Oțelul inoxidabil sau oțelul carbon – ce tip de material este mai bun pentru realizarea rezervoarelor utilizate în vederea depozitării în diverse domenii?
Pentru a ști care dintre cele două variante este mai bună, este recomandat, înainte de toate, să cunoști aspectele specifice ale fiecăreia dintre cele două alternative, apoi să ai în vedere câteva dintre avantajele, respectiv dezavantajele acestora.
Rezervoare din oțel carbon – aspecte specifice
Oțelul carbon este un oțel a cărui componentă principală de aliere este carbonul. Proprietățile acestui tip de oțel depind de procentul de carbon pe care îl conține. Pe baza conținutului de carbon, acest tip pe oțel poate fi clasificat în diferite categorii. Cu cât conținutul de carbon crește, cu atât cresc și rezistența sa la tracțiune, și indicele de fragilitate la rece, în detrimentul ductilității.
Printre principalele caracteristici ale oțelului carbon pot fi evidențiate rezistența și duritatea sa mare, motive suficient de solide pentru a considera oțelul carbon perfect pentru folosirea în diverse aplicații de construcții și confectii metalice. Cu cât materialul este mai dur și mai rezistent, cu atât se adaptează mai bine la construcție.
Cu toate acestea, oțelul carbon nu este potrivit pentru aplicații care necesită un material cu un anumit grad de flexibilitate, deoarece ductilitatea acestuia este redusă.
Rezervoare din oțel inoxidabil – aspecte specifice
Oțelul inoxidabil este foarte diferit de orice alt tip de oțel. Ceea ce face ca oțelul inoxidabil să fie unic este rezistența sa mare la coroziune sau, cu alte cuvinte, faptul că nu ruginește în condiții normale (oțelul inoxidabil poate rugini în circumstanțe extreme).
Din acest punct de vedere, oțelul inoxidabil devine potrivit și pentru utilizare în realizarea de rezervoare inox.
Oțel carbon sau oțel inoxidabil?
Principala diferență dintre oțelul inoxidabil și oțelul carbon este reprezentată de cantitatea de crom din compoziția sa. Prezența cromului permite formarea unui strat inert de oxid de crom pe suprafața oțelului, acesta aflându-se la originea rezistenței la coroziune a oțelului inoxidabil.
Din cauza lipsei de crom în compoziția oțelului carbon, confecțiile metalice realizate din acest material nu rezistă timpului la fel de bine și nu pot rezista la schimbările extreme de temperatură fără a se deteriora. Rezistența crescută la coroziune a oțelului inoxidabil îl face extrem de durabil și preferat de mulți dintre utilizatori.
Așadar, dacă durata și rezistența la coroziune sunt criteriile-cheie pentru selecția rezervorului potrivit pentru nevoile pe care le ai, rezervorul din oțel inoxidabil este, fără îndoială, alegerea pe care va trebui s-o faci cu încredere.