Premierul Ludovic Orban a anunțat că Ordonanța 114, scrisă de Vâlcov și impusă de Dragnea la începutul anului 2019, trebuie modificată pentru că în forma actuală alungă investitorii străini din România.
Ordonanța 114 supra-taxează investitorii români și străini care desfășoară activități în domeniul bancar, domeniul telecomunicațiilor și cel energetic. Are o arie largă de aplicare și a avut efecte negative în economie: investițiile din domeniul energiei au înghețat, abonamentele de cablu TV și internet ale populației s-au scumpit, iar băncile au fost afectate, fiind obligate să modifice dobânzile.
Mai multe instituții finaciare și companii au oprit investițiile, câteva dintre ele anunțându-și intenția de a ieși de pe piața din România.
Ordonanța 114 a reprezentat un instrument pentru PSD de a asigura venituri suplimentare la bugetul de stat pentru a limita deficitul generat de deciziile populiste.
Dezastru în companiile care depind de prețul energiei electrice
”Situaţia în care s-a ajuns din cauza măsurilor aberante ale guvernelor PSD în domeniul energiei este una care riscă să creeze grave prejudicii economiei româneşti pentru că toate ramurile care au structura costului cu energia mari şi-au pierdut competitivitatea şi mulţi riscă să îşi piardă profitabilitatea. Este vorba de combinate mari – Sidex Galaţi, combinatul de aluminiu Slatina, Combinatul Siderurgic Hunedoara. E vorba de companii foarte mari care au foarte mulţi angajaţi şi a căror profitabilitate şi competitivitate a fost grav afectată de preţurile la care este livrată energia electrică către companii. Aici, împreună cu ministrul Economiei şi cu ministrul Finanţelor am început să discutăm cum putem să creştem competitivitate acestor companii”, a explicat Ludovic Orban efectele negative ale Ordonanței 114 în domeniul energiei, fiind citat de News.ro.
Premierul își dorește ca modificările acestei prevederi să fie realizate în parlament și asumate de noua majoritate. Dacă nu va găsi susținere, atunci Ludovic Orban vorbește despre asumarea răspunderii.
Acest procedeu dă posibilitatea guvernului să treacă o lege prin parlament fără dezbatere și fără un vot în comisii și în plen, dar, în același timp, oferă parlamentarilor posibilitatea ca în termen de trei zile să depună o moțiune de cenzură împotriva guvernului care a apelat la asumarea răspunderii.
În cazul în care moțiunea de cenzură e votată în parlament, legea e respinsă, iar guvernul demis.
Daca nu vor guvern liberal acum,atunci ,poate vor anticipate! Si dl.Orban i-a avertizat inainte de investire: pot foarte bine sa-si pice propriul guvern,ca sa declanseze anticipatele.Atunci,eu zic asa:pe ei,pe mama lor de hoti!!!Hai cu anticipatele,nu ma simt deloc confortabil cand stiu ca hotii s-au „reformat” si asteapta dupa colt…eliminarea din politica,asta le-o doresc!AMIN!
Da! Da! Da! Aceasta este soluția!!! Alegeri anticipate. Acum Iohannis este pe val iar declanșarea anticipatelor în acest moment vor asigura o majoritate calificată în parlament a forțelor anti ciuma-rosie.
Puteți să vă picați propriul guvern pentru a ajunge la anticipate. PSD nu vă vota un guvern PNL. Și apoi o să luați majoritate mare în parlament.