Patriarhia Română anunță, în sfârșit, că va declanșa o anchetă internă împotriva Arhiepiscopului de Tomis și Constanța, ÎPS Teodosie, care va fi adus în fața Sfântului Sinod sub acuzația de repetate imixtiuni în politică. Reacția vine după ce prelatul a afirmat pentru publicația franceză „Le Figaro“ că Vladimir Putin e un om al păcii, iar Călin Georgescu e un trimis al lui Dumnezeu pe Pământ.
În articolul respectiv, „Le Figaro“ încearcă să explice „irezistibila ascensiune a candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu pe scena politică românească“. Autorul Cyrille Louis își începe articolul astfel: „Arhiepiscopul Teodosie Petrescu își sonda audiența cu o privire pătrunzătoare, în timp ce vicarul care îl asista își termina de periat barba lungă și albă. Apoi prelatul, purtând o pălărie de catifea indigo, își începe panegiricul. În teorie, explică el, funcția sa îi interzice să comenteze evenimentele politice. Dar, pe măsură ce se apropie turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România – în cele din urmă anulate vineri, în ultimul moment, de Curtea Constituțională – nu are nicio intenție să se oprească din a spune tot ce crede el despre candidatul naționalist și rusofil Călin Georgescu“.
ÎPS Teodosie știa foarte bine că Biserica nu-i permite partizanatul politic atunci când i-a făcut propagandă pentru Călin Georgescu. „Fac asta, spune el, cu vocea tremurând de emoție, pentru că este mai mult un om al lui Dumnezeu decât un politician. Este un credincios, nepot și strănepot de preot, care apără valorile creștine și se interesează de viața de zi cu zi a românilor. Spre deosebire de majoritatea celorlalți candidați, el are un temperament echilibrat, nu ridică niciodată vocea și nu se dezminte. Desigur, cum diavolul există peste tot, există oameni care i se opun. Dar majoritatea credincioșilor mei îmi împărtășesc aprecierea. Noi credem că domnul Georgescu este un trimis al lui Dumnezeu. (…) Oamenii de aici sunt îngrijorați pentru că Biden le-a ordonat să se lipsească de ei pentru a ajuta Ucraina. De aceea apreciez că Călin Georgescu, ca și Donald Trump, are curajul să vorbească despre pace“.
Așa cum se observă mai sus, exact ca și în pandemie, ÎPS Teodosie urmărește punct cu punct temele principale ale propagandei rusești care au fost aplicate și în valul de dezinformări de pe TikTok, când a fost țintit publicul român. Mai mult decât atât, prelatul atinge și o altă minciună distribuită masiv online, spunând despre Elena Lasconi că vrea „să semene război și moarte“, de aceea susține ca România să continue ajutorul pentru Ucraina.
ÎPS Teodosie a reluat și una din ideile sale mai vechi, aceea că Putin e un personaj pozitiv, pentru că ar face biserici și ar ajuta la Muntele Athos: „Nu trebuie să ne temem de Vladimir Putin, care este un om al împăcării, precum și un constructor de biserici”. Jurnalistul i-a răspuns că Putin a ordonat invadarea Ucrainei, moment în care Teodosie a evitat să răspundă și a dat vina pe „cel rău“, adică Dracul e de vină, și nu Putin.
În ultimele săptămâni, când jurnaliștii au început să acorde atenție ascensiunii lui Călin Georgescu, anchetele au scos la iveală nu doar conexiunile acestuia cu grupuri de mercenari și cu organizațiile neo-legionare, ci și cu BOR. Sute de preoți îl promovează de multă vreme și îi fac campanie „la firul ierbii“, prezentându-l enoriașilor ca pe un salvator.
Acum, BOR spune că îl va aduce în fața Sfântului Sinod pe ÎPS Teodosie, pentru a-l ancheta.
Mai jos, comunicatul.
„În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale“
„Patriarhia Română se delimitează ferm de afirmațiile făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul interviului oferit publicației «Le Figaro» cu privire la domnul Călin Georgescu şi la preşedintele rus Vladimir Putin.
În proxima ședință de lucru a Sfântului Sinod, cazul Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie va fi cercetat pentru încălcarea repetată a hotărârilor Sfântului Sinod privind campaniile electorale.
Reamintim că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, începând cu anul 2008, că arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politică partinică sau să participe la campanii electorale în calitate de susținător(oare). Astfel, Biserica Ortodoxă Română își afirmă clar neutralitatea în timpul campaniilor electorale și se dezice de orice formă de politică partinică.“
Poate de datat asta este dat afară din biserica cu toți nija lui de la Constanța.
MACHE ESTE SUB CONTROLUL SECURITATII ? SAU A LUI KIRIL KAGHEBIL ?
Nu am încredere în niciuna dintre fețele BOR din fotografie. S-au tot șantajat între ei, colaboratorii.
Patriarhul Daniel este un erudit foarte respectat în toată lumea creștină.
Sufera de DSH – adica: diliu, sonat, haotic! Ca si Calin Georgescu!
Băi pochilor, o mai lălăiți mult până îl dați pe ăsta afară ?!