Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat situaţia drept „foarte gravă”. Spune că suntem în pragul unei epidemii de gripă. Au apărut deja primele 16 decese, printre care şi un bebeluş de 11 luni.
Partea proastă e situaţia din spitalele româneşti, posibilitatea infectării intraspitaliceşti, plus alte probleme vechi legate de dotare, criza personalului, haosul din sistem. De aceea, ideal ar fi să nu ajungeţi la spital şi să vă imunizaţi copilul cu metode confirmate până acum că au succes.
Aşadar, ce pot face părinţii pentru copiii lor? Jurnaliştii de la CSID.ro au ales câteva sfaturi utile:
- O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată (alăptarea la sân se dovedeşte a fi un aliat în formarea sistemului imunitar).
- Fructe şi legume de sezon, carne, ouă şi lactate din surse sigure şi gătite dietetic trebuie să constitue alimentaţia de zi cu zi.
- Somnul de calitate – un alt factor important care menţine sănătatea copiilor şi ajută la refacerea organismului afectat de boală. Aerisiţi camerele înainte de culcare şi la trezire.
Evitaţi pe cât posibil contactul cu persoanele bolnave.
– De asemenea, este de evitat să duceţi copiii mici în spaţii închise şi aglomerate, în spitale (dacă nu este o urgenţă medicală).
– Important este să nu locuiţi într-o casă afectată de mucegai ori în care se fumează – mucegaiul şi fumul de ţigară afectează sănătatea copiilor de asemenea.
– Membrii familiei răciţi trebuie să tuşească şi să strănute în şerveţele de hârtie care se aruncă imediat la coşul de gunoi. Aceştia se vor spăla pe mâini des.
De asemenea, în dorinţa de a proteja copiii de răceli, unii părinţi îi îmbracă prea gros, iar micuţii transpiră. Copiii nu trebuie îmbrăcaţi prea gros, mai ales că aceştia se joacă, aleargă. Îmbrăcarea în straturi este de preferat. Important este ca primul strat de haine să fie din bumbac sau lână, să absoarbă transpiraţia.