miercuri, ianuarie 29, 2025
AcasăCulturăO seară de poveste la Constanța

O seară de poveste la Constanța

-

“Cu poantele în stradă!” este sloganul cu care constanțenii au fost atrași la un spectacol stradal de balet de excepție, organizat de Revolve Dance.

Orașul-port Constanța este renumit și recunoscut pentru tradiția sa în arta baletului clasic și contemporan, datorită maestrului Oleg Danovski, un simbol ce s-a impus la nivel național și internațional.

Timp de 10 zile, Constanța a fost gazda evenimentului cultural „Star Gala”, unul dintre cele mai importante workshop-uri de dans clasic și modern desfășurate la malul mării. După două ediții găzduite de București, a venit rândul Constanței să devină scenă pentru mai multe școli de dans din țară și din străinătate.

- Advertisement -

Tinerii învățăcei s-au pregătit intens, pe o perioadă de 10 zile, sub stricta supraveghere a celor doi maeștrii coregrafi de la Opera Granier din Paris: Carole Arbo („Etoile”) și Bertrand Belem („Sujet”).

Tinerii au învățat din tainele școlii de balet clasic francez, pentru un spectacol ce a avut loc în aer liber, în apropierea cetății Tomis și a sediului Primăriei Constanța.

- Advertisement -

Spectacolul a fost o adevărată lecție de dans, cu public. Micii dansatori, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, au interpretat o serie de fragmente din opere celebre, precum „Giselle” (un balet în două acte, compusă de Adolphe Adam) și „Coppélia” (balet comic, compus în 1870 de Léo Delibes, cu titlul original „Coppélia ou la Fille aux yeux d’émail”).

Micilor dansatori li s-au alăturat și balerini consacrați, precum prim soliştii Claudia d’Antonio şi Salvator Manzo de Ia Teatrul San Carlo din Napoli (unul dintre cele mai vechi teatre de operă și balet din Europa și din lume, înființat în anul 1737).

Carole Arbo

Maestra Carole Arbo („Etoile”) ne-a declarat, după spectacol: „Am venit în România anul trecut, unde am avut un spectacol la Opera din București. Acum este diferit. Este pentru prima dată când susținem un spectacol în aer liber în România. La acest workshop am descoperit foarte mulți copii talentați în România, multe picioare frumoase. Există dorința de a face lucrurile bine și de a progresa în arta dansului. Există realmente un interes și pentru dansul francez, pentru școala farnceză de balet, pe care o promovez. Știu că în România a predominat școala de balet rusească. Această metodă este marcată de fuziunea stilului clasic francez, în special a elementelor din epoca romantică, cu atletismul metodei italiene și pasiunea plină de suflet a baletului rus”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -