joi, noiembrie 21, 2024
AcasăSportINTERVIU. Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: "Rădoi trebuie să fie mai...

INTERVIU. Valentin Popescu, specialist în marketing sportiv: „Rădoi trebuie să fie mai atent cu imaginea lui. E aiurea să pari dezertor”

-

Valentin Popescu (41 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi oameni din industria marketingului sportiv românesc. Creator al Galei Trofeelor Alexandrion, lector la Sports Business Academy și în contact permanent cu marii noștri sportivi, Valentin vorbește în acest interviu despre greșelile cluburilor sportive din România, despre ce ar trebui să facă acestea pentru atragerea sponsorilor, dar și despre subiectul ultimelor săptămâni – anunțul despărțirii selecționerului Mirel Rădoi de echipa națională.

Cazul David Popovici: cum a greșit Steaua, cum a reacționat Dinamo

Reporter: Care ar fi primii pași pentru ca o entitate sportivă sau un sportiv să se promoveze, să-și consolideze imaginea?

Valentin Popescu: În primul rând, trebuie să aibă niște rezultate. Apoi, trebuie să identifice posibilitățile de promovare. Având rezultate, începe cu acțiunile basic, adică tot ce înseamnă social media. Un sportiv poate începe el să se promoveze, iar dacă nu se pricepe, poate angaja o agenție care se ocupă de așa ceva. Dar asta costă bani. Ideal ar fi să se ocupe de promovarea lui clubul de care aparține. Mai ales în vremurile pe care le trăim, toată lumea s-a orientat în zona asta, de social media, care prinde foarte mult. Facebook, Instagram, Linkedin și așa mai departe.

– Și alte modalități, în afară de social media? 

- Advertisement -

– Cluburile pot organiza evenimente în jurul sportivului. Ca exemplu, cei de la Dinamo au făcut câteva evenimente în jurul lui David Popovici, după aducerea acestuia de la Steaua. Au organizat mai întâi o conferință de presă de prezentare, apoi l-au adus în fața suporterilor, la unul din meciurile de handbal din Champions League. Mi s-a părut foarte inteligentă asocierea unui mare sportiv din club cu rezultatele unei secții din acel club. Măcar acum se știe că David Popvici e la Dinamo. Când era la Steaua, nu știa nimeni, iar asta e vina clubului Steaua.

– Concluzionând…

– Aparteneța sportivului la club, asocierea lui cu ce e mai bun în clubul respectiv și, bineînțeles, fiecare sportiv în parte trebuie să fie informat în domeniu. Sportivii mari se documentează, știu care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă atunci când ajung în vârf. Ține și de dezvoltarea personală a sportivului, și de implicarea lui.

- Advertisement -

– Deci, un sportiv poate lucra singur pentru imaginea lui? 

– Trebuie să lucreze și el, și clubul de care aparține. Într-o lume ideală, se ocupă mai mult clubul, iar sportivul trebuie să răspundă pozitiv la acțiuni. La noi, trebuie să tragă mai mult sportivul. David Popovici are potențial, trebuie să studieze, să vadă ce au făcut marii sportivi de afară și să aplice și el. Dacă nu te ajută prea mult clubul, te poți ajuta tu însuți. E valabil și în viața de zi cu zi. Dar atenție cum te dezvolți și ca om! Bineînțeles, focusul lui principal este performanța sportivă și continuitatea în rezultate. Apoi celelalte.

„Rădoi pare că se alintă”

– Apropo de imaginea unui sportiv, a unui antrenor… Decizia lui Rădoi de a lăsa baltă naționala înainte de baraje – dacă ajungem acolo – nu-i afectează imaginea?

– Mirel ar trebui să aibă grijă și de imaginea lui. Este un tip foarte orgolios, cu un ego puternic. El nu s-a simțit apreciat de fani, de oamenii din sport, de mass-media, cred că și de cei de la Federație. Totuși, nu a fost oportun să spună, cu două meciuri înainte de finalul preliminariilor, că va pleca după aceste două jocuri, indiferent de ce se va întâmpla. Ar fi putut să comunice doar Federației. Un anunț nefericit, care nu face bine nici naționalei, nici lui însuși. Pare că se alintă.

– Eu zic că este și o mare greșeală a șefilor FRF. Nu poți să-i faci contract doar până la finalul preliminariilor. Tu vrei să mergi la Mondiale, nu? Trebuie să iei în calcul și barajele.

– Clar, are și Federația vina ei în situația creată. Contractul trebuia să fie până după baraj. Mai ales că noi am mai fost în situația asta, cu Contra. Revenind la Mirel, ar trebui să fie mai atent. E un antrenor tânăr. E aiurea să pari dezertor. Mai ales că naționala a început să joace și să aibă rezultate, s-a așezat pe un drum corect. E ca și cum șoferul pleacă de la volan la ultima curbă.

– Un club care are istorie, performanțe mai vechi, ce poate face pentru a se promova, pentru a deveni mai vizibil?

– Un club trebuie să-și creeze, în primul rând, un departament de marketing profesionist. Și, slavă Domnului, există profesioniști în România în domeniul marketingului sportiv. Iar ei se specializează an de an la Sports Business Academy, care nu este un curs de o zi, ci durează aproape două luni, cu diploma recunoscută de Ministerul Educației și de Ministerul Muncii. Și acolo vin ca lectori personalități din lumea sportului și din lumea business-ului sportiv, de la care poți să înveți. Dacă mâine mă sună un club din România, eu pot să-i recomand cel puțin 10 persoane care ar putea să facă treabă pe zona de marketing sportiv și comunicare, cu un buget care să nu fie exagerat.

Cluburile noastre nu au niciun plan de atragere a sponsorilor. Vor bani pe nimic

– Toată lumea se plânge în sportul românesc că nu sunt bani. Cum pot fi atrași sponsorii?

– Chiar acum câteva zile am primit un telefon de la un club sportiv care are vreo 10-12 secții. M-au întrebat dacă nu-i ajutăm și pe ei. I-am întrebat dacă au o propunere de parteneriat pe care să mi-o trimită pe mail. Nu! Sunaseră doar să întrebe dacă îi putem ajuta. Asta e problema: nu au niciun plan! Sună și atât! Mi-au mai trimis mail reprezentanții unor jucători de tenis care chiar sunt în ascensiune și mi-au propus un parteneriat, dar nimic concret. Asta le-am și răspuns: „Aștept o propunere concretă”. Care nu vine. Deci, oamenii care se ocupă de așa ceva nu sunt profesioniști.

– Ce ar trebui să-ți zică?

– Păi, „sunt clubul X sau reprezentantul jucătorului Y, am o propunere de parteneriat, asta ofer și am următoarele pachete”… Pachete prin care îți cer anumite lucruri, în funcție de ce oferă.

– Se mai pot face acțiuni de marketing în pandemia asta care nu se mai termină?

– Ne vom orienta pe zona de online. Din mai până acum, am avut foarte multe acțiuni terestre, fizice, dar acum s-au anulat ceva evenimente. Activăm zona online, vom face acțiuni, baschet 3×3 online etc. Noi avem un istoric bogat, cu multe evenimente în spate, contacte cu mulți sportivi de performanță, cu care putem să facem acțiuni pe zona de online. Ne vom adapta și vom face în continuare acțiuni, așa cum am făcut și în primăvara lui 2020, când a debutat pandemia la noi, așa cum am făcut și în toamna anului trecut. Alexandrion Group a organizat o mulțime de evenimente și în pandemie. Cine vrea să vadă ce am făcut poate intra pe paginile noastre de Facebook sau pe site-urile noastre și poate studia. Asta voi prezenta și la Sports Business Academy, unde voi fi lector: cum ne-am descurcat noi în pandemie.

CITIȚI ȘI:

INTERVIU. Expert în marketing sportiv: „FCSB va ajunge «echipa din cartierul Berceni»” / „Lipsă de coerență și greșeli de comunicare la FRF” / „Suporterii lui Dinamo își fac treaba mai ceva ca un departament de marketing”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -