Champions League este competiția care reunește la start cele mai bune cluburi din Europa. Din faza grupelor, 32 de echipe de top luptă pentru supremație și pentru premiile impresionante puse în joc de UEFA. Competiția a debutat în sezonul 1992-1993 și de atunci interesul a crescut de la an la an.
În primul sezon al Champions League, competiția era organizată sub forma unui turneu ce conținea două grupe de câte patru echipe. Câștigătoarea competiției a fost stabilită după o finală în care s-au întâlnit echipele clasate pe primul loc în cele două grupe. În calificările pentru faza grupelor au luat parte cele 36 de echipe care au câștigat campionatele naționale.
Apoi, din sezonul 1994-1995, în competiție numărul participantelor a crescut la 16, echipele fiind stabilite în patru grupe. Champions League mai includea și trei etape knock-out după încheierea grupelor, potrivit unui material apărut pe blogul NetBet.
Din sezonul 1997-1998, UEFA a mărit numărul echipelor la 24, în 6 grupe, care continuau cu trei etape eliminatorii.
La 32 de echipe, atâtea cât sunt și în prezent, s-a trecut din 1999. Pentru a ajunge la fazele eliminatorii, echipele erau nevoite să treacă de două grupe.
În formatul actual al Champions League s-a trecut din sezonul 2014-2015, când s-a renunțat la faza a doua a grupelor și s-au inclus direct meciurile din optimile de finală.
O altă schimbare importantă făcută de UEFA față de formatul inițial a fost aceea de a accepta și echipe care nu au statut de campioane. Astfel, principalele campionate trimit câte patru echipe sau, în cazuri excepționale, chiar cinci, în Champions League.
Champions League, urmașa Cupei Campionilor Europeni
Champions League este urmașa Cupei Campionilor Europeni, o competiție ce a debutat în 1955. Inspirați de succesul de care a avut parte Campionatul Sud-American al Campionilor, europenii au hotărât să-și creeze propria competiție continentală.
Prima ediție a avut loc în sezonul 1955-1956 și au luat startul 16 echipe. AC Milan, Aarhus, Anderlecht, Djurgarden, Gwardia Varșovia, Hibernian, Partizan Belgrad, PSV Eindhoven, Rapid Viena, Real Madrid, Rot-Weiss Essen, Saarbrücken, Servette Geneva, Sporting Lisabona, Stade de Reims și Voros Lobogo au fost echipele participante.
Primul meci din competiție a fost un 3-3 între Sporting Lisabona și Partizan Belgrad, ce a avut loc pe 4 septembrie 1955, iar Real Madrid a fost prima câștigătoare a competiției.
Românii au și ei amintiri plăcute din această competiție, după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, în urma succesului de la loviturile de departajare cu FC Barcelona, de la Sevilla. Este cel mai important succes din istoria fotbalului românesc, un meci care l-a transformat pe portarul Helmuth Duckadam într-un adevărat erou național.
Borne din istoria Champions League
Real Madrid este echipa care a câștigat Champions League de cele mai multe ori. A reușit această performanță de 14 ori, ultima dată în 2022. AC Milan are 7 trofee în palmares, în timp ce Bayern München și Liverpool au câte 6.
Spania este țara ale cărei echipe au câștigat Champions League de cele mai multe ori, în total de 19. Ibericii mai au și 11 finale pierdute. Englezii au 14 trofee câștigate și 11 finale pierdute, în timp ce italienii au 12 victorii și 16 finale pierdute.
Portughezul Cristiano Ronaldo este jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate în istoria Champions League: 183. El este urmat de Iker Casillas (177), Lionel Messi (158) și Xavi (151).
Același Cristiano Ronaldo este și jucătorul cu cele mai multe goluri marcate (140), fiind urmat de Lionel Messi (126), Robert Lewandowski (89), Karim Benzema (86) și Raul (71).