fost realizată pe parcursul a 3 ani, sub directa coordonare a diviziei de consultanță JASPERS, activitățile fiind demarate în a doua jumătate a anului 2014.

În urma procesului de evaluare tehnică, financiară și instituțională, Ministerul Fondurilor Europene a aprobat în integralitatea sa Aplicația de Finanțare, drept pentru care, la data de 31.08.2018, a fost semnat Contractul de Finanțare.

Proiect de peste 593 milioane euro, din care RAJA contribuie cu 33 milioane

Proiectul are o valoare totală de 593.152.188 euro.

Finanțarea proiectului este suportată de către: Comisia Europeană – 440.179.992,19 eurobugetul de stat – 67.321.645,86 euroRAJA S.A. Constanța – 33.054.818 eurobugetele locale – 10.357.176,29 euro.

Așadar, contribuția operatorului regional RAJA S.A. la realizarea acestor investiții este de 33.054.818 euro (138.902.230,70 lei).

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. D-le G Cartianu, politica ziarului avantajeaza colegii de breasla in defavoarea cititorului ce a sperat ca in publicatia „ziaristii,com” sa gasesca corectitudine si transparenta. Va veti pierde mai ales cititorul din diaspora dezgustat de favoritisme, prietenii si interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -