După o pauză de 6 săptămâni, Liga Campionilor la fotbal a revenit marți seară cu primele 9 meciuri din etapa a 7-a (penultima). Au fost confruntări teribile, pentru că majoritatea echipelor mai aveau șanse să se califice în „optimi” (primele 8 din grupă) sau măcar în play-off (locurile 9-24), în condițiile în care ultimele 12 formații (locurle 25-36) vor fi eliminate din competiție.
Meciul serii și al sezonului s-a jucat la Lisabona, pe legendarul „Estadio da Luz”, numit oficial „Estadio do Sport Lisboa e Benfca”. A fost un derby iberic, între vicecampioanele Portugaliei și Spaniei, care după 6 etape 10 și, respectiv, 15 puncte (din 18 posibile).
Pe o ploaie torențială, Benfca – Barcelona s-a transformat rapid într-un thriller, și așa a ținut-o până în ultima secundă de joc.
Meciul a avut de toate: multe goluri (9), trei penalty-uri (toate transformate), dramatism, răsturnări de scor, gafe monumentale ale portarilor, parade excepționale ale acelorași portari, o „triplă”, două „duble”, un autogol, un gol de „cascadorii râsului”, lovitura decisivă dată în minutul 90+6…
Primul șoc al serii a fost ciocnirea din mnutul 22, dintre doi jucători ai Barcelonei, la scorul de 1-1: portarul polonez Szczesny s-a ciocnit cu fundașul spaniol Balde mult în afara careului, lăsându-i grecului Pavlidis poarta goală pentru 2-1.
Același Szczesny l-a faultat în careu pe turcul Aktürkoglu, oferind Benficăi penalty-ul din care Vangelis Pavlidis (26 de ani) a realizat hat-trick-ul într-o jumătate de oră, contra Barcelonei! Pavlidis – grecul care n-a jucat la nicio echipă din Grecia, fiind format în fotbalul occidental (Bochum – Boussia Dortmund II – Willem Tilburg II – AZ Alkmaar – Benfica).
Minutul 64 a adus Barcelonei un gol rarisim: portarul ucrainean Trubin a degajat puternic, mingea l-a lovit în cap pe brazilianul Raphinha, aflat la 25 de metri de poarta gazdelor, și a ricoșat perfect, ca pe calculator, pe colțul lung, lângă bară: 3-2.
A venit însă imediat un autogol al uruguayanului Ronald Araujo (la o acțiune energică a aceluiași Pavlidis), iar Benfica avea 4-2 în minutul 68. Mai era de jucat o jumătate de repriză și…
… și nebunia a atins cote și mai mari! Lewandowski a transgormat un nou penalty (ușor acordat, mai degrabă cadou), iar nou-intratul Eric Garcia a pus capul perfect în minutul 86. Catalanii smulgeau un punct spre final, anulând de două ori o diferență de două goluri.
Dar povestea nu s-a încheiat aici! Cele 4 minute adiționale au devenit 6, iar la ultima fază a fost panică în careul Barcelonei, gazdele au cerut insistent un penalty, arbitrul olandez Makkelie a lăsat faza să continuie, o degajare lungă l-a găsit singur pe Raphinha la mijlocul terenului, sprint irezistibil, dribling scurt (se repliase spaniolul Benficăi, Alvaro Fernandez), gol, 4-5! Thriller-ul perfect.
Apropo de globalizarea fotbalului: într-o confruntare portughezo-spaniolă, 8 din cele 9 goluri au fost marcate de jucători non-portughezi și non-spanioli – un grec (3), un polonez (2), un brazilian (2), și un uruguayan (autogol).
Dacă ar fi câștigat, Benfica ar fi avut șanse mari să prindă Top 8 – calificarea în „optimi”. Pierzând, are mari emoții să încheie și în Top 24, pentru a juca totuși în play-off. Mai ales că în ultima etapă are un nou meci de foc: cu Juventus, la Torino.
În schmb, catalanii s-au instalat pe locul 2, cu 6 victori consecutive (după înfrângerea din start, 1-2 la Monaco), și au scăpat de emoții. În ultima rundă, derby de Top 8: Barcelona – Atalanta.
VIDEO: Rezumatul meciului Benfica – Lisabona 4-5
Rezultatele de marți
- Benfica Lisabona – Barcelona 4-5: Pavlidis (2, 22, 30 – ultimul din penalty), R. Araujo (68 – autogol) / Lewandowski (13, 78 – ambele din penalty), Raphinha (64, 90+6), Eric Garcia (86)
- Atletico Madrid – Bayer Leverkusen 2-1: J. Alvarez (52, 90) / Hincapié (45+1)
- Bologna – Borussia Dortmund 2-1: Dallinga (71), Iling-Junior (72) / Guirassy (15 – din penalty)
- Liverpool – Lille 2-1: Salah (34), Elliott (67) / J. David (62)
- Monaco – Aston Villa 1-0: Singo (8)
- Atalanta Bergamo – Sturm Graz 5-0: Retegui (12), Pașalici (58), De Ketelaere (63), Lookman (90), Brescianini (90+4)
- Club Brugge – Juventus Torino 0-0
- Steaua Roșie Belgrad – PSV Eindhoven 2-3: Ndiaye (71), Djiga (77) / Luuk de Jong (17), Til (23), Flamingo (43)
- Slovan Bratislava – Stuttgart 1-3: Metsoko (85) / Leweling (11, 36), Rieder (87).
„Remontada” și pentru Atletico
A fost seara „remontadelor” spaniole, pentru că și Atletico Madrid a întors într-un derby, de la 0-1 la 2-1 cu campioana Germaniei, Bayer Leverkusen. Și asta, în condițiile în care gazdele au jucat 51 de minute (25–76) cu un om în minus.
Eroul gazdelor a fost campionul mondial Julian Alvarez (24 de ani), care a marcat ambele goluri ale echipei sale – pe cel decisiv, în minutul 90! Sud-americanul a fost transferat de la Manchester City anul trecut. Alvarez a fost al doilea marcator al Argentinei la Campionatul Mondial din 2022 (găzduit de Qatar), cu 4 goluri, după Lionel Messi (7). Doar francezul Mbappé a avut mai multe (8).
De altfel, antrenorul argentinian Diego Simeone a avut printre titulari 4 conaționali (Molina, De Paul, Alvarez și Giuliao Simeone – unul dintre fiii antrenorului), iar spre final a intrat și un al cincilea, Angel Correa.
Clasament
Marșul triumfal al lui Liverpool
A fost o seară bună și pentru italieni – două victorii și o remiză. Pentru Bologna este însă prea târziu, Top 24 nu mai poate fi prins.
În schimb, formațiile germane au ieșit prost din această primă zi de Champions League din 2025. Atât Bayer Leverkusen, cât și Borussia Dortmund au deschis scorul în deplasare, dar au pierdut cu 1-2. Ambele stau încă bine în ecuația calificării. A căpătat șanse și Stuttgart, după victoria de la Bratislava
Liverpool își continuă marșul triumfal: 7 victorii din 7! Pentru a încheia cu punctaj maxim, trupa antrenată de olandezul Arne Slot (venit de la Feyenoord Rotterdam) se va deplasa chiar în Olanda, la Eindhoven, în condițiile în care PSV ar putea avea nevoie de cel puțin un punct pentru a prinde play-off-ul.
Liverpool e lider autoritar și în Premier League: după 22 de etape (din 38) are un avans de 6 puncte față de Arsenal și Nottingham Forest, 10 față de Chelsea și 12 față de Manchester City, în condițiile în care „cormoranii” mai au de jucat și o restanță.
Lewandowski e golgheter și la 36 de ani
În cele 9 partide de marți s-au înscris 33 de goluri (în medie, 3,66 goluri/meci), cu 25 de marcatori din 21 țări: Olanda (3), Anglia (2), Italia (2), Spania, Germania, Belgia, Elveția, Croația, Grecia, Polonia, Brazilia, Argentina, Ecuador, Egipt, Nigeria, Coasta de Fildeș, Senegal, Togo, Guineea, Burkina Faso, Canada (câte unul), plus un autogol uruguayan.
Pe continente, autorii golurilor provin din Europa (14), Africa (7), America de Sud (3) și America de Nord (1).
La 36 de ani, polonezul Robert Lewandowski continuă să fie golgheterul numărul 1 al Ligii Campionilor. Poziția sa poate fi atacată de englezul Harry Kane (succesorul său la Bayern München), de norvegianul Haaland și de brazilianul Vinicius, ale căror echipe mai au de jucat câte două meciuri în grupă.
Golgheterii super-grupei din Liga Campionilor
- 8 goluri: Lewandowski (Barcelona / polonez)
- 7 goluri: Guirassy (Borussia Dortmund / guineez)
- 6 goluri: Raphinha (Barcelona / brazilian)
- 5 goluri: Erling Haaland (Manchester City / norvegian)
- 5 goluri: Harry Kane (Bayern München / englez)
- 5 goluri: Florian Wirtz (Bayer Leverkusen / german)
- 5 goluri: Viktor Gyökeres (Sporting Lisabona / suedez)
- 5 goluri: Vinicius Junior (Real Madrid / brazilian).
Derby-ul supraviețuirii: PSG – Manchester City
Seara de miercuri, cu cele 9 meciuri ale sale, e vitală pentru Real Madrid (în prncipiu, misiune ușoară cu Salzburg), dar și pentru PSG și Manchester City, care se confruntă într-un mare derby la Paris.
Pe „Parc des Princes”, față în față vor fi doi antrenori spanioli de aceeași vârstă (54 de ani), Luis Enrique și Pep Guardiola, care au fost colegi la Barcelona timp de 5 ani (1996-2001), iar la naționala Spaniei – 9 ani (1992-2001).
Meciurile de miercuri
- PSG – Manchester City
- Real Madrid – Salzburg
- Feyenoord Rotterdam – Bayern München
- RB Leipzig – Sporting Lisabona
- AC Milan – Girona
- Arsenal Londra – Dinamo Zagreb
- Sparta Praga – Inter Milano
- Șahtior Donețk – Brest
- Cltic Glasgow – Young Boys Berna.