Doar 3 ediții ale competiției supreme au avut în careul de ași reprezentante de pe 3 continente!
În 1930, la chiar prima ediție, găzduită de Uruguay, semifinalistele au venit din America de Sud (Uruguay și Argentina), America de Nord (SUA) și Europa (Iugoslavia).
Vezi aici cea mai bună ofertă pentru cea mai surprinzătoare semifinală a mileniului!
În 2002, Asia (prin Coreea de Sud) se califica în premieră în semifinale, alături de reprezentantele “titanilor” Europa (Germania și Turcia) și America de Sud (Brazilia).
În 2022, la a doua ediție organizată în Asia, avem din nou o premieră în ceea ce privește pătrunderea în semifinale a unui continent care până acum n-a reușit acest lucru. Este vorba de Africa!
Așadar, calificarea Marocului, după ce-a câștigat grupa cu Croația, Belgia și Canada și a eliminat Spania și Portugalia, e o performanță epocală!
Franța și Maroc se întâlnesc în a doua semifinală de la Cupa Mondială, miercuri, 14 decembrie, de la ora 21.00, pe „Al Bayt Stadium” din Al Khor. Este un duel inedit. care are loc în premieră la un turneu final, în care deținătoarea trofeului are clar prima șansă. În trecut, Franța nu a pierdut niciodată în fața Marocului, câștigând de 5 ori și remizând de două ori, inclusiv în ultima confruntare, un amical la Saint-Denis (Paris), în noiembrie 2017 (2-2).
Nord-africanii sunt marea surpriză a turneului din Qatar, după această calificare istorică în semifinalele competiției. În plus, au un joc foarte bine organizat, cu o apărare solidă, care n-a cedat în fața niciunui adversar de mare calibru. Singurul gol încasat a venit de fapt după ce Aguerd și-a trimis mingea în proprie poartă, în ultima partidă din grupă, cea cu Canada.
Descoperă și tu surprizele pregătite de Superbet și alege-ți promoțiile care te interesează!
Maroc scrie istorie pentru fotbalul arab și african
Indiferent de ceea ce se va întâmpla în semifinala cu Franța, această echipă a Marocului și-a găsit locul în istoria fotbalului. Națiunea din nordul Africii este prima de pe continentul ei care ajunge în această fază la Cupa Mondială. De asemenea, calificarea în ”careul de ași” reprezintă o premieră absolută și pentru fotbalul arab. În plus, Marocul e doar a treia țară din afara Europei și a Americii de Sud, după SUA în 1930 și Coreea de Sud în 2002, care ajunge atât de departe la turneul final global.
Maghrebienii au venit în Qatar cu o echipă destul de bună, cu un mare potențial, dar care nu avea experiența multor altora și, de aceea, nu era cotată cu mari șanse nici măcar la calificarea din grupe. A început însă foarte bine, cu un 0-0 în fața Croației și cu un 2-0 în fața Belgiei, echipele cele mai puternice din grupa sa. Cele patru puncte echivalau aproape cu calificarea, una obținută apoi fără probleme, 2-1 în fața Canadei, echipă care era deja eliminată din competiție înaintea ultimului joc.
Calificați doar pentru a doua oară în istorie în fazele eliminatorii de la Cupa Mondială, marocanii au continuat în aceeași notă, provocând două dintre cele mai mari surprize din turneu. Mai întâi, nord-africanii au făcut un meci excelent în fața Spaniei. Nu s-a marcat însă, iar portaul Bono a avut ocazia să fie erou la loviturile de departajare, unde echipa lui s-a impus cu 3-0!
Maroc a intrat în istorie apoi prin victoria cu 1-0 în fața Portugaliei, din sferturile de finală. Succesul în fața celeilalte echipe din Peninsula Iberică a venit în 90 de minute, datorită golulului lui En-Nesyri dinainte de pauză. Atacantul Sevillei s-a înălțat excelent în minutul 42 și a înscris, ajutat și de ieșirea greșită din poartă a lui Diogo Costa. Apoi, în partea secundă, jucătorii lui Walid Regragui s-au închis excelent, așa cum au făcut-o și în precedentele partide, iar lusitanii au avut puține șanse de a reuși golul care să trimită meciul în prelungiri.
Contra Franței se anunță din nou o misiune imposibilă pentru marocani, dar cam la fel arătau lucrurile și în grupa cu Croația și Belgia, dar și în partidele eliminatorii cu Spania și Portugalia.
Sunt însă probleme din ce în ce mai mari în lotul lui Regragui, în special în defensivă. Aguerd și Mazraoui n-au jucat nici în sferturi și sunt slabe șanse ca ei să fie recuperați până miercuri. În plus, în jocul precedent s-a accidentat și căpitanul Saiss, ceea ce înseamnă că doar Hakimi mai este apt din linia defensivă inițială. Cu Franța va absenta și una dintre variantele de rezervă din atac, Walid Cheddira, care a fost eliminat în finalul meciului cu Portugalia.
Ce mai trebuie să știm
- Franța a alternat victoriile și înfrângerile în fața echipelor africane la Cupa Mondială, iar ultima dată a pierdut contra Tunisiei.
- Nicio echipă n-a pierdut vreodată de două ori în fața unor țări din Africa în aceeași ediție a Cupei Mondiale.
- Franța este în a șaptea semifinală la Cupa Mondială. Le-a pierdut pe primele 3 (1958, 1982, 1986), dar le-a câștigat pe ultimele 3 (1998, 2006, 2018).
- Maroc este echipa africană cu cea mai lungă serie invincibilă la Cupa Mondială – 6 meciuri (3 victorii, 3 egaluri).
- În universul Superbet, marcate cu SA, respectiv SP în vizual sunt SuperAvantaj (de câte ori aceste echipe au plătit mai devreme pariurile pe victoria lor) la acest SuperMondial, respectiv dacă au fost programate la SuperProno (concursul de pronosticuri cu premii zilnice de 100.000 de lei).
Echipele probabile
FRANȚA: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouameni, Rabiot – Dembelé, Griezmann, Mbappé – Giroud.
MAROC: Bono – Hakimi, El-Yamiq, Dari, Attiat-Allah – Ounahi, Amrabat, Amallah – Ziyech, En-Nesyri, Boufal.