joi, noiembrie 21, 2024
AcasăJocuriIstoria jocului de zaruri

Istoria jocului de zaruri

-

Jocurile de cazino sunt tot mai căutate peste tot în lume datorită acoperirii din ce în ce mai mari a rețelei de internet și datorită modernizării galopante a tehnologiei. Înainte de apariția telefoanelor smart și a tabletelor, jocurile de noroc erau foarte puțin jucate în mediul online, dar în ultimii ani au început să fie jucate masiv, dovadă fiind datele care arată o creștere economică constantă a industriei de gambling.

Jocuri precum poker, ruletă, blackjack sunt arhicunoscute atât de către amatorii de jocuri de noroc, cât și de către cei care nu joacă în cazinouri. Unele jocuri sunt mai puțin cunoscute, deși sunt foarte interesante și captivante odată ce ai înțeles regulile de joc. Din această categorie fac parte zarurile (cunoscute și sub denumirea de craps), care pot fi jucate atât în cazinouri online, cât și în cazinouri terestre.

La jocul craps, jucătorii pariază pe suma care rezultă din aruncarea a două zaruri. Craps poate fi jucat și într-un cadru informal, când jucătorii pariază unul împotriva celuilalt, jocul fiind cunoscut sub numele de street craps. De asemenea, se poate juca într-un cadru organizat, cum sunt cazinourile, jucătorii pariind împotriva băncii, această variantă de joc fiind denumită casino craps.

Cum a apărut însă jocul de zaruri și cum a reușit să se mențină de-a lungul anilor, să fie jucat în orice mediu?

- Advertisement -

Zarurile în Imperiul Roman

Unele surse susțin că jocul de zaruri ar putea să-și aibă originea în timpul Imperiului Roman. Soldații din legiunile romane luau oasele de la articulațiile de porc și le sculptau sub formă de cuburi, pe care erau scrise numere, asemănătoare cu zarurile din prezent.

Scutul întors cu fața în jos era folosit pe post de masă de joc, iar pe scut se aruncau acele cuburi din os.

Jocul pe care-l jucau soldații romani era aproape la fel ca zarurile din zilele noastre. Aruncau fie două, fie trei zaruri și cu cât suma numerelor de pe cuburile din os era mai mare, cu atât scorul era mai bun. Jocul cu două cuburi era cunoscut sub numele de Tali, iar cel cu trei cuburi se numea Tesserae.

- Advertisement -

Jocul Hazard din Evul Mediu

O altă teorie, care este și cel mai bine primită, spune că jocul craps este o versiune adaptată a jocului Hazard, inventat de Sir William of Tire în 1125, în timpul cruciadelor. Numele Hazard a fost atribuit jocului după un castel denumit Asart sau Hazarth.

Jocul s-a extins în tot mai multe teritorii, iar câteva sute de ani mai târziu, în secolul al XVII-lea, Hazard era foarte popular în Franța, unde se juca mai ales în taverne. În perioada anilor 1700 s-au și stabilit regulile de bază, care s-au păstrat peste secole.

Pentru că necesita foarte puțin echipament, jocul craps putea fi jucat oriunde, la fel ca și acum. Street craps se juca într-un cadru informal, oamenii stând ghemuiți pe podea sau pe pământ. Se crede că în această perioadă numele „craps” a fost inventat ca un derivat al cuvântului francez „crapaud”, care înseamnă „broască”, referire la poziția ghemuit pe care o luau jucătorii când jucau afară.

Craps în America

La fel ca toate jocurile de cazino, și zarurile au ajuns în America de Nord odată cu emigranții care au pornit din Europa spre teritoriul american. Acest joc a fost dus în America, în New Orleans, de către Bernard Xavier Philippe de Marigny de Mandeville, politician și amator de jocuri de noroc.

Jocul modern din forma actuală este o versiune îmbunătățită a celui adus în New Orleans. Pentru că avea anumite defecte care nu favorizau deloc cazinoul și le permitea trișorilor să-și facă jocurile cum doreau, jocul a fost corectat, în anul 1907, de către producătorul american de zaruri John H. Winn, cunoscut și ca părintele jocului modern. El a introdus opțiunea de pariere „Nu Trece” (“Don’t Pass”).

Versiunea lui a continuat să aibă un succes teribil și s-a răspândit în întreaga colonie franceză Louisiana și apoi de-a lungul râului Mississippi, unde era jucat de echipajele de pe navele de transport marfă, la fel ca alte jocuri de noroc.

În 1931, explozia jocurilor de noroc din Las Vegas a oferit și mai multă popularitate jocului de zaruri.

Jocul de zaruri în prezent

Acest joc a devenit tot mai disponibil pentru un număr tot mai mare de persoane odată cu dezvoltarea internetului, în ultima parte a secolului al XX-lea, care implicit a provocat și dezvoltarea în ritm alert a cazinourilor online. Jocul continuă să crească în ceea ce privește numărul de jucători.

Craps a fost adaptat pentru jocul online, cu o serie de variante care nu erau disponibile mai demult. De exemplu, în cadrul variantei Craples Craps, jucătorul nu mai pierde la o ieşire din 2, 3 sau 12; la varianta Die Rich Craps se folosește un singur zar etc.

Este probabil ca în viitor să apară și mai multe variante ale jocului craps.

Concluzie

Așadar, la fel ca majoritatea jocurilor de noroc, craps și-a menținut succesul și popularitatea de-a lungul secolelor. Chiar dacă originea sa exactă nu este certă, este sigur că zarurile vor avea în viitor un succes mai strălucit decât în trecut. Și totul se datorează dezvoltării tehnologiei.

1 COMENTARIU

  1. […] Zarurile, care încă domină multe jocuri de cazino, sunt înconjurate de o aură mistică și superstițioasă. Această tradiție se înrădăcinează în extravaganța și opulența care caracterizează mediul cazinourilor. Jucătorii adesea bat zările într-un mod specific sau își fac semne pentru a-și atrage norocul. Chiar și în era tehnologiei avansate, zarurile păstrează această legătură cu tradițiile vechi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -