miercuri, iulie 9, 2025
AcasăOpiniiDe la Stolo la Bolo

De la Stolo la Bolo

-

Lăsați orice și imaginați-vă că nu trăim în 2024, ci în 1991! Țara e în criză. E nevoie de măsuri urgente, altfel nu trecem iarna.

Prim-ministru ajunge dl. Stolojan. Care, pentru macro-stabilizare, decide naționalizarea valutei; adică populația și firmele sunt obligate să schimbe valuta în lei la cursul decretat din pix de stat.

Acum imaginați-vă că majoritatea influencerilor și a televiziunilor aplaudă această „reformă” – așa cum se întâmplă în realitate azi.

Stați un pic! Chiar așa s-a întâmplat și în 1991.

- Advertisement -

Și chiar așa se întâmplă și acum.

***

Nu exista alternativă? Oh, ba da. Se știa și la vremea respectivă, unii au înțeles ulterior, că naționalizarea valutei însemna doar o tragere de timp. Mai făcea statul rost de ceva bani, ca să treacă iarna. A fost o expropriere generală, o măsură care a salvat pe termen scurt situația, cu prețul compromiterii reformelor. România a înregistrat un „deceniu pierdut” în anii 1990.

- Advertisement -

Pentru ca reformele chiar să se întâmple, este necesar ca statul să nu mai împiedice acumularea de capital, să nu mai bage mâna în buzunarul oamenilor care nu vor decât să-și vadă de treabă.

Faptul că majoritatea influencerilor de azi sunt afiliați unei anumite orientări (intervenționiste / etatiste) nu e ceva nou. Așa au stat lucrurile mereu în România. De asta am fost ultimii la reforme. De asta cu greu am avut parte de libertate și de liberalism. De asta, fiindcă le-au compromis ei.

***

„Suntem printre țările cu cele mai mici venituri fiscale din UE, sub 30% din PIB, față de 40% în vestul Europei”.

Ăsta e un argument contra creșterii impozitelor!

Fiindcă dacă te uiți la multe din țările cu venituri fiscale mari, ce vezi? Aceleași state cu datorii enorme, care băltesc economic și fără nici un progres de mulți ani de zile, în contratimp cu ce înseamnă evoluția omenirii.

Birurile nu au adus niciodată fericirea, din contră. Și e un adevărat blestem al resurselor, o validare excepțională la scară istorică a eșecului programelor de asistență externă, acela că România mărește taxele de 4 ani consecutiv, după ce a început să beneficieze de cel mai mare ajutor extern din istoria sa. E de pus în ramă și de predat studenților, alături de alte cazuri similare.

***

Vi se pare normal ca în Programul de guvernare din 2020 să figureze reorganizarea companiilor financiare din subordinea Ministerului Finanțelor, iar în Programul de guvernare din 2024, pe timp de foame de bani și seriozitate maximă, să nu mai figureze așa ceva?

Mie nu.

Desigur, degeaba a figurat chestia asta în Programul de guvernare din 2020, că în loc să vedem reforma companiilor de stat, am văzut înmulțirea lor, prin înființarea a încă unei bănci (Banca de dezvoltare).

Mă rog, intenția a contat, mai departe ne amintim ce s-a întâmplat cu guvernarea și regimul de tristă amintire.

Doar că acum nici nu se pomenește așa ceva. Dacă nici nu se pomenește, la ce reformă să ne așteptăm?

DE ACELAȘI AUTOR:

Elita de pradă

PSD, treci la spălat vasele!

Nicușor și impostorul

1 COMENTARIU

  1. Foarte buna observatia. Cand ai cel mai mic venit pe cap de locuitor tu cat Stat Roman te apuci sa majorezi semnificativ taxele si impozitele? Aceasta majorare a venit pentru ca noi toti sa facem chetam sa platim salariile si pensiile nesimtite pana Statul reuseste sa-si faca curatenie in propria ograda. Evident ca PSDNL au creat aceasta anomalie sub inaltul patronaj al presedintelui Iohannis. Insa aceasta saracire a populatiei ar trebui sa aiba si un orizont de timp. Statul trebuie sa aiba un termen limita pana la care sa-si rezolve probleme, ori vad ca noi toti oferim un cec in alb actualei guvernari. Ilie Bolojan s-a limitat deocamdata doar la lovirea in omul de rand si in mediul privat si asa sufocat de concurenta neloiala din Asia si UE. Avem societati comerciale care trebuiau sa aiba sediul in Romania pentru a plati taxe colectate, insa nu s-a facut nimic. Asistam pasivi cu nemti, cehi, polonezi ofera magazine online in limba romana la preturi mult mai mic cu care cara TVA si profitul in tarile lor. Este interzis asta peste o suma insa Guvernul cauta evazionistii in Romania. Totalul cumparaturilor online este de aproape 4 miliarde euro din afara tarii si cred ca suma este 2 – 3 ori mai mare in realitate. Pai pierdem TVA, impozit pe profit foarte mare. In acelasi timp piata locala nu este protejata. Daca ma uit la TVA l-am marit deci vom colecta cam la fel pentru ca piata merge prost. Impozitul pe dividende a crescut de peste 3 ori in ultimii 3 ani determinand orice antreprenor sa inchida sau sa se relocheze (cine poate). Avem o datorite neplatita esalonata pana in 2029 fata de magistratii care au dat statul in judecata pentru privilegii pe care singuri si le-au alocat. Nimic despre realitati, faptele arata ca cei buni platnici sunt calcati in picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -