miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăAlegeri 2024Cum a fost țintit electoratul lui Călin Georgescu pe TikTok. Lucian Mândruță:...

Cum a fost țintit electoratul lui Călin Georgescu pe TikTok. Lucian Mândruță: „Campania s-a dus pe un public bine definit. Clientul a cerut targetare după câteva criterii: să consume ie, tradiții, destin, daci. Naționalism d-ăsta simpluț“

-

Jurnalistul și influencerul Lucian Mândruță a descris, pe Facebook, felul în care se desfășoară țintirea, profilarea și „atacarea“ publicului-țintă pe rețelele de socializare, operațiune care s-a desfășurat și pe TikTok pentru a fi deturnate alegerile prezidențiale din România în favoarea excentricului Călin Georgescu. Mândruță explică mai întâi cum ne urmăresc rețelele de socializare și cum ajung să ne cunoască mai bine chiar decât ne știm noi înșine, apoi ne vând clienților care vor ceva de la noi: să le cumpărăm produsele sau, după caz, să votăm într-un anume fel.

De ce unora dintre utilizatorii TikTok nu le-a apărut nicio postare cu Călin Georgescu, iar alții au fost inundați, pur și simplu, de asemenea conținut? Pentru că algoritmii știu precis ce nivel de educație și ce IQ are fiecare dintre utilizatori. Iar clientul care a cumpărat de la TikTok campania de susținere a lui Călin Georgescu a avut cerințe precise. A căutat doar un anumit tip de public, astfel încât algoritmii au direcționat mesajele doar spre anumiți oameni.

Aceasta este și explicația pentru care electoratul mai educat a fost luat prin surprindere de amploarea fenomenului. Era izolat în propria bulă și nu știa ce se întâmplă „dincolo“. Publicul frustrat, furios, mai puțin instruit, aplecat spre sloganuri populiste și naționaliste, a primit exact mesajele pe care le aștepta și voia să le audă. Acesta a fost instrumentalizat, dresat, îndoctrinat extrem de eficient să voteze în concordanță cu cei care au plătit la TikTok pentru asta.

Mai jos, explicația lui Lucian Mândruță.

- Advertisement -

„TikTok și celelalte platforme SE UITĂ LA VOI în același timp în care și voi vă uitați la ele. La fel și influencerii de succes. După câteva ore pe platformă, ea știe despre tine mai multe decât știi chiar tu: nivelul de inteligență, nivelul de educație, venituri. Platforma știe totul despre tine și mai ales știe ce anume îți va plăcea. Câte cuvinte să fie, ce durată, ce complexitate, ce teme“

„Ai cont de tiktok dar n-ai primit video-uri cu Calin Georgescu in ultima luna?

Felicitari! Ai probabil educatie peste medie, un job decent si obiceiuri de consum care nu includ manele, gag-uri de prost gust, glume cu partzuri si alte asemenea genuri de continut viral.

- Advertisement -

De unde stim asta?

Din felul in care se construiesc campaniile de social media. Si anume, din targetare.

Vedeti voi, tiktok si celelalte platforme SE UITA LA VOI in acelasi timp in care si voi va uitati la ele. La fel si influencerii de succes.

Se uita la genul de clipuri pe care le consumati, la ce anume apreciati, la cat stati pe un clip, dupa cat timp va plictisiti la alea cu mai mult de 20 de cuvinte si asa mai departe.

Dupa cateva ore pe platforma, ea stie despre tine mai multe decat stii chiar tu:

Nivelul de inteligenta (la ce glume razi spune mai multe despre IQ decat diploma de la bac).

Nivelul de educatie (preferintele muzicale ajuta mult aici).

Venituri (te uiti la bogatia altora? e semn sigur ca iti lipseste).

Si asa mai departe. Nu sunt sociolog, exemplele de mai sus sunt doar intuitia mea informata.

Ei bine, cum spuneam, platforma stie totul despre tine si mai ales stie ce anume iti va placea. Cate cuvinte sa fie, ce durata, ce complexitate, ce teme.

Stie, ca asta cauta sa-ti livreze ca sa te tina acolo. Influencerii, mari sau mai mici au cam acelasi rationament – chit ca ei sunt umani, nu boti. Nu e nimic malefic aici.

Dar reteaua mai face ceva: ia toate aceste lucruri despre tine si le impacheteaza in multimi de useri cu comportamente similare de consum.

Si pe astea le vinde! Si ea, si micro sau marii influenceri.

Le vinde advertiserilor care se duc si cer cam asa (dialogul e imaginar)

– Boss, am si eu un detergent ieftin si cam prost, ce-mi recomanzi?

– Pai ia-i pe astia cu IQ 80 si mari amatori de manele. Am 500.000 de bucati, ti-i las la 5 centi de cap.

– Bravo, mersi, iti platesc dupa ce-l vand!

– Pardon, platesti acum! Ai sa vezi ca merge, nu esti primul!

Cam asa a fost si in campania asta. Campania s-a dus pe un public bine definit. Prin algoritm, dar si prin influencerii (majoritatea micro) care au participat la ea. Iar arhitectii ei n-au vrut ca cei cu discernamant sa afle si sa aiba o reactie critica. Ca poate ii intorceau din drum pe o parte din primii.

Clientul a cerut targetare, imi imaginez, dupa cateva criterii:

Sa consume ie, traditii, destin, daci. Nationalism d-asta simplutz. Sa nu isi puna multe intrebari. Sa rada doar la glumele cu organe anatomice. Sa nu fie prea bogat. Si sa fie frustrat. Sa se enerveze repede si, cand se enerveaza, sa reposteze.

De-aia unii sunt plini de CG pe platforme si pe la altii n-a trecut.

Pentru ca pe ei i-a vizitat altcineva inainte.

Zana Maseluta de Minte!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Foarte adevarat, insa nu e suficient.

    A fost vizat, bineinteles, publicul conspirationist ( si asta nu lipseste la noi).
    Criteriile de selectie ale algoritmilor sunt simple, si sunt aceleasi pentru toate tari le democratice, cu cateva adausuri specifice nationale ( in cazul nostru merge ortodoxie, legionari etc)
    – nu a existat pandemia, vaccinurile sunt facute ca sa distruga imunitatea naturala si sa scada populatia globului;
    -schimbarile climatice nu exista, e o manipulare globala ca sa se controleze resursele planetei;
    -lobby-ul LGBT vrea sa distruga crestinismul si sa controleze nasterile pe glob;
    -alegerile sunt trucate in lume de catre lobbyuri, iar presa scrie ce dicteaza lobbyurile;
    -migrantii sunt folositi le lobbyuri ca sa distruga societatile
    -Ucraina e un proxy al NATO care vrea razboi, in timp ce Rusia vrea pace;
    -Uniunea europeana e o structura care vrea sa distruga tarile si identitatile europene, libertatea de expresie etc etc in slujba lobistilor.

    Insa algoritmii sunt insuficienti, inteligenta artificiala nu este inca suficient de capabila sa faca asta singura. IA e abia la inceputurile ei.

    Exista Inca persoane care propaga mesajele « manual«  daca pot sa ma exprim astfel. Observ pe X cum patrunde propaganda pro-Georgescu in Franta. Persoane cu identitate verificabila ( de nationalitate România stabilité in Franta) si cu conturi personale si profesionale traduc mesajele lui Georgescu si il prezinta pe acesta conspirationistilor francezi, care aproba si se roaga sa se ridice si de la ei un « Georgesco » care sa-i scoata de sub dictatura globalista.

    E imposibil ca toti sa fie idioti utili. Multi sunt propagandisti platiti. Bineinteles, nu e unul care sa nu creada toate cele enumerate mai sus si sa un fie admirator al Rusiei si al lui Putin.

    Studiul acestor retele umane e mai important decât studiul algoritmilor. Asta e treaba serviciilor de securitate, care ar fi trebuit sa destructureze aceste retele, si aici presedintele Basescu are mare dreptate : directiile de securitate ale ministerului de interne fie au esuat lamentabil, fie au lasat cu buna-stiinta ca toate astea sa se intample.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -