Marți seara, la o zi după ce și-a preluat mandatul de președinte al României, Nicușor Dan a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, Donald Trump. Discuția a durat circa 10 minute, iar președintele SUA l-a invitat pe cel român să facă o vizită oficială la Washington.
În camapania electorală pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale, candidatul extremist George Simion l-a atacat constant pe pro-europeanul Nicușor Dan pe tema relațiilor cu actuala conducere a SUA, spunând că „nu-l bagă nimeni în seamă la Washington”.
Simion se lăuda că are relații solide cu personaje influente din Administrația Trump. De fapt, el avea acces la câțiva influenceri MAGA pe care i-a plătit generos din banii românilor (prin subvenția primită de AUR) – 1,5 milioane de dolari doar în cadrul unu contract semnat de vicepreședintele AUR, Marius Dorin Lulea.
În schimb, Nicușor Dan s-a limitat la o afirmație laconică, deloc lăudăroasă: „Dacă voi deveni președinte, voi avea relații instituționale, corecte, și cu Administrația SUA – partener strategic al României –, și cu conducerile celorlalte state care ne sunt partenere”.
N-au trecut două săptămâni și atacurile lui Simion – „pe Nicușor nu-l bagă nimeni în seamă la Washington” – sunt deja ridiculizate de realitate, iar vorbele calculate ale fostului primar al Capitalei se confirmă cu vârf și îndesat.
Marți, 27 mai, în cea de-a doua sa zi la Palatul Cotroceni, Nicușor Dan a avut o discuție de circa 10 minute nu cu oricine de la Casa Albă, ci cu însuși președintele Donald Trump.
Deși Administrația Prezidențială de la București nu a comunicat nimic pe această temă, e aproape sigur că Donald Trump a fost cel care a inițiat convorbirea.
Abordat de reporteri miercuri dimineață, Nicușor Dan a dat de înțeles că a fost opțiunea părții americane ca discuția să nu fie făcută publică.
N-au discutat despre apă – hrană – energie, ci despre Ucraina – securitate – energie
Conform unor surse prezidențiale, citate de mai multe publicații, principalele teme de discuție între Nicușor Dan și Donald Trump au fost energia, securitatea în Europa și situația din Ucraina.
În cadrul convorbirii, președintele Donald Trump l-a invitat pe Nicușor Dan în Statele Unite, iar Nicușor Dan l-a invitat la rândul său pe liderul american în România. Nu au fost stabilite detalii concrete (în primul rând, calendarul posibilelor vizite pe axa București – Washington), dar s-a convenit că vor exista și alte discuții, lămuritoare, atât la cel mai înalt nivel, cât și pe canale diplomatice și guvernamentale.
Este o schimbare de ton a Administrației Trump, care în urmă cu câteva luni trimitea săgeți otrăvite în direcția conducerii pro-europene a României și dădea semnale de sprijin pentru candidatul extremist George Simion, mai ales prin vocea vicepreședintelui JD Vance și a miliardarului Elon Musk. În această operațiune au fost folosiți și mercenarii MAGA, deveniți influenceri contracost. Mai mult, Admiistrația Trump a scos România din programul Visa Waiver cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, decizie lăudată de „patriotul” George Simion.
Mișcarea diplomatică a lui Nicușor Dan
Miercuri, 21 mai, la trei zile după ce a câștigat alegerile prezidențiale, a făcut o primă mișcare diplomatică în direcția Washington, deși nu preluase încă funcția de șef al statului: a scris un mesaj pe platforma X, în care a transmis mulţumiri preşedintelui SUA, Donald Trump, după ce acesta a anunţat numele noului ambasador SUA la Bucureşti, Darryl Nirenberg.
Președintele ales al României a spus atunci că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Donald Trump şi cu administraţia acestuia pentru a consolida parteneriatul strategic România – SUA.
Nicușor Dan: „Aş dori să-i mulţumesc preşedintelui Trump pentru conducerea sa fermă şi angajamentul faţă de relaţia dintre România şi Statele Unite, precum şi pentru nominalizarea domnului Darryl Nirenberg în funcţia de ambasador al Statelor Unite în România. Îi transmit felicitările mele domnului Nirenberg pentru nominalizarea sa. Aştept cu nerăbdare să colaborez îndeaproape cu preşedintele Trump şi cu administraţia sa pentru a consolida în continuare Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite. Ţările noastre sunt legate de decenii de cooperare, susţinută de valori comune şi interese comune. Sunt pe deplin încrezător că, împreună, vom realiza proiecte majore care vor aduce mai multă securitate şi prosperitate popoarelor noastre”.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
I-auzi maica, unul Hubert Thuma, de la peneleu, nu-l vrea pe Bolojan prim ministru.
L-au scos in fata: Huberte tu nu-l vrei pe Bolojan, nu-i asa ?
Nici auritul pesede nu-l vrea.
Ca sa vezi intamplare.
Varanul de la Grivco si-o fi crescut numarul de soldati de prin conducerea statului ?