Îngrijirea dentară adecvată este o parte importantă a unei vieți sănătoase, iar unul din cei mai importanți pași pentru menținerea sănătății orale sunt vizitele regulate la medicul stomatolog.
Foarte mulți oameni își programează vizite la medic doar atunci când ajung să-i deranjeze ceva, iar acest obicei le poate afecta dantura pentru totdeauna. Controalele regulate la medicul dentist nu doar că pot salva mulți bani, dar vă vor menține dinții curați și sănătoși. Dacă aveți spații mari între dinți sau nu puteți mușca corect, dentistul dumneavoastră vă va îndruma către un stomatolog specializat în îngrijire ortodontică.
Ce este un ortodont și cu ce se ocupă?
Un ortodont este un dentist instruit pentru a diagnostica, a preveni și a trata neregulile dinților și ale maxilarului. Medicii ortodonți lucrează cu persoane de toate vârstele, de la copii până la vârstnici. Ortodonția este o ramură din stomatologie care se ocupă de anomaliile dentare precum dinții înghesuiți, problemele cu mușcătura sau nealinierea maxilarului. Pentru a diagnostica toate aceste probleme, este nevoie de o vizită la medicul stomatolog, care vă va trimite la un specialist în ortodontie.
Care este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii merg la ortodont?
Nealinierea sau malocluzia este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii merg la un ortodont. Aceasta este ereditară și este rezultatul diferențelor de dimensiune dintre maxilarul superior și inferior, sau dintre maxilar și dinți. Malocluzia duce la supraaglomerarea dinților, la o falcă deformată sau la modele neregulate de mușcătură.
Malocluzia este tratată de obicei prin purtarea aparatului dentar sau, în cazuri mai complicate, prin intervenție chirurgicală. Intervențiile chirurgicale sunt tratamente la care se apelează doar dacă tratamentele ortodontice mai puțin invazive nu au dat rezultate, de obicei după o anumită vârstă.
Cum vă poate afecta malocluzia starea generală de sănătate?
Lăsată netratată, malocluzia poate cauza mai multe probleme de sănătate. Pe lângă faptul că provoacă probleme dentare cum ar fi cariile, bolile gingivale sau pierderea dinților, malocluzia poate afecta modul în care mestecați alimentele sau modul în care vorbiți.
De asemenea, vă poate deteriora smalțul dinților sau vă poate provoca probleme cu maxilarul.
La fel de important, malocluzia netratată vă poate afecta comportamentul social. Cercetătorii au găsit legături între malocluzie și stima de sine. Unele studii arată că oamenii care se confruntă cu malocluzie evită situațiile și relațiile sociale, deoarece se simt conștienți de aspectul lor.