Anunțul amenințător al ministrului Tudorel Toader, în sensul restaurației totale pro-infractori, a provocat îngrijorări suplimentare printre magistrați. Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al CSM, a reacționat prompt, prin explicații pertinente pe Facebook.
Mai mult, magistratul a intrat în dialog cu câțiva cititori. Unul dintre ei, referindu-se la sistemul de justiție în „epoca Tudorel Toader”, a întrebat: „Și nu e clar pentru toată lumea că suntem bolnavi în fază terminală?”. Cristi Danileț a răspuns: „Metastază”.
Mesajul judecătorului Cristi Danileț
„Văd că ministrul Justiției anunță măsuri compensatorii pentru condamnații penal, începând cu anul 2014 și până la zi, care nu mai pot depune contestații în anulare cu privire la completul de 5 judecători de la ICCJ care i-a judecat definitiv. Evident, este vorba de demnitari ai statului condamnați mai ales pentru acte de corupție și asimilate corupției.
Eu zic că se pripește. Ca ministru al justiției ar trebui să vegheze la înfăptuirea justiției și nu la macularea condamnaților printr-un fel de reabilitare inventată ad-hoc.
Astfel, se pare că ministrul face referire la persoane condamnate care nu mai pot ataca deciziile judecătorești cu vreo cale ordinară sau extraordinară de atac. Asta înseamnă că justiția a spus: <<EȘTI VINOVAT!>> în mod definitiv. Păi, atunci, nimeni și nimic nu poate încălca o astfel de decizie. Nu are importanță că au fost condamnați de anumiți 5 judecători și nu de alți 5 judecători. Judecătorii nu pot fi aleși de părți, am trecut de vremea când se făceau astfel de șmecherii prin instanțe.
Condamnaților definitiv nu li se cere iertare și ei nu pot fi despăgubiți. Ei sunt vinovați de încălcarea legii, au cazier judiciar și trebuie să își ispășească pedeapsa. Este bolnavă țara unde condamnații sunt lăudați, victimizați, transformați în lideri de opinie. Astfel de persoane nu pot beneficia de măsuri compensatorii din partea statului. Sunt niște oameni ai fărădelegii și atât.”
Danileț ignoră faptul dovedit că respectivele complete au fost constituite cu încălcarea legii. Culmea, chiar de entitatea cu rolul principal desemnat explicit în Constituție pentru înfăptuirea justiției corecte.
Dacă un complet a fost alcătuit ilegal, este normal ca decizia să să poată fi atacată extraordinar.
Fiat iustitia, et pareat mundus spuneau strămoșii noștri. Totuși, acum nu e cazul piară lumea fiindcă se dă o șansă celor care nu au avut parte de o justiție făcută cu respectarea legii, la un recurs extraordinar.
Mai mult, poate profita și procuratura să atace dosare pierdute. Poate așa vom vedea și noi un dosar adevărat de mare corupție instrumentat. Și când zic mare, nu mă refer cu o consumație de 35 de lei și nici măcar la angajarea în TR a două secretare. Mă refer la acelea de zeci și chiar sute de milioane, din care justiția băsistă nu a reușit să finalizeze niciunul.
Altfel, sunt de acord, simptomele sunt de metastază în sistemul de justiție.
Dar, vina este a celor care au căpușat-o cu protocoale secrete și practici de intimidare a magistraților, care iată ies la iveală, precum metastazele, în toate cotloanele justiției din toată țara.