Meniscul este un cartilaj al genunchiului, situat între tibie (osul inferior al gambei) și femur (osul coapsei). Rolul său este de a absorbi șocurile create de greutatea corpului și de a proteja și stabiliza articulația genunchiului.
O ruptură a meniscului are loc atunci când apare o forță bruscă la nivelul genunchiului, cum ar fi o schimbare rapidă de direcție. Ruptura de menisc este mai frecvent întâlnită în rândul sportivilor care practică fotbal, baschet sau tenis, dar poate afecta toate categoriile de pacienți.
Află din articolul de mai jos cum trebuie să acorzi primul ajutor în cazul unei rupturi de menisc!
Metoda RICE
Protocolul RICE este o tehnică eficientă de prim ajutor pentru leziunile articulațiilor. Această metodă este folosită dacă un pacient a suferit o entorsa de glezna, o ruptură de menisc, o luxație sau orice altă leziune a articulației. Acronimul provine din limba engleză și descrie pașii care trebuie efectuați în cazul unei accidentări:
- R (rest) – încetarea activităților fizice și evitarea mișcărilor care pot pune presiune asupra articulației;
- I (ice) – aplicarea unor comprese reci cu gheață pe zona afectată, pentru a gestiona durerea și inflamația;
- C (compression) – folosirea unor bandaje elastice care imobilizează și stabilizează zona afectată;
- E (elevation) – ridicarea membrului afectat (piciorul) deasupra nivelului inimii, pentru a promova circulația sângelui și a gestiona inflamația.
Această metodă este foarte eficientă în gestionarea durerilor provocate de leziunile articulațiilor. Poate fi folosită dacă pacienții resimt o durere umar, durere de glezna, durere de genunchi etc.
Utilizarea medicamentelor
Medicamentele fără prescripție medicală pot fi utilizate pentru a gestiona durerea și inflamația asociate cu o ruptura de menisc, însă acest lucru trebuie efectuat cu precauție. Dacă pacientul suferă de anumite alergii, este sub alt tratament medicamentos sau suferă de alte afecțiuni medicale, trebuie mai întâi consultat un medic specialist. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene și analgezicele fără prescripție includ ibuprofenul, paracetamolul, aspirina și naproxenul.
Nu depăși doza recomandată, deoarece utilizarea excesivă sau prelungită a acestor medicamente poate avea efecte adverse sau poate crește riscul apariției complicațiilor!
Activitatea fizică și recuperarea
După ce ai suferit o ruptură de menisc, este important să eviți activitatea fizică câteva zile sau săptămâni după accidentare, în funcție de indicațiile medicului specialist.
Nu pune presiune excesivă pe piciorul afectat și odihnește-te corespunzător pentru a permite recuperarea! În unele cazuri, pot fi necesare dispozitive ortopedice, cum ar fi cârjele sau genunchierele, pentru a reduce presiunea asupra genunchiului afectat și pentru a ajuta la deplasare.
În timpul perioadei de recuperare, medicul îți poate recomanda exerciții fizice și fizioterapie pentru a întări mușchii și ligamentele din jurul genunchiului și pentru a-ți recăpăta mobilitatea și funcționalitatea completă în articulația genunchiului.