Comunitatea serviciilor de informații din Statele Unite a avertizat, chiar de luni seara, că Rusia a declanșat o operațiune de amploare în interiorul Americii, cu scopul de a incita populația la violențe marți, în ziua alegerilor prezidențiale, dar și după aceea. Atacul hibrid lansat de Moscova are ca scop exacerbarea delirantă a tensiunilor firești în astfel de zile, oamenii fiind îndemnați să-i atace chiar și pe candidații la președinție.
Războiul hibrid lansat de Rusia împotriva Occidentului, aici fiind incluse SUA, Canada și Uniunea Europeană, nu are neapărat ca scop favorizarea unui anumit candidat ori partid – deși GRU și SVR au și astfel de ținte –, ci mai ales dinamitarea societăților respective. În cazul SUA, Rusia lucrează de multă vreme la mărirea disensiunilor deja existente între diversele grupuri sociale până la gradul în care oamenii ajung să se atace reciproc.
Din acest punct de vedere, apariția lui Donald Trump în prim-planul Partidului Republican a fost o mană cerească pentru regimul Putin. Voluntar sau nu, Trump a devenit principalul vector de transmitere a mesajelor propagandei rusești, stârnind resentimente uriașe în rândurile populației. Așa a fost posibil asaltul asupra Capitoliului lansat în ianuarie 2020 de fanaticii care credeau teoriile conspirației lansate de ruși și reluate în spațiul public de Donald Trump.
Momentul 5 noiembrie 2024 se anunță un alt punct când America este vulnerabilă, iar Rusia încearcă să atace decisiv. Putin visează la adâncirea tensiunilor din SUA atât de mult, încât acolo să se producă un război civil.
Mai jos, comunicatul comunității de informații a SUA.
„Adversarii străini, în special Rusia, desfășoară operațiuni de influență suplimentare menite să submineze încrederea publică în integritatea alegerilor din SUA și să alimenteze diviziunile dintre americani“
„Astăzi, Biroul Directorului Serviciului Național de Informații (ODNI), Biroul Federal de Investigații (FBI) și Agenția pentru Securitate Cibernetică și Securitatea Infrastructurii (CISA) au emis următoarea declarație:
De la declarația noastră de vineri, CI (comunitatea de informații – n. red.) a observat că adversarii străini, în special Rusia, desfășoară operațiuni de influență suplimentare menite să submineze încrederea publică în integritatea alegerilor din SUA și să alimenteze diviziunile dintre americani. CI se așteaptă ca aceste activități să se intensifice până în ziua alegerilor și în săptămânile următoare, iar agențiile de influență străine să se concentreze asupra statelor swing (statele americane unde lupta dintre Trump și Harris este indecisă – n. red.).
Rusia este cea mai activă amenințare. Conform informațiilor de care dispune CI, actorii de influență legați în special de Rusia produc videoclipuri și creează articole false pentru a submina legitimitatea alegerilor, pentru a insufla alegătorilor teamă cu privire la procesul electoral și pentru a sugera că americanii recurg la violență unii împotriva altora din cauza preferințelor politice. Aceste eforturi riscă să instige la violență, inclusiv împotriva funcționarilor electorali. Anticipăm că actorii ruși vor lansa conținuturi fabricate suplimentare cu aceste teme până în ziua alegerilor și în zilele și săptămânile de după închiderea urnelor.
- CI apreciază că actorii de influență ruși au postat și amplificat recent un articol în care se susținea în mod fals că oficialii americani din statele swing intenționează să orchestreze fraudarea alegerilor folosind o serie de tactici, cum ar fi umplerea urnelor cu buletine de vot și atacurile cibernetice.
- Actorii de influență ruși au produs și amplificat, de asemenea, un videoclip recent care prezintă în mod fals un interviu cu o persoană care pretinde că a comis o fraudă electorală în Arizona, implicând crearea de buletine de vot false în străinătate și modificarea listelor electorale în favoarea vicepreședintelui Kamala Harris. Secretarul de stat din Arizona a respins deja afirmația video ca fiind falsă.
Iranul rămâne, de asemenea, o amenințare semnificativă de influență străină pentru alegerile din SUA. După cum s-a menționat într-o actualizare anterioară, am evaluat că Iranul a desfășurat activități cibernetice rău intenționate pentru a compromite campania fostului președinte Trump. Actorii de influență iranieni ar putea, de asemenea, să încerce să creeze conținut media fals menit să suprime votul sau să alimenteze violența, așa cum au făcut în ciclurile electorale anterioare. Am raportat anterior că Iranul rămâne, de asemenea, hotărât să se răzbune pe anumiți foști oficiali americani pe care îi consideră vinovați de moartea comandantului Soleimani al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice-Forța Qods (IRGC-QF) în ianuarie 2020. Aceasta l-a evidențiat în mod repetat pe fostul președinte Donald Trump printre țintele sale prioritare de răzbunare.
Având în vedere eforturile continue de influențare ale adversarilor străini și volumul tot mai mare de conținut neautentic online, CISA recomandă alegătorilor să caute informații din surse oficiale de încredere, în special de la funcționarii electorali locali și de stat.
FBI și CISA încurajează campaniile și părțile interesate din infrastructura electorală să raporteze informații privind activități suspecte sau infracționale coordonatorilor locali pentru infracțiuni electorale prin intermediul birourilor de teren ale FBI (fbi.gov/fieldoffices), sunând la 1-800-CALL-FBI (1-800-225-5324) sau online la ic3.gov. Incidentele cibernetice cu impact asupra infrastructurii electorale pot fi, de asemenea, raportate la CISA, apelând 1-844-Say-CISA (1-844-729-2472), trimițând un e-mail la report@cisa.dhs.gov sau raportând online la adresa cisa.gov/report. Părțile interesate de infrastructura electorală și publicul pot găsi resurse suplimentare despre cum să se protejeze împotriva amenințărilor cibernetice și fizice la adresa #PROTECT2024 a CISA (cisa.gov/protect2024).“
Nu de asta exista retelele sociale maica ?
musk CE A FACUT ?
Cine maica promova feisbucu in Romania acum 10-15 ani ? Ielena Udrea maica ?