Publicaţia DEX Online, care gestionează Dicţionarul Explicativ al Limbii Române pe internet, a dat publicităţii topul celor mai căutate cuvinte în 2018, în limba română, pe motoarele de căutare din spaţiul virtual.
La distanţă de „urmăritoare”, pe primul loc se află cuvântul „muie” (155.000 de căutări, în 2018).
Cuvântul a înregistrat record de căutări în luna august, în urma scandalului plăcuțelor de înmatriculare cu inscripţia „MUIEPSD„, folosită de românul Răzvan Ştefănescu (emigrat în Suedia şi aflat în acel moment în vacanţă, în România). Peste 30.000 de oameni au căutat definiția cuvântului pe internet, într-o singură zi!
Potrivit DEX Online, cuvântul „muie” ale mai multe sensuri, astfel:
MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.
Răzvan Ştefănescu a declarat că, atunci când a decis să-şi personalizeze numărul de înmatriculare la maşina cu care a venit în ţară din Suedia, a vrut să scoată în evidenţă al doilea sens din setul de mai sus (Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul).
„Motivaţia mea a fost aceea să scot în evidenţă, într-un mod poate mai dur dar şi popular, că România a intrat pe mâna unei mafii penale care înşeală populaţia, o minte şi o duce cu vorba”, a declarat Răzvan Ştefănescu.