O serie de asociații ale românilor din afara țării, dar și organizații non-guvernamentale din țară îi cer premierului Viorica Dăncilă să nu îl accepte pe Tit Liviu Brăiloiu în funcția de ministru pentru românii de pretutindeni.
Senatorul PSD Tit Liviu Brăiloiu (54 de ani), propus la Ministerul pentru românii de pretutindeni în locul Nataliei Intotero, s-a remarcat printr-o serie de acțiuni și declarații controversate.
„Prinţeso, s… p…”
În septembrie 2018, Brăiloiu a întrebat-o pe Carmen Dan, la audierile pe tema violențelor din 10 august, dacă în opinia sa se impune ”o reglementare care să controleze și aceste rețele sociale”. ”Nu avem pentru Facebook nici un control. Credeți că guvernul poate iniția acest tip de legislație?”, a întrebat senatorul PSD. Ministrul de interne și-a arătat ”toată disponibilitatea” pentru o astfel de inițiativă.
În ședința de plen din 21 decembrie 2017, senatorul PSD Liviu Brăilou i-a adresat cuvinte injurioase Florinei Presadă. ”Prințeso, s… p…”, i-a spus Brăiloiu când senatoarea USR i-a dat drept cadou de sărbători un exemplar din ”Ferma animalelor”, de George Orwell.
În decembrie 2017, după injuriile aduse de senatorul PSD Liviu Brăiloiu, Florina Presadă a povestit incidentul:
„Ceea ce a spus domnul Brăiloiu nu poate fi reprodus. Pot să vă relatez, în schimb, contextual. Și anume, noi, membrii grupului senatorial al USR ofeream cărți membrilor Senatului de la PSD. Este vorba despre ”Ferma Animalelor”, de George Orwell. O serie de senatori PSD au aruncat cărțile pe jos, mă refer la doamna Ecaterina Andronescu, domnul Bodog, chiar doamna Arcan, de asemenea. Iar domnul Brăiloiu, vizibil deranjat de acest gest, a început să mă insulte și să mă înjure. Nu este prima dată, voi face o plângere împotriva dumnealui la Biroul Permanent, unde există un Regulament al Senatului care trebuie respectat. Am cerut în acel moment domnului Manda, care era președinte de ședință, să suspende sedința, însă a refuzat să facă acest lucru. Data viitoare, poate ar trebui să-i ofer niște cărți de joc, dumnealui și domnului Șerban Nicolae, poate așa îl interesează,” a povestit la vremea respectivă Florina Presadă.
Brăiloiu a locuit mai mulți ani în Spania, acolo unde încă deține o proprietate imobiliară în indiviziune cu o femeie din Eforie. În 2005, el a intrat în politică, în PSD, fratele său fiind primar din partea acestei formațiuni în localitatea Eforie. În 2009, a ajuns pentru o scurtă perioadă de timp prefect al județului Constanța, iar din 2016 este senator, reprezentând județul Constanța în camera superioară a Parlamentului. Din 2018, este și președintele comisiei care răspunde de siguranța națională.
Comunicatul asociațiilor care îl contestă pe Brăiloiu
Solicităm premierului să nu accepte în funcția de Ministru al Românilor de Pretutindeni pe d-l Tit-Liviu Brăiloiu.
Organizațiile non-guvernamentale și comunitățile civice semnatare solicită doamnei prim-ministru în termenii cei mai fermi să nu propună un personaj cu comportament incompatibil cu funcțiile publice pentru o funcție de ministru.
Domnul Brăiloiu s-a remarcat în spațiul public prin atitudini deplasate: gesturi obscene, limbaj vulgar, misoginism. De asemenea, este notorie lipsa informațiilor publice despre perioade importante din activitatea profesională și educația domnului Brăiloiu, precum și lipsa unui Curriculum Vitae de pe pagina sa de senator.
https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx?ParlamentarID=024e0d92-c74d-40ba-b942-154afe4d237f
https://ro.wikipedia.org/wiki/Tit-Liviu_Br%C4%83iloiu
Prin urmare, noi considerăm evident faptul că dl. Brăiloiu nu este calificat să reprezinte românii, cu atât mai puțin pe noi, românii din afara frontierelor.
Românii de pretutindeni, atât din țară, cât și din afara ei, sunt caracterizați prin cinste și profesionalism. Doamnă prim-ministru, vă invităm să propuneți un candidat corespunzător cetățenilor acestei țări și demnității funcției de ministru.
Semnează:
Din diaspora
Canada Save Roșia
Diaspora Franța solidară cu România
Diaspora Milano
Grupul Civic Madrid
Mișcarea civică Diaspora Belgia
Protestatari Pro-Democrație Londra
Rezist Berlin
Rezist Dublin
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
Rezist Lyon
Rezist Marseille
Rezist Milano
Rezist WMW
Rezist Zürich
Rezistăm și la Paris
Rezistența din Diaspora
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Din țară:
#activAG Pitești
#Rezist Galați
#REZISTENȚA
Acțiunea Civică Galați
Aradul Civic
Asociația Platforma România 100
Corupția Ucide
Cuza Avea Dreptate – Iași
Procivic Baia Mare
Reset
Rezistența Constanța
Umbrela Anticorupție Cluj
VeDem Just – Asociația Voci pentru Democrație și Justiție
Cel mai corect ar fi ca Diaspora sa aleaga singura pe cineva care sa-i reprezinte in Parlamentul din Bucuresti. O persoana care a trait si traieste in afara Tarii, cunoaste problemele pe care le au romanii din Diaspora cu: Consulatele si Ambasadele romanesti din strainatate, deasemenea, pentru organizarea de schimburi culturale si ajutor pentru raspundirea cunostintelor despre Romania, promovarea investitiilor etc.