vineri, aprilie 26, 2024
AcasăViațaNaturaE caniculă? Va fi de ZECE ori mai cald!

E caniculă? Va fi de ZECE ori mai cald!

-

Valul de căldură afectează într-un număr de zile dublu orașele europene față de zonele rurale pentru că se crează un fenomen de insulă de căldură urbană provocat de asfaltul și betonul care absorb căldura pe timpul zilei și o eliberează peste noapte, arată Jürgen Kropp, de la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam (Potsdam Institute for Climate Impact Research- PIK). 

Potrivit specialistului citat de National Geographic, în absența unor reduceri majore a emisiilor de carbon, numărul zilelor de caniculă în orașe se așteaptă să crească de 10 ori pe parcursul acestui secol!

Primele cinci veri cu cele mai mari temperaturi din ultimii 500 de ani au fost înregistrate în ultimii 15 ani și au lăsat în urmă cifre îngrijorătoare în ceea ce privește numărul morților cauzate de căldură, arată Stephen Leahy în National Geographic.

- Advertisement -

”Topirea calotei arctice amplifică fenomenul de încălzire în zonele nordice ale Planetei și acest lucru afectează circulația curenților de aer”, arată Dim Coumou, de la Vrije Universiteit Amsterdam. Curenții de aer sunt determinați de diferențele de temperatură dintre aerul rece arctic și cel cald de la tropice.

Creșterea temperaturilor polare, ultima iarnă înregistrând cel mai mic nivel al calotei polare, reduce diferențele de temperatură și încetinește circulația curenților. Fenomenele meteorologice sunt afectate, fie că e vorba de valul de căldură sau ploi torențiale.

Europa a tras învățămintele valului de căldură din 2003, care a ucis peste 70.000 de persoane pe continent, spune Richard Keller, profesor de istorie medicală la Universitatea din Wisconsin-Madison, citat de Digi24.ro.

- Advertisement -

Potrivit acestuia, numărul morților ar trebui să fie mai mic în acest an, pentru că multe țări sunt deja mai bine pregătite și serviciile de urgență știu la ce să se aștepte.

Maxima în România: 44,7 grade Celsius

Luna lui Cuptor se anunţă capricioasă în majoritatea regiunilor, cu caniculă şi furtuni violente. Conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), temperaturile vor creşte în iulie, iar instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.      Luna iulie, reprezentativă pentru sezonul estival, este cea mai călduroasă lună a anului. Temperatura aerului este mai mare decât în iunie, iar gradul de instabilitate mai redus, în majoritatea zonelor ţării. Din cauza modificărilor în distribuţia circulaţiei aerului deasupra ţării noastre, valorile medii ale temperaturii lunii iulie înregistrează o creştere între 1 şi 3ºC faţă de luna iunie.

Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3ºC şi s-a înregistrat la Calafat, în data de 24 iulie 2007

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -