miercuri, mai 14, 2025
AcasăOpiniiDespre prezența la vot. Contra-exemplul Mircea Badea

Despre prezența la vot. Contra-exemplul Mircea Badea

-

Am urmărit și eu, în reluare, dezbaterea de la Antena 3 CNN, între Nicușor Dan și absența lui George Simion.

Ce m-a șocat mai mult nu a fost prestația directă, respectiv cea resuscitată din trecut a prezidențiabililor, ci atitudinea jurnalistului, comentatorului și polemistului Mircea Badea. Acesta a declarat cu o față închisă, cu o mină încrâncenată și cu o falsă nonșalanță (probabil bine orientată), că în ziua votului el va rămâne acasă.

Redau integral declarația lui Mircea Badea, accesibilă oricui, făcută de acesta după dezbatere, la sfârșitul emisiunii, mai precis în momentul în care fiecare analist prezent și-a formulat impresiile și concluziile personale. Mircea Badea profită de un comentariu al unui coleg de platou pentru a exprima o îndoială: nu crede că o prezența mare la vot l-ar avantaja pe Nicușor Dan. Nu îndoiala (perfect legitimă) e cea care pune vreo problemă, ci declarația personală exprimată în consecință.

Iat-o, în contextul în care a fost exprimată:

- Advertisement -

„Întrebarea, strict aritmetică la mine, e de ce niște indeciși s-ar decide pentru Nicușor Dan. Pentru că decizia, în opinia mea, în momentul în care ne găsim, este strict bazată pe frică: frica pe de o parte de ruși și de cursul valutar, iar pe de altă parte, mă rog, frica de Codlea și de Kovesi, care ar putea reveni. Sunt absolut în spiritul domnului Ciuvică, în spiritul în care dânsul a înțeles mesajul lui Nicușor Dan, apropo de progresism și de conservatorism. A zis: «Dom’ne, de ce să ne certăm între noi? Să facă fiecare cum vrea, să stabilească fiecare ce vrea și cu asta basta!». Eu sunt de acord, eu nu mă cert cu nimeni, dar nu mă duc la vot. Îi las pe cetățeni să decidă prin vot…

„Să-ți decidă viitorul”, a intervenit moderatorul Mihai Gâdea.

„Da, să-mi decidă viitorul, să decidă viitorul pe care-l vor cetățenii, mă dau pe mâinile lor”, a continuat Mircea Badea.

- Advertisement -

„Aveți, deci, grijă ce votați pentru domnul Badea, să nu-i decideți viitorul prost!”, a închis paragraful Mihai Gâdea, puțin mușcător.

Am crezut inițial ca nu am auzit bine, mai ales că o altă jurnalistă a preluat tema rămasului acasă în ziua votului și a brodat pe subiect.

Cum să fii o persoană publică, cu ani de presă în spate, urmărit de ani de zile pe ecran de sute de mii de oameni și să zici ca stai acasă într-o zi de vot? Oricât ai fi de blazat sau scârbit, oricât ai detesta candidații calificați, cum să spui o asemenea gogomănie?

Domnul Badea putea  să declare că se duce la vot, dar că își neutralizează votul, nu alege pe niciunul dintre cei doi. Că pune ștampila pe amândoi și astfel nu votează pe niciunul. Dar că se duce la vot, din respect pentru votul în sine, pentru exercițiul democratic. Nu că stă acasă.

Cum adică, să stai acasă? Să o mai și declari la o oră de maximă audiență, promovând astfel lipsa de civism?

Atunci când  meseria ta e să comentezi actualitatea (mai ales actualitatea politică), însă tu nu te duci la vot, nu faci decât să dai dovadă de o escrocherie intelectuală de proporții. Îți exerciți dreptul de a comenta, dar nu pe acela de a acționa, de a decide. Vorbești, dar nu faci nimic, nici măcar datoria civică. Totală incoerență – nu numai profesională, ci și personală.

Norocul lui Mircea Badea, probabil, e că, date fiind particularitățile democrației românești, nu va fi nevoit să-și facă mea culpa în mod public pentru a-și păstra jobul sau urmăritorii.

Reamintesc, fără nicio dorință de a face morală cuiva, că deși votul în România nu e obligatoriu, acesta este o datorie civică, o datorie de onoare, și că acesta e modul în care acest drept civil, obținut cu sacrificii și durere, trebuie promovat, nu descurajat.

Ai dreptul să renunți la acest drept, nu te bagă nimeni în pușcărie pentru asta.

Însă a refuza cu bună-știință să te exprimi prin vot, a te autoexclude din procesul democratic înseamnă a renunța în nume propriu la democrație. Nu e la curent Mircea Badea cu aceste noțiuni de bun-simț, de civism elementar? Mă îndoiesc.

Ce să înțelegem din declarația acestuia? Că-i îndeamnă și pe alții să stea acasă?

DE ACEEAȘI AUTOARE:

Lupta dacilor cu Soros

Fascismul trumpist

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -