Era un ziarist talentat, respectat, apreciat. Lucra la o publicație prestigioasă, „Der Spiegel”. Premiile îl urmăreau la tot pasul. Și deodată s-a prăbușit totul. Cititorii germani au fost șocați să afle că marea vedetă de presă, Claas Relotius (35 de ani), și-a falsificat totul: și articolele, și acțiunile umanitare. A inventat intervuri și reportaje, dar și orfani sirieni către care îndrepta donații. Așadar, omul era și un talentat escroc.
„Într-o branșă în care pentru onestitate unii își dau libertatea și viața, apar și secături. Un jurnalist de la Spiegel își folosește talentul <<de romancier>> nu doar pentru a excela cu minciuni în presă, pentru a fi premiat și adulat de fani, ci și pentru a-i extorca pe aceștia din urmă, de bani pentru orfani inventați chiar de el”, scrie Dani Rockhoff pentru Hotnews.ro, într-o corespondență din Germania.
„El a înșelat, noi ne-am lăsat înșelați”
Publicația germană „Der Spiegel” a anunțat că a depus o plângere împotriva fostului său jurnalist-vedetă, Claas Relotius, pentru presupusă deturnare de fonduri, scrie „Le Figaro”. Relotius, care a recunoscut săptămâna trecută că a inventat zeci de fapte și declarații în articolele sale premiate și super-premiate, e suspectat că a furat donațiile strânse pentru copiii sirieni rămași fără părinți după războiul care a sfâșiat țara.
Conducerea „Der Spiegel” a aflat că Relotius ar fi cerut cititorilor să facă donații pentru orfanii de război, dar ar fi indicat contul său personal. „Der Spiegel va înainta procurorilor toate informațiile, în cadrul unei plângeri”, a anunțat publicația germană.
Este vorba despre un reportaj care relata viața orfanilor sirieni care trăiau pe străzile orașelor din Turcia. Fotoreporterul turc care a lucrat cu Claas Relotius la reportaj a semnalat și el mari inexactități în textul publicat.
„Der Spiegel” spune că nu mai are dubii: ziaristul a inventat complet personajele principale ale reportajului. „El a înșelat, noi ne-am lăsat înșelați”, precizează conducerea publicației, care zice că nu știe câți bani au fost colectați în urma apelului lui Relotius.
Există bănuieli că Relotius nici n-a călătorit în țările despre care a publicat reportaje mult apreciate, cu incontestabil talent literar: Mexic, Franța, Palestina.
Cei doi copii sirieni adoptați de o familie de medici. Ce ficțiune!
Într-o culegere de reportaje numită „Să facem valuri”, publicată de „Der Spiegel”, Relotius povestește că a reușit, cu mari eforturi, să aducă doi copii „la o familie de medici din Niedersachsen, care i-a adoptat pe amândoi”. Acum, conducerea revistei constată, jenată: povestea este o ficțiune.
Claas Relotius a fost angajat în redacția „Der Spiegel” în urmă cu un an, după ce o vreme lucrase pentru aceeaşi revistă ca freelancer. Recent i-a fost decernat premiul „Reporterul anului”, pentru un articol despre tineri sirieni care s-ar afla la originea războiului civil izbucnit în 2011.
Relotius și-a dat demisia de la „Der Spiegel” duminica trecută, pe 16 decembrie. Articolele sale sunt verificate și de conducerea „Die Welt”, o altă publicație prestigioasă cu care a colaborat Claas Relotius.