luni, septembrie 16, 2024
AcasăSănătateMagneziul și bolile cardiovasculare: rolul protector al magneziului

Magneziul și bolile cardiovasculare: rolul protector al magneziului

-

Magneziul este unul dintre mineralele esențiale din organism, implicat în peste 300 de procese biochimice. Cu rol fundamental în activitatea musculară, acest element protejează sănătatea mușchiului cardiac și este implicat în activitatea electrică a inimii.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune legată de slaba gestionare a stresului în organism. De cele mai multe ori, stresul cronic produce insomnii, iar administrarea de magneziu pentru somn, la recomandarea medicului, are beneficii și pentru sănătatea inimii.

Hipertensiunea arterială și magneziul

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare și poate fi influențată în mod semnificativ de nivelurile de magneziu din organism. Studii realizate pe pacienții care suferă din cauza valorilor ridicate ale tensiunii arteriale au arătat că aproximativ jumătate dintre aceștia au un nivel scăzut de magneziu în organism.

Astfel, la recomandarea medicului curant, suplimentarea cu magneziu poate avea efecte benefice asupra tensiunii arteriale, ajutând la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea rezistenței acestora.

- Advertisement -

Prin urmare, tratamentul adjuvant cu magneziu, ale cărui beneficii se răsfrâng și asupra nivelului colesterolului în sânge, poate fi o modalitate eficientă de a controla hipertensiunea arterială și de a reduce riscul de complicații cardiovasculare.

Rolul magneziului în menținerea ritmului cardiac

Aritmiile cardiace sunt tulburări ale ritmului normal al inimii și pot avea consecințe grave asupra sănătății cardiovasculare. Magneziul joacă un rol benefic în menținerea funcției normale a inimii și poate ajuta la prevenirea sau reducerea frecvenței aritmiilor.

Prin reglarea activității electrice a inimii, magneziul contribuie la menținerea unui ritm cardiac regulat și la prevenirea palpitațiilor sau a altor tulburări ale ritmului cardiac. Aportul de magneziu poate fi deci util pentru persoanele care suferă de aritmii sau care sunt expuse la factori de risc pentru acestea.

- Advertisement -

Magneziul, util în tratamentul insomniei

Magneziul joacă un rol semnificativ în tratarea insomniei, o problemă frecvent asociată sindromului picioarelor neliniștite. Deficitul de magneziu poate duce la apariția insomniei, iar administrarea unui medicament care conține acest mineral poate îmbunătăți calitatea somnului.

Consecințele benefice se produc datorită influenței magneziului asupra unor substanțe chimice importante în reglarea somnului, cum ar fi renina serică, melatonina și cortizolul seric. Prin optimizarea acestor componente, magneziul poate reduce timpul necesar pentru a adormi, îmbunătățind totodată durata și eficiența somnului.

Aceste beneficii aduc un aport semnificativ în menținerea sănătății cardiovasculare, deoarece somnul de calitate este esențial pentru funcționarea optimă a inimii și a sistemului circulator.

De unde ne putem asigura aportul de magneziu?

Deficitul de magneziu are numeroase implicații în organism, multe dintre afecțiunile cronice fiind corelate cu un nivel scăzut al magneziului la persoanele afectate. Pe termen lung, deficiența de magneziu are efecte negative în activitatea cardiovasculară, în managementul stresului, în mecanismul glucidelor. Persoanele care nu primesc suficient magneziu dezvoltă aritmii, hipertensiune arterială, calcifierea unor porțiuni ale vaselor de sânge, diabet de tip II și boli autoimune, ca rezultat al slăbirii sistemului imunitar.

E importantă o dietă echilibrată, prin consumul de alimente bogate în magneziu, precum legume care se consumă pentru frunze – salata verde, spanacul, broccoli, nucile, fructele de pădure, cerealele integrale și leguminoasele.

Medicul poate prescrie un medicament cu magneziu atât pentru prevenirea deficiențelor, cât și ca adjuvant în tratamentul bolilor cardiovasculare, al inflamațiilor din corp, al migrenelor, precum și în gestionarea stresului.

Magneziul este un mineral esențial cu un rol protector în sănătatea inimii și în funcționarea optimă a întregului organism. De la controlul tensiunii arteriale la menținerea ritmului cardiac regulat și gestionarea insomniei, magneziul demonstrează un potențial terapeutic considerabil în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -