RAJA S.A. Constanța continuă extinderea și modernizarea rețelelor de apă-canal în aria de operare, cu proiecte cofinanțate de către Uniunea Europeană Europeană, prin Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Pe 16 noiembrie 2020, a fost semnat, în prezența directorului-general al RAJA, Aurel Presură, și a președintelui Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța, Florin Mitroi, contractul de lucrări pentru modernizarea și dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare și tratare a apei uzate în localitatea Valu lui Traian, județul Constanța.
La finalul lucrărilor pentru sistemele de apă și canalizare din Valu lui Traian, gradul de conformare cu prevederile directivelor Comisiei Europene va fi de 100%
Contractul de lucrări “Rețele de apă și canalizare Valu lui Traian“ reprezintă o nouă etapă, semnificativă, în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă, colectare și evacuare a apelor uzate din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, continuându-se astfel procesul investițional, derulat prin Programele ISPA, SAMTID și POS Mediu, de creare a sistemelor regionale în sectorul apei.
Contractul face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA S.A. Constanța în perioada 2014-2020, în valoare totală de 593.184.900 de euro (2.662.688.783,50 lei), finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).
Această investiție, în valoare totală de 115.573.244,72 lei, se va derula pe o perioadă de 22 de luni și vizează 5 obiective:
- Reabilitare rețea de distribuție apă, pe o lungime totală de 9.872 m și reabilitare branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 649 de bucăți;
- Extindere rețea de distribuție apă pe o lungime de 13.581 m și noi branșamente la consumatori, inclusiv cămine de apometru – 879 de bucăți;
- Extindere rețea de canalizare pe o lungime totală de 28.299 m și racorduri noi la consumatori – 1.938 de bucăți;
- Stații de pompare ape uzate menajere, cămine de decantare și conducte de refulare: 9 stații de pompare apă uzată, 9 cămine de decantare înaintea fiecărei stații de pompare apă uzată menajeră, pe rețeaua de canalizare, conducte de refulare aferente stațiilor de pompare în lungime de 8.469 m;
- Cămine de reglare debit și monitorizare presiune – 22 de bucăți.
Toate lucrările prevăzute a se realiza în cadrul acestui contract vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare de la distanță (tablouri locale de automatizare, debitmetre, vane electrice etc.).
Echipamentele vor fi integrate în sistemul SCADA centralizat la nivelul RAJA S.A., în vederea operării automatizate.
La finalizarea lucrărilor în localitatea Valu lui Traian, gradul de conformare cu prevederile Directivei 98/83/EC va fi de 100 %, atât pentru infrastructura de apă potabilă cât și pentru cea de canalizare.